Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Transformeer de perspectieven van je team met associatiekaarten

Ik was 26 en net gestart als docent op een HBO. De meeste collega’s werkten daar al jaren. Een collega meldde zich standaard op maandag ziek. De secretaresse nam die ziekmelding altijd met een knipoog in ontvangst. ‘Ziek’ bleek een rekbaar begrip… afgehaakt was een beter woord. Hij deed met minimale inzet wat hij moest doen en wachtte op zijn pensioendatum. Van de collega’s hoorde ik dat hij alles wist over molens, en dat je als hij daar eenmaal over begon te vertellen een heel ander persoon te zien kreeg. Ik vroeg me af of je iets zou kunnen veranderen aan zijn relatie met het team en het werk, zodat hij daar weer net zo enthousiast over zou kunnen zijn als over molens. Maar ik deed niks, en het team moest het doen met één lid buiten de boot.

Transformeer de perspectieven van je team met associatiekaarten

Overwin de uitdagingen van teamwork

Teamwork gaat niet vanzelf. Mensen worden niet altijd ingezet hoe ze het best tot hun recht komen. Elkaar steeds weer vinden, goed naar elkaar luisteren en elkaars inbreng waarderen is een dagelijkse uitdaging. Door de waan van de dag lukt het soms onvoldoende om stil te staan bij hoe het gaat. Met jezelf, met het team en met de samenwerking.  En soms zit je vast in oordelen, over elkaar of over hoe een probleem opgelost moet worden. Dan lukt het niet meer om even anders te kijken. Waar is de creatieve invalshoek?

 

Dan is het tijd om de ‘Zie het anders’ brillendoos open te maken. Het is een schatkamer vol nieuwe perspectieven. De 42 kaarten met inspirerende foto’s, toelichtende teksten en vragen helpen je het gesprek op gang te brengen. Bekijk het beeld, lees het verhaal en ga bij jezelf of met elkaar na hoe je de bril kunt toepassen op de situatie. Het spel geeft je de vrijheid om steeds weer nieuwe brillen te verzinnen en te ontdekken. Het opzetten van een bril zet je weer in beweging. Het zorgt voor speelsheid en ruimte in het omgaan met taaie vraagstukken, zowel bij teams als bij jezelf, of bij een coachee.

 

Ontdek verschillende brillen en perspectieven

Kijk bijvoorbeeld eens met de ‘bril van de achtergrond’ naar je team. Het dagelijkse gedoe dringt zich aan ons op. Geluiden, kleuren, geuren. Op de voorgrond, op de achtergrond, hard en zacht. Er is altijd iets waar je oog het eerste op valt, wat je als eerste hoort, ruikt en voelt. Vraag je af: wat zou je als eerste willen waarnemen? En wat is er nog meer te zien, te horen te ruiken en te proeven?

 

Voorbeeldkaart Zie het anders!

 

Afbeelding: De Bril van de achtergrond uit het spel Zie het anders!

 

Die collega met de molens had ik zo gegund om tot zijn recht te komen en weer betrokken te zijn. Met ‘Zie het anders!’ heb ik nu een tool ontwikkeld om teams te helpen om  gebruik te maken van alle kennis en kunde die er is, hoe verschillend de teamleden ook zijn. De brillen zijn een luchtig en wonderlijk effectief middel. Speels en ontspannen ontstaan er nieuwe perspectieven. Ik gun iedereen een wijde blik en lekker samenwerken.

 

- Deze blogpost is geschreven door Godelieve Kodde

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: