Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Transformeer de perspectieven van je team met associatiekaarten

Als teamcoach heb je vaak een overkoepelend doel voor ogen. Je wilt wellicht dat je team effectiever samenwerkt, meer samenhorigheid creëert en sneller resultaten boekt.

Transformeer de perspectieven van je team met associatiekaarten

Overwin de uitdagingen van teamwork

Teamwork komt echter niet vanzelf. Het is niet altijd gemakkelijk om elkaar te vinden, goed naar elkaar te luisteren en elkaars inbreng te waarderen. Hierdoor kunnen teamleden afhaken of langs elkaar heen werken.

 

Verken nieuwe perspectieven met associatiekaarten

Als coach is het belangrijk om stil te staan bij de gang van zaken en het probleem op een andere manier te bekijken. Door nieuwe wegen en invalshoeken te verkennen, ontstaan vaak verrassende oplossingen!

 

Zie het anders! Motiveer je team met inspirerende beelden

Als coach of trainer heb je nu toegang tot een kleurrijke en inspirerende bron: het spel "Zie het anders!" Dit spel gemaakt door Godelieve Kodde moedigt het team aan om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en voorkomt dat ze vast komen te zitten in oude gewoontes. Het zetten van een andere bril stimuleert het team om anders naar vertrouwde situaties te kijken.

 

Ontdek verschillende brillen en perspectieven

Laat teamleden bijvoorbeeld de 'bril van rechtlijnigheid' opzetten. Het is waardevol om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken, omdat er zelden sprake is van absolute zwart-wit scenario's. Nuance kan soms ten koste gaat van het overzicht en de grote lijnen. Op dat moment kan de bril van rechtlijnigheid helpen om de wereld overzichtelijker te maken.

 

Daarnaast kun je teamleden laten kijken met de ogen van een kind naar hun werk. Voor kinderen is alles een paradijs: draaistoelen, zwarte kasten met eindeloze hoeveelheden warme chocomelk en snelle liften. Door deze kinderbril op te zetten, ontdekken teamleden wat ze mogelijk over het hoofd hebben gezien.

 

Creëer nieuwe invalshoeken als teamcoach

Met deze diverse verzameling brillen kun je als teamcoach nieuwe perspectieven creëren. Hoe fijn is het wanneer het team altijd een passende bril binnen handbereik heeft wanneer ze vastlopen? "Zie het anders!" Het werkt!

 

- Deze blogpost is geschreven door Erika Flach 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: