Tijdelijk geen verzendkosten!
Tijdelijk geen verzendkosten!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

‘Oh dat stelde niet veel voor. Ik had gewoon geluk dat het goed uitpakte.’ Is dit jouw standaard antwoord wanneer iemand je een compliment geeft over je werk? Ben je bang voor dat moment waarop iedereen ontdekt dat je helemaal niet geschikt bent voor een taak of functie? En stel je jezelf weleens de vraag: ben ik een bedrieger? Dan herken je je vast in het impostor sydrome.

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

Het impostor syndrome wordt ook wel het ‘bedriegerssyndroom’ genoemd. Mensen die hier last van hebben zijn ervan overtuigd een bedrieger te zijn en vroeg of laat ontmaskerd te worden. Ze zijn bang dat anderen erachter zullen komen dat ze eigenlijk helemaal niets kunnen. En twijfelen dan ook aan hun eigen kwaliteiten. Successen worden toegeschreven aan omstandigheden en geluk. Want het kan nooit zo zijn dat zij het aan zichzelf te danken hebben dat ze zover zijn gekomen.

 

Ben ik de enige?
Zowel mannen als vrouwen hebben last van het impostor syndrome. Uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1.500 lezers blijkt dat 24% vaak last heeft van het gevoel de boel te bedriegen. Toch houden we het liever voor ons als we ons onzeker of dom voelen. Het is eenvoudiger om in de comfortzone te blijven en te doen wat je altijd deed, toch? Maar is het wel haalbaar om altijd voor de veilige weg te kiezen? Levert het niet meer op wanneer je over dit vervelende gevoel heen stapt?

Esmée van der Hagen besloot dat het tijd werd om het taboe rondom onzekerheid en minderwaardigheidsgevoel te doorbreken. Ze veranderde haar eigen frustratie in fascinatie en ging op onderzoek uit. Hoe kon ze haar onzekerheid voor zich laten werken? De meest waardevolle inzichten heeft ze vervolgens gebundeld in haar boek Goed genoeg, weg met onzekerheid. Een boek waar iedereen iets waardevols uit kan halen dankzij de laagdrempelige en eenvoudige opdrachten.

 

Nog niet overtuigd?
Wanneer je jezelf herkent in gevoelens van onzekerheid vraag je je misschien af of je na het lezen van een boek meer zelfvertrouwen zult krijgen en je minder onzeker zal voelen. Wees gerustgesteld. Wanneer je deze gevoelens ervaart, is dit een voordeel. Mensen die zich geregeld afvragen of ze niet ‘dom’ zijn geweest zijn namelijk beter in staat zichzelf te ontwikkelen. Als je niet aan jezelf twijfelt, ga je ook niet snel iets veranderen. De eerste stap heeft dus alles te maken met motivatie.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk of bestel Goed genoeg, weg met onzekerheid.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: