#emotionele intelligentie leverde 21 resultaten op

Emotionele intelligentie

Hoe zit het met jouw Emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie, ook wel EQ genoemd, gaat over je eigen emoties en die van anderen. Hoe emotioneel intelligent ben je? Ben je je bewust van je eigen emoties? Kun je je in iemand anders verplaatsen? Wanneer je emotioneel intelligent bent, helpt dat je in je relaties en op je werk.

Bij THEMA vind je een uitgebreid aanbod om te werken aan je EQ.

Emotionele intelligentie

Wat is emotionele intelligentie?

Onder emotionele intelligentie verstaan we het herkennen, begrijpen en omgaan met emoties. Zowel van jezelf als van anderen. Hieronder valt ook het vermogen om je aan te passen aan verschillende situaties en mee te bewegen.

 

Wanneer je over een sterke emotionele intelligentie beschikt, ben je bijvoorbeeld goed in staat om je emoties te herkennen en deze onder woorden te brengen. Verder kun je denken aan empathisch vermogen, zelfbewustzijn, kalm blijven onder druk en het vermogen om andere mensen te kunnen lezen.

 

Je kunt je voorstellen dat de mate van emotionele intelligentie invloed heeft op hoe je handelt, met andere communiceert, samenwerkt en problemen oplost.

 

En wat is EQ?

EQ is de afkorting die gebruikt wordt voor emotionele intelligentie. En net als bij IQ bestaat emotionele intelligentie uit verschillende onderdelen. Het kan dus goed zijn dat je in het een beter bent dan in het andere. Gelukkig kun je werken aan je emotionele intelligentie.

 

Emotionele intelligentie ontwikkelen

Wanneer je je emotionele intelligentie wilt ontwikkelen, is het goed te weten dat EQ kan gaan over jezelf (intrapersoonlijke intelligentie) en over anderen (interpersoonlijke intelligentie). Bepaal voor jezelf waarin je je wilt versterken.

 

Emotionele intelligentie bestaat uit de onderdelen:

  • Zelfbewustzijn
  • Emotieregulatie
  • Bewustzijn van emoties van anderen
  • Omgaan met emoties van anderen

 

Ingeschat wordt dat 90% van de mensen die succes ervaren op het werk over een sterke emotionele intelligentie beschikt. EQ wordt dan ook steeds belangrijker op de werkvloer dan IQ. Medewerkers met een sterke emotionele intelligentie zijn beter in staat samen te werken, te communiceren en conflicten op te lossen. Ook wordt EQ in verband gebracht met werktevredenheid.

 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash