Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Teams & Samenwerken
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

'Hoe samen sterk? Houdt het vuur brandend.'

Het einde van het jaar is het moment van terugblikken én vooruitkijken. Dus: hoe was dit jaar voor jouw team? En jou als teamlid? Wat ging goed en wat kan beter? Hoe zorg je samen dat jullie het vuur brandend houden? Joost Crasborn, coach en trainer, heeft daar hét handboek voor teams voor geschreven HOE samen sterk. Lees in dit artikel wat een team tot een sterk team maakt.
'Hoe samen sterk? Houdt het vuur brandend.'
Als het teamwork begint te piepen en te kraken, dan is dat voor veel mensen het eerste signaal om aandacht te geven aan het onderhoud van het team. De samenwerking hapert, de doelen worden niet gehaald of de sfeer is niet goed. En als de situatie dan écht nijpend wordt, dan schakelen we een teamcoach in en plannen we een dagje, zodat de coach de boel weer leven kan inblazen. Dat kan ook anders vindt Joost Crasborn, auteur van HOE samen sterk. 

'Als sterk team wacht je niet af of een leidinggevende of coach het gestrande team vlot komt trekken. Je grijpt tijdig in en zegt stop tegen dat wat niet werkt. Maar belangrijker nog is het reguliere onderhoud. Een sterk team werkt doelgericht en voortdurend aan de eigen ontwikkeling. Teamleden spelen, individueel en samen, actief en constructief in op wat er op hun afkomt. Het zien en woorden geven aan wat goed gaat, aan wat ieders aandeel daarin is en daarvan leren is, naast de leerervaring uit missers, dé energiebron voor verander- en innovatiekracht in een team.'
 

Samen verantwoordelijk


De verantwoordelijkheid voor de individuele  en teamontwikkeling ligt bij ieder teamlid. En dus niet primair bij de leidinggevende of bij een (externe) coach. De directe aanleiding voor dit boek is de vraag van teams naar visie en handvatten om zelf de regie te nemen over hun samenwerking, ontwikkeling en resultaten.
Om aan deze vraag tegemoet te komen bewerkte bestsellerauteur en coach Joost Crasborn zijn eerdere boek HOE coach ik mijn team naar HOE samen sterk. Dit rijk gevulde compacte boek geeft teams de middelen in handen om zelf, vanuit eigen kracht, de eigen teamvisie te versterken en om samen stappen te ondernemen om effectief samen te werken.

 Joost: 'Ik geloof in de authentieke kracht die vrijkomt als teams al samen lerend en experimenterend aan de slag gaan en volharden, ook bij tegenslagen en tegenstellingen. Het kennen van, vertrouwen op en gebruiken van elkaars vermogens is een hierbij cruciale succesfactor.'
 

Wat maakt een team tot een sterk team?


HOE samen sterk geeft je de keuze uit 29 ingangen én een uitgebreide checklist voor je team. Daarnaast geeft Joost Crasborn aan dat het vooral maatwerk is: 'volg als team vooral je eigen koers en criteria'. Maar als hij je dan toch een aanzet moet geven:
  • Alles start met helderheid. Helderheid over visie en kaders. Duidelijkheid over waar je voor staat als team,  wat je leidende principes zijn, wat de bedoeling is en wat er concreet  bereikt dient te worden. Maar: samenwerken is geen doel op zich! Check dus waarin je  afhankelijk van elkaar bent  om het doel te bereiken. Want pas dan is het zinvol om te investeren in samenwerken. Welke competenties heb je als team vervolgens nodig om je doel te halen en hoe gebruik je elkaars talenten en versterk je elkaar?
  • Vanuit die afhankelijkheid werk je aan een gedeelde ambitie die als energiebron fungeert in de verdere invulling. Je bepaalt samen spelregels die de realisatie van het doel en de samenwerking versterken.
  • Vervolgens ga je als team vanuit gezond realisme in de dagelijkse praktijk aan de slag. Een sterk team kenmerkt zich daarbij door samen uitdagingen aan te gaan, te vallen, op te staan en lerend door te gaan. En laat je niet verlammen door perfectionisme; blijft niet hangen in oordelen over jezelf of anderen. Richt je op wat er wél is en wél kan. Maak, juist ook bij tegenslagen en tegenstellingen, heel concrete, kleine stappen richting je ambitie.
  • Als sterk team inspireer je jezelf door het delen van verhalen, waarbij je echt aandacht hebt voor elkaar  en het werkproces. Verhalen over successen, ambities maar zeker ook pijn. Het erkennen van pijn is belangrijk om de weg echt vrij te maken voor successen en de vermogens om ambities te realiseren.
  • Een sterk team werkt actie- en oplossingsgericht én neemt tijd voor reflectie om te checken of ze nog in lijn werken met wat ze echt belangrijk vinden​.
 

Voor wie? 


Dit boek is zeer bruikbaar voor alle teams op alle niveaus in alle organisaties. De 29 bondige hoofdstukken geven ieder team(lid) een scala aan praktische ingangen om het team te versterken. Als eigenaar van je eigen ontwikkeling kies je als team zelf waar je mee aan de slag gaat  om te doen wat werkt. Hoe samen sterk is als een externe krachtbron die het collectieve vuur brandend houdt in het team en zorgt voor optimale resultaten.
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: