Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Top 10 zelfhulpboeken die écht helpen

Loopt het even niet zo lekker in je leven? Dat overkomt iedereen wel eens. Je zit niet lekker in je vel, je voelt je moe, gestrest of je komt tot niks. Misschien ben je verdrietig, angstig of zelfs wat depressief. Dan kun je hulp zoeken bij een psycholoog, coach of andere therapeut. Maar dat is best kostbaar, en het kan lang duren voordat je er terechtkunt. Terwijl jij morgen weer tegen je probleem aanloopt. Dan biedt een zelfhulpboek snel en voordelig uitkomst.

Top 10 zelfhulpboeken die écht helpen

Zelfvertrouwen voor zelfontwikkelaars

Wat ons betreft zijn de beste zelfhulpboeken, de boeken die je ook écht een handje helpen. Wij gaan voor praktische oplossingen, toepasbare technieken en actiegerichte tips. Eigenlijk doet een goed zelfhulpboek hetzelfde als een coach: je wordt liefdevol aan het denken gezet en vervolgens zul je toch echt zelf iets anders moeten gaan aanpakken. En de allerbeste zelfhulpboeken geven je ook het zelfvertrouwen dat je dat echt zelf kunt. Je experimenteert met de aangereikte tips en technieken en voilá: de eerste stappen van je ontwikkelreis zijn gezet. Dan kan die professionele hulp altijd nog. Wij verzamelden de 10 boeken die je het beste ondersteunen in je eigen ontwikkeling, zodat jij vandaag nog de eerste stap kunt zetten naar een gelukkigere versie van jezelf.     

 

1. Wat is er met me aan de hand?

Tip nummer 1 in deze lijst staat niet voor niets op de eerste plaats. Kom tot de kern is een instrument om te ontdekken wat jou nou echt dwars zit. Want heel vaak is het probleem dat je ervaart, eigenlijk een masker voor een ander probleem. Wellicht heb je ontzettende behoefte aan waardering en kan je daarom nooit ‘nee’ zeggen? ‘The cave you fear to enter holds the treasure you seek’, en het boek Kom tot de kern nodigt je uit om je onderzoek te starten precies op de plek waar je leven knelt of schuurt. Want daar zul je de oplossingen vinden. 

 

2. Train je mind op veerkracht

Als het lijf niet in de juiste vorm is, dan is de stap naar de sportschool zo gemaakt. Maar wat doe je als je hoofd uit conditie is? Met Mindgym stuur je je geest naar de sportschool voor een flinke portie training. Deze bestseller voorziet je van een 12-weken programma waarmee je leert om te leven met aandacht, veerkracht, positiviteit en vrijgevigheid. Dit boek verdient een plek in deze top 10 omdat het je helpt om meditatie op de minst zweverige manier ooit in je leven te integreren.   

 

3. Alles in mij hoort bij mij

Dat zelfhulpboeken lang niet altijd zwaar op de maag hoeven te liggen bewijst Ik (k)en mijn ikken. De centrale metafoor van dit boek, jij bent een bus vol ikken en die horen allemaal bij jou, is een beeld dat oplucht en je uitnodigt om speels naar jezelf te gaan kijken. Jij bént niet een slome nietsnut, je hebt een slome nietsnut in de bus van jouw persoonlijkheid. Die ik hoort bij jou, net als al je andere mooie en minder mooie kanten. En het is aan jou wie jij aan het stuur laat zitten. Dus luister eens met aandacht naar alle stemmen in jou, want ze hebben allemaal het beste met je voor.    

 

4. Fijne interactie met je omgeving

Als je niet lekker gaat, is dat zeker niet altijd te wijten aan iets dat zich puur in jouw hoofd afspeelt. Soms is juist de omgang met je omgeving die de energie uit je wegtrekt of je boos maakt. In Beinvloed anderen, begin bij jezelf leer je een eenvoudig maar diepgaand model kennen dat patronen laat zien in hoe mensen op elkaar reageren. Als je dit model toepast kun jij meer invloed hebben op hoe mensen met jou omgaan. En ja, dat begint dan dus wel bij jezelf. Neem het heft in handen, maak bewuste keuzes in hoe jij je opstelt en je zult zien: je omgeving beweegt met je mee.

 

5. Afvinken maar

Zelfhulp soft? Welnee! Want lang niet alles los je op met kamillethee en een deepdive in je gevoelsleven. Soms moet je gewoon niet lullen maar poetsen. Sinds jaar en dag kom je met Getting things done af van de rommel in je hoofd die om aandacht vraagt. Deze internationale bestseller helpt je om je niet langer te verliezen in de eindeloze stroom informatie en taakjes die op je afkomt, maar die handig en efficiënt af te handelen. Help jezelf naar een georganiseerd en stressvrij leven, waarin jij niet meer paniekerig achter de feiten aan hoeft te lopen. Kun je ook heel erg van opknappen!

 

6. Zonder schaamte kom je verder 

Alles om je heen, willen je graag doen geloven dat je niet meer meedoet als je minder dan perfect bent. Want alleen perfectie houdt de allesverterende schaamte op afstand die je zou overvallen als anderen jouw worsteling, lijden en fouten zouden zien. In Gelukkig ben ik niet de enige reken je af met dit beeld. Een heerlijk herkenbare reminder dat we het samen moeten rooien en dat juist onze imperfectie ons verbindt met de ander.

 

De ladder staat in de top 10 zelfhulpboeken

 

7.  Stap voor stap veranderen

Oké, dus jij wilt iets aan jezelf veranderen? Hartelijk succes gewenst dan, want wij mensen vinden veranderen nogal moeilijk. Ons brein is gek op gewoontes en patronen, want dat is veel efficiënter dan steeds iets nieuws verzinnen. De klassieker De ladder van Ben Tiggelaar legt uit hoe je doelen kunt stellen die je wél haalt, hoe je daar succesvol gedrag bij kiest, en hoe je onderweg hulp kunt regelen. Die het stap voor stap, dan lukt het wel.

 

8. Laat je brein je niet saboteren

In tegenstelling tot Ik (k)en mijn ikken eerder in deze lijst, zegt Shirzad Chamine, de auteur van Positieve Intelligentie, dat helemaal niet alle stemmen in jou er mogen zijn. Als je door de bijbehorende test eenmaal jouw interne saboteurs in kaart hebt, is het je missie om de stemmen van die saboteurs zo krachtig mogelijk de kop in te drukken. Want hoewel je interne Controlfreak het ooit wel goed met je voorhad, is zijn waarschuwende gezeur nu alleen nog iets wat jou tegenhoudt om te excelleren. Met kleine dagelijkse oefeningen help je jezelf naar een positievere kijk op jezelf en anderen.     

 

9. Is het wel waar?

Als je The Work van Byron Katie nog niet kent dan is dit echt een dikke tip. Want mogelijk heb je helemaal geen zelfhulpboek nodig, omdat je helemaal geen probleem hebt. In Vier vragen die je leven veranderen leer je zelf eenvoudig en diepgaand je gedachten te onderzoeken. Wat je denkt is namelijk niet per se waar. Meestal niet, eigenlijk. Met The Work kom je erachter hoe jouw gedachten, de verhalen die jij jezelf vertelt over jezelf, je leven bepalen. En door vier eenvoudige vragen én een omkering zul jij je leven in een heel ander licht bekijken.    

 

10. Zoek niet naar feelgood

Ken je ACT al? Dat staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Steeds meer psychologen werken volgens deze bewezen effectieve methode. Streven naar een permanente staat van geluk is net zo zinloos als het onder water houden van een voetbal.  Met ACT zul je niet lager vechten met of vluchten voor de negatieve aspecten van je leven, maar ga je die met je hele hart accepteren. Juist dat biedt ruimte en geeft nieuwe energie. In Uit liefde voor jezelf legt auteur Gijs Jansen, dé Nederlandse expert, stap voor stap en met veel oefeningen uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: