• Op werkdagen vr 23.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Je kunt echt wat doen aan werkstress!

De eerste week van november is uitgeroepen tot Week van de Werkstress. Een initiatief van minster Asscher. Dat dat initiatief hard nodig is, onderbouwen de verontrustende cijfers. Cijfers die al jaren bekend zijn maar die pas sinds dit jaar door minister Asscher op de politieke agenda worden gezet.

Zeker de helft van alle zorgkosten en bijna de helft van al het arbeidsverzuim zijn direct of indirect een gevolg van stress. Er zijn enorme bedragen mee gemoeid, bijna 1 miljard. En veel menselijk, en organisatieleed. Uitermate goed dus dat Asscher dit probleem nu, samen met werkgevers en werknemers, gaat aanpakken. Minister Asscher: ‘Het is nu vaak nog een taboe om over werkstress te praten, daar schamen werknemers zich voor. Maar de bekende uitspraak ‘van hard werken wordt niemand ziek’, klopt in de praktijk niet. Met hard werken is niks mis, maar de randvoorwaarden om dit te kunnen doen, moeten er wel zijn. Bijvoorbeeld dat je naast je werk ook de zorg op je kunt nemen voor een familielid of vriend. En dat er op je werk geen sprake is van agressie, pesten en intimidatie. Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken’. Asscher trekt er 1 miljoen euro voor uit.

Los van de vraag of dat miljoen van Asscher voldoende is, is het een heel goede zaak dat nu structureel aandacht wordt besteed aan het tegengaan en terugdringen van stress. Dat stress daadwerkelijk kan worden verminderd, wordt door de wetenschap al jarenlang bevestigd. En door de praktijk: Schouten & Nelissen, het organisatie-adviesbureau waar Thema bij hoort, heeft als expertisecentrum al meer dan 30 jaar ervaring met gezond functioneren van mensen in organisaties. Trainingen op het gebied van Stressbestendigheid, Assertiviteit, Mindfulness en Rationele Effectiviteit helpen mensen daadwerkelijk anders tegen zaken aan te kijken en hun gedrag zo te veranderen dat stress voorkomen kan worden.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Gezond werken in gezonde organisaties is volgens Schouten & Nelissen een verantwoordelijkheid van de mensen zelf, van de organisaties waarin zij werken en van de overheid omdat de persoonlijke, bedrijfseconomische en maatschappelijke consequenties enorm zijn. Werkende mensen en hun organisaties kunnen heel veel stress voorkomen. Door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en – voorwaarden, sociale steun, regelruimte en feedback. Door uitdagend werk te bieden waardoor mensen bevlogen raken en bore out wordt voorkomen. Door regelmatig te checken of de medewerkers over de juiste vaardigheden en competenties beschikken om hun werk goed te doen. En hen te faciliteren daarvoor opleidingen te volgen of boeken te lezen. Dat kost tijd. En geld. Maar die investeringen vallen absoluut in het niet bij de kosten die een organisatie voor zijn kiezen krijgt als werknemers uitvallen. Langdurig uitvallen, want stressgerelateerde klachten zijn niet van de een op de andere dag opgelost. Voorkomen is hier dus veel beter dan genezen. Voor de werknemers. Voor de organisatie. Voor de maatschappij.

HET WEB MODEL
Een prachtig model om stress te verminderen of te voorkomen is het Werkstressoren – EnergieBronnen – model van Wilmar Schaufeli e.a. Het WEB model laat twee processen zien: een stressproces (rood) en een bevlogenheidsproces (groen).
Webmodel stress
Het stressproces wordt in gang gezet door te hoge taakeisen die uiteindelijk uitmonden in stressbronnen en kunnen leiden tot stressreacties en zelfs tot burn-out.

Het bevlogenheidsproces laat zien door welke zaken een werknemer gemotiveerd en bevlogen raakt. Deze energiebronnen bufferen als het ware het stressproces en zorgen ervoor dat mensen heel veel aankunnen. Zolang er maar voldoende energiebronnen tegenover staan.

Waar mensen energie van krijgen, verschilt natuurlijk sterk. Maar uit wetenschappelijk onderzoek komt een aantal zaken naar voren die voor veel mensen belangrijk zijn: regelruimte, het gevoel iets nuttigs te doen, feedback, waardering en steun van collega’s en leidinggevende, een thuisfront dat meeleeft, en zinvolle en leuke vrijetijdsbesteding. Het zijn vaak relatief kleine zaken die het verschil kunnen maken. Kleine zaken waar je als werknemer zelf wat aan kunt doen. En waar je als werkgever wat aan kunt doen. Geef iemand wat vaker een oprecht gemeend compliment. Toon begrip voor lastige thuissituaties. Maar besteed ook aandacht aan de leuke gebeurtenissen in iemands privéleven. Laat je medewerkers zelf een werkplanning maken. Maak fouten bespreekbaar en zorg dat de mensen ervan leren. Laat collega’s elkaar helpen. Laat ze af en toe elkaars werk overnemen. En vraag je mensen wat zij van jou nodig hebben om prettiger te functioneren.

Je kunt lang niet alle stress wegnemen met een leuke plant op de werkplek en een nog leuker teamuitje. Maar je kunt wel aan een aantal knoppen draaien om mensen meer gemotiveerd en bevlogen te maken. Dan kunnen ze veel meer aan!

 
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij