• Vóór 23.00u besteld, morgen in huis
29,50

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

- over kenniswerkers, vakmanschap en innovatie

9789055943524
M. Weggeman (Auteur)
Andere visie op leidinggeven aan professionals
Onderwerp: Leiderschap
  • Andere visie op leidinggeven aan professionals
Gratis verzending
EUR 29.50 9789055943524 29,50
  • Vóór 23.00u besteld, morgen in huis
  • Klanten geven THEMA een 9.2/10

Samenvatting

  • Andere visie op leidinggeven aan professionals
  • Sturen op een collectieve ambitie
Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. De vloeren van onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal organisaties dat kennisintesief genoemd mag worden, groeit nog steeds: R&D labs, hightech-, ICT- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, etcetera.

Professionals zijn al gemotiveerd
In al die organisaties moet leiding gegeven worden, zeggen de managers. "Niet doen," zeg ik, "professionals zijn al gemotiveerd. Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te mogen gaan doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat je dat enthousiasme niet verprutst!" Daar bedoel ik mee: faciliteer de kenniswerkers in plaats van hun werkprocess alsmaar te plannen en te controleren. Dat betekent: zorg ervoor dat ze niet te veel lastig gevallen worden met formulieren, rapportenschrijverij, regels en procedures. Dan komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat echte professionals liever iets goed dan iets fout doen.

Stuur op een collectieve ambitie
Natuurlijk horen we de laatste tijd betogen over het afschaffen en verminderen van het aantal regels en procedures, laaien de discussies over de Rijnandse werkcultuur versus het Anglo- Amerikaanse businessmodel weer op en worden er voortdurend Paarse Krokodillen geïdentificeerd, maar zelden wordt de vraag beantwoord hoe de coördinatie dan wél geregeld moet worden. Mijn antwoord is: door te sturen op een collectieve ambitie.

Het gaat in dit boek dus over dienend leiderschap, over de kenmerken en eigenaardigheden van professionals, over hun belangrijkste productiefactor: kennis, over een van hun moeilijkste taken: innoveren en over vakmanschap, meesterschap en altijd maar blijven leren.

Review
"Ik heb inmiddels veel boeken en artikelen geschreven over leidinggeven aan professionals, het verzilveren van creativiteit, innovatie en kennismangement. Dit boek is de accolade." - Mathieu Weggeman, hooleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, Chef Innovatie van de Baak Managementcentrum VNO-NCW en bestuursadviseur.

Over de auteur

M. Weggeman (Auteur)

Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (www.tue.nl). Daarnaast is hij strategic associate van Squarewise, Amsterdam (www.squarewise.com) en voert hij een eigen praktijk als bestuursadviseur.

In zijn adviespraktijk houdt Weggeman zich onder meer bezig met het ontwerpen van de inrichting en besturing van professionele organisaties, het faciliteren van een innovatie- en kennisvriendelijke cultuur, de productiviteit van Werknemer 2.0 en het stimuleren van de esthetiek van werkprocessen.

Weggeman is lid van de Raad voor Cultuur en ondermeer commissaris/toezichthouder bij Brainport, Buurtzorg Nederland, Jekerstudio Maastricht (de projectorganisatie van de toneel academie), Trudo (innovatieve woningcorporatie) en het Gouverneur Kremers Centrum van het MUMC.

Specificaties

Auteur(s) M. Weggeman
ISBN 9789055943524
Uitvoering Hardback
Uitgeverij Scriptum Books
Gewicht 591 gr
Taal Nederlands
Verschijningsdatum 21-06-2007
Afmeting 248 x 171 x 31 mm
Aantal bladzijdes 302