Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Vies van beïnvloeden? Toch doe je het dagelijks

Waar denk je aan bij het woord beïnvloeden? Voor sommige mensen heeft het een negatieve bijsmaak. Het doet ze denken aan louche autohandelaren, lobbyisten en achterkamertjespolitiek. Aan mensen dwingen, een mening opleggen of manipuleren. Zo dacht ik er lange tijd zelf ook over.

 

Tot ik mij realiseerde dat beïnvloeden niet hetzelfde betekent als zorgen dat zaken gaan zoals je wilt. En ook verrassend: je bent op dagelijkse basis veel meer bezig met beïnvloeden dan je waarschijnlijk denkt. Zoals de situatie waarin je je kind wilt overtuigen dat een jas in de winter echt wel een goed idee is. Ook dat valt onder beïnvloeden. Hoe zit dat?

 

Vies van beïnvloeden? Toch doe je het dagelijks

Je oefent invloed uit... wanneer precies?


Volgens Donné van Engelen, auteur van het boek Beïnvloeden, hoe je mensen meekrijgt en het verschilt maakt, heeft beïnvloeden alles te maken met waar je als mens controle en invloed op hebt. Zijn betekenis van beïnvloeden luidt:

 

Beïnvloeden draait om het meekrijgen van mensen bij het aangaan van uitdagingen.

 

Een voorbeeld uit de praktijk


Laten we dat onderzoeken aan de hand van een voorbeeld. Wanneer ik besluit dat ik duurzamer wil leven dan maak ik zelf de keuze op welke wijze ik dat doe. Door minder vlees te eten, tweedehands kleding te kopen en vaker de fiets te pakken bijvoorbeeld. Ik heb daar zelf controle over.

 

Het wordt lastiger wanneer ik wil dat mensen in mijn omgeving ook duurzamer gaan leven. Denk aan familie, vrienden en collega’s. Natuurlijk kan ik enthousiast mijn tips met ze delen, maar ik heb geen controle over hun gedrag en keuzes. Zij kunnen nog steeds besluiten om deze zomer met het vliegtuig op vakantie te gaan.     

 

De oh zo bekende achilleshiel


Bij beïnvloeden ben je dus afhankelijk van de steun en de medewerking van andere mensen. En daar hebben we ook gelijk de achilleshiel te pakken. Want andere mensen betrokken en geïnteresseerd maken, dat is een grote uitdaging. Zo weten we als maatschappij hoe belangrijk het is om gezond te eten en dagelijks te bewegen. Toch meldt het CBS dat er in Nederland niet eerder zoveel mensen zijn met overgewicht. Er zit dus een gat tussen weten en doen.

 

Hoe kun je iemand dan toch meekrijgen in je plannen, ideeën en goede bedoelingen? Want eerlijk is eerlijk. Niemand zit te wachten op een betweter die je op de vingers tikt. Donné schrijft hierover:

 

‘Iemand die goed is in beïnvloeden weet op een integere manier andere mensen in beweging te krijgen. En daarmee de basis te leggen voor langdurige relaties waarbij er keer op keer gezocht wordt naar bevredigende oplossingen.’

 

Beïnvloeden als verbluffende kracht


Dat maakt beïnvloeden eigenlijk helemaal niet vies. Sterker nog, het is een prachtige skill om in te kunnen zetten in alle aspecten van je leven. Thuis, op het werk, in je buurt of breder in de maatschappij. Sta er maar eens bij stil hoeveel situaties er op een dag voorbijkomen waarin je besluit wel of geen invloed uit te oefenen.

 

Zodra je bewust gaat beïnvloeden, zie je wat het effect is van jouw gedrag op de ander. En daardoor kun je mensen meenemen, effectief samenwerken en conflicten voorkomen. Je bent gericht op win-win situaties. En dan blijkt er vaak meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht.

 

Zelf effectief invloed uitoefenen

 

Wil jij weten hoe je op een effectieve en verbindende manier mensen meeneemt in je plannen? Wil je jouw invloed vergroten? Misschien wel impact maken? De tien praktische beïnvloedingstools uit Beïnvloeden, hoe je mensen meekrijgt en het verschilt maakt, maken dat iedereen in elke situatie invloed kan uitoefenen en het verschil kan maken. Een must-read voor persoonlijke en professionele groei!

 

- Deze blog is geschreven door Yvette Wolterman 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: