Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Assertiviteit = Opkomen voor jezelf

Opkomen voor jezelf, duidelijk je grenzen aangeven en anderen aan durven spreken op hun gedrag. Assertiviteit is iets van alledag. Maar assertief zijn betekent niet onmiddellijk een grote mond opzetten als iets je niet aanstaat. Assertief zijn is opkomen voor jezelf, zonder de ander daarbij nodeloos te kwetsen. En dat daar nog veel mensen moeite mee hebben, blijkt wel uit de enorme belangstelling die er is voor de assertiviteitstrainingen die worden aangeboden en de boeken en artikelen die verschijnen over dit onderwerp. 
Assertiviteit = Opkomen voor jezelf
Assertiviteit is een vaardigheid die te leren is en veel oplevert. Zelfvertrouwen, persoonlijke kracht en in elk geval minder stress. Niets is zo vervelend dan steeds weer te moeten denken ‘had ik maar dit gezegd of had ik maar dat gedaan …’

Al meer dan 37.000 exemplaren verkocht van  Hoe word ik assertiever?  Tijdens een vergadering niets durven zeggen... Werk accepteren waar je eigenlijk geen tijd voor hebt... Met een grote boog om conflictsituaties heenlopen… Recepties uit de weg gaan omdat je bang bent dat je niemand vindt om mee te praten… Dit gedrag kan het je in werksituaties knap lastig maken.

Assertiviteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen komen niet genoeg voor zichzelf op. Zij vinden het moeilijk anderen te laten weten wat zij denken, voelen en willen. Ze zijn bang die anderen te kwetsen. Maar tegelijkertijd doen ze zichzelf zo tekort.

Als je je assertief gedraagt, laat je je gedachten, wensen en gevoelens zien op een manier die de relatie met de ander niet in gevaar brengt. Het is echter niet gemakkelijk om je assertief te gedragen als je dat niet gewend bent. Je moet allerlei spannings- en vermijdingsdrempels over waar je tot voor kort veilig achter bleef staan. Maar als je eenmaal de eerste stappen hebt gezet, wordt het steeds makkelijker om assertiever te zijn en op te komen voor jezelf. Hoe word ik assertiever? helpt je over de eerste drempels.
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: