• Op werkdagen vóór 23.00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-
Zo werken rollenspellen echt! Zo werken rollenspellen echt!

Zo werken rollenspellen echt!

5 1 5
 • Onmisbaar boek voor iedere trainer die met rollenspellen werkt
 • Dit boek leert je het maximale uit je rollenspellen te halen
 • Van Karin de Galan, de autoriteit op het gebied van trainen van trainers
Gratis verzending
25,95
 • Nu besteld, dinsdag in huis
 • Gratis verzending boven €20,-

Samenvatting

Práten over situaties is nog veilig, maar met een rollenspel moeten deelnemers uit hun comfortzone komen en echt aan de bak. Als het goed is, voelt zo’n rollenspel net zo spannend als de praktijk. En dan zie je deelnemers ter plekke groeien en iedereen leren: de deelnemer, de tegenspeler, de groep.

Rollenspellen zijn niet makkelijk

Maar rollenspellen gaan soms ook met horten en stoten. Het woord alleen roept vaak al weerstand op: bij deelnemers die niet houden van ‘spelen’. En bij trainers die worstelen met glazige observanten die slechte feedback geven, tegenspelers die er een potje van maken, of een groep die niet wil oefenen.

Maximaal profijt van rollenspellen

Dat is de kracht maar tegelijkertijd ook de zwakte van rollenspelen: je kunt er de mooiste leerervaringen mee bereiken, maar ze kunnen ook voor kromme tenen zorgen. Zo werken rollenspellen echt! leert je hoe je rollenspelen zo kunt voorbereiden en begeleiden dat deelnemers er maximaal profijt van trekken. Dat ze dingen leren waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze die in zich hadden.

Dit boek helpt trainers om

• beter te worden in hun vak door ook de kunst van rollenspelen te leren
• cases te trainen en daarmee de borging naar de praktijk van de deelnemer te garanderen
• rollenspelen beter voor te bereiden en te begeleiden.

Bekijk hier de video waarin Karin de Galan haar beproefde methode uitlegt.

Video

Over de auteur

Karin de Galan

Karin de Galan is een bevlogen trainer met ruim twintig jaar ervaring. 
Bekijk alles van Karin de Galan

Reviews

Schrijf zelf een review
5 1 5

Een praktische gids met hoofdstukken over de drie succespijlers

|
In rollenspellen leren deelnemers oefenen, observeren en feedback geven. Het is een veel gebruikte werkvorm in bijvoorbeeld training en coaching. Dit boek leert de lezer rollenspellen goed te begeleiden. Het is uitgebreider dan voorganger 'Werken met de successpiraal' en behandelt twee soorten rollenspellen: niet alleen in trainende, maar ook ontdekkende. Een praktische gids met hoofdstukken over de drie succespijlers, een stap-voor-stap-aanpak, verleiden tot, feedback leren geven en wat te doen bij problemen. Met trefwoordenregister. De auteur is trainer en schreef meerdere boeken over haar vak. Recensent: Drs Sasja E.A. Nicolai...
Lees meer
5 1 5

Een 'must have' voor iedere trainer die werkt of wil gaan werken met rollenspellen.

|
Dol op rollenspellen
Karin de Galan is als ervaren trainer en succesvol auteur zelf dol op rollenspellen. Dat enthousiasme klinkt het hele boek door en werkt aanstekelijk op de lezer. Het boek neemt je in klare taal mee in de wereld van de rollenspellen tijdens trainingen. Stap voor stap krijg je heldere uitleg over een succesvolle aanpak. Met frisse dialogen en praktische werkvormen.

Rollenspel als succeservaring
Het boek biedt de lezer met behulp van praktische voorbeelden inzicht in een leerzame en motiverende aanpak van een rollenspel met een groep. Het maakt de lezer duidelijk dat een rollenspel met herkansingen de meeste kans op succes heeft. Zodat een deelnemer nieuw gedrag ook daadwerkelijk in de praktijk toepast. Het boek laat je zien hoe je dat voor elkaar krijgt met behulp van drie pijlers.

Ontdekken of intrainen
Het boek maakt duidelijk dat het zinvol is om in de startfase van een training de deelnemers de theorie met een rollenspel te laten ontdekken. Dat schept meteen nabijheid en vertrouwen in de trainer. Voor het aanleren van gespreksvaardigheden maakt het boek de nut en noodzaak duidelijk om na het toelichten van de theorie die vooral ook in te trainen door te oefenen. Het boek behandelt een overzichtelijk zes stappenplan voor zowel een ontdekkend rollenspel als een intrainend rollenspel voor een groep of voor subgroepen.

Deelnemers die geen zin hebben
Het boek leert je handige do’s en dont’s verwerkt in een effectieve verleidingstechniek. Dat maakt de kans groot dat zelfs hardnekkige twijfelaars toch meedoen en de oefeningen tijdens de training en deze niet als een kunstmatig rollenspel ervaren.

Het belang van goede feed back
Het boek bevat twee tools om deelnemers te leren elkaar goed feed back te geven. Ook komen valkuilen uit de praktijk aan bod waardoor je voor een training goed beslagen ten ijs komt.

Herkenbare problemen en oplossingen
Het boek beschrijft 22 veel voorkomende situaties met mogelijke oorzaken en hoe je dat kunt oplossen. Altijd handig om wat extra zekerheid in te bouwen voorafgaand aan een belangrijke training.

Methode De Galan in vogelvlucht
Het boek eindigt met een toetje. Dat bestaat uit een overzicht van de methode van Karin Galan in zeven stappen. Dat kan mooi van pas komen als je het boek een tijdje alweer niet gelezen hebt en je kort voor een aanstaande training snel de belangrijkste zaken nog een keert door wilt nemen. Conclusie: ‘Zo werken rollenspellen écht!’ is een 'must have' voor iedere trainer die werkt of wil gaan werken met rollenspellen.

___

Ronald Bloemsma
Trainer, mediator en eigenaar van Bloemsma Mediation, Training & Advies
...
Lees meer
5 1 5

Zo werken rollenspellen echt!

|
Ik weet nooit zo goed of Karin de Galan de beste trainer van Nederland is of de beste opleider van Nederland. Wat ik wel weet is dat Karin de Galan de beste opleider van trainers is. Dat bewijst ze weer met haar nieuwe boek Zo werken rollenspellen echt!

En Karin zou Karin niet zijn als ze niet meer dan volledig zou zijn. Haar visie op trainen en haar methodiek worden opnieuw stap voor stap uitgelegd in heldere taal en met praktische en herkenbare voorbeelden. Op de achterkant van de flap, heel praktisch en overzichtelijk, legt ze in een paar tekeningen haar model uit. Van de diagnose van de situatie alsof je naar een film kijkt, naar een maatwerk volgorde én focus in je programma met een pakkende start én afsluiting, naar de glijbaan om je deelnemers gemotiveerd en eager je training in te laten roetsjen, naar de trap opklimmen naar de top met de treden weten, snappen en kunnen, met groepsdynamiek en professionele liefde en - last but not least - met de successpiraal zodat je deelnemers echt het gevoel hebben iets geleerd te hebben van jou en van de groep.

Over die successpiraal en over rollenspellen, daarover gaat dit boek in het bijzonder. Karin maakt een leerzaam en duidelijk onderscheid tussen ontdekkende rollenspellen en intrainende rollenspellen, hoe je de deelnemer verleidt een rollenspel (of oefening of simulatie, hoe je dat ook wilt noemen) in te stappen, hoe je zelf feedback geeft met je hart en aandacht bij de deelnemer en hoe je je groep leert feedback te geven. Eindelijk geen tips + tops meer die alle kanten opgaan en je deelnemer het gevoel geven eigenlijk niets goed gedaan te hebben! Maar wel één gefocuste en maatwerk tip net buiten de comfortzone van die ene deelnemer waar hij of zij echt iets mee kan in jouw training en vervolgens in de praktijk. Van faalervaring naar succes! En dat gunnen wij trainers toch al onze deelnemers?

Voor mij is hoofdstuk 7 de kers op de taart en heb ik dan ook als eerste gelezen. Maar wat doe ik als ….? met alle herkenbare praktijksituaties uit ieders trainersloopbaan. Zoals Het blijft zo lang stil …. en Ze vinden de oefening niet echt ….

Een topboek dus en een echte aanrader!

Romy de Rijk
...
Lees meer
5 1 5

Ervarend leren en de kracht van spel

|
Spelen is ervarend leren bij uitstek. Maar terwijl serious games en simulaties steeds populairder worden, lijdt het aloude rollenspel onder een beroerd imago. Het is niet echt, zeggen de tegenstanders; het is maar een spelletje. Of juist: het is niet veilig, het is niet beheersbaar, het doet meer kwaad dan goed. Deelnemers haken af als het R-woord valt, en veel trainers zetten het daarom maar niet meer in.

Voor wie dat jammer vindt, komt het nieuwe boek van Karin de Galan als geroepen. Eerder al schreef De Galan ‘Werken met de successpiraal’, waarin ze uit de doeken deed hoe je van een rollenspel een positieve ervaring kunt maken. In de opvolger ‘Zo werken rollenspellen écht!’, werkt ze dit gegeven verder uit.

Ze maakt in dit boek een belangrijk onderscheid tussen de twee momenten waarop je een rollenspel kunt inzetten. Aan de start om een nieuw onderwerp te verkennen, of aan het einde om nieuwe vaardigheden in te trainen. Het belangrijkste verschil: bij het verkennen ervaart de deelnemer waar het knelt, bij het intrainen ervaart hij het succes van het nieuwe gedrag. Als trainer moet je een verkennend rollenspel dan ook anders ontwerpen, inzetten en begeleiden dan een intrainend rollenspel. De Galan legt de verschillen uit en biedt een helder stappenplan voor beide soorten rollenspellen. Daarbij geeft ze veel voorbeelden en checklists.

Een apart hoofdstuk is ingeruimd voor specifieke problemen die zich kunnen voordoen: “Maar wat doe ik als… niemand wil meedoen, ik geen verbeterpunten zie, er teveel of te weinig feedback uit de groep komt”, enzovoort. Met handige tips: soms kun je door iets anders te formuleren al veel problemen voorkomen. En misschien wel de gouden tip: gebruik nooit, maar dan ook nooit, het woord rollenspel.

‘Zo werken rollenspellen echt!’ is een aanwinst op het plankje trainingsboeken: een compleet handboek voor trainers die de kracht van spel willen inzetten.
...
Lees meer
5 1 5

Veel voer voor vaart en scherpte tijdens rollenspellen

|
Je herkent het vast. Afwachtende deelnemers die niet willen oefenen, hard trekken tijdens de nabespreking, of juist een stortvloed aan tips richting degene die oefent. Wil je niets liever dan vaart, diepang en scherpte tijdens rollenspelen? Deelnemers die met elkaar ontdekken wat werkt en enthousiast worden om het in de praktijk anders te doen? Dan geeft het boek ‘zo werken rollenspellen echt!’ je zeer waarschijnlijk vele waardevolle inzichten.

Het boek gaat puur over het begeleiden van rollenspellen en behoedt de beginnende trainer voor vele misstappen. Daarnaast geeft het ook de ervaren trainer enorm veel voer om van alles aan te scherpen. Van de manier waarop je cases inventariseert in de groep tot je instructie. Van je nabesprekingsvragen tot je feedback. De voorbeelden zijn herkenbaar, de tips heerlijk concreet en de samenvattingen tussendoor super overzichtelijk.

Karin schrijft in de ik-vorm, waardoor het voelt alsof ze je de hele tijd persoonlijk aan het begeleiden is. Door haar spreektaal is het hele boek doorspekt met tips voor goed taalgebruik. Dit gebeurt expliciet, omdat ze je wijst op hoe nauw het kan luisteren in je woordkeuze. Of ‘en passant’ doordat ze vaak letterlijk schrijft wat ze zelf zegt tegen haar deelnemers. Erg fijn vind ik dit.

Naast de talloze stap-voor-stap beschrijvingen schenkt Karin ook aandacht aan de juiste mindset. Neem je de nabespreking of de succeservaring als eindpunt. Observeer je vanuit je ideaalbeeld vanuit de theorie of kijk naar de volgende stap voor je deelnemer. Is je focus intrainend of ontdekkend. De heldere uiteenzetting van deze basishouding maakt dat het boek toch geen opeensomming van tips is, maar eerder een logisch en essentieel gevolg en uitwerking van Karin’s visie op leren. Dit geldt ook voor de ogenschijnlijk kleine dilemma’s (die echter grote impact hebben), zoals waar je je stoel neerzet tijdens de nabespreking.

Na al deze tips en oog voor detail kan het bijna niet meer fout gaan zou je denken. Maar onze trainingspraktijk is complex, en ook voor lastige situaties krijg je allerlei handvatten. Van maar liefst 22 lastige situaties beschrijft Karin wat er aan de hand kan zijn en wat verschillende oplossingen kunnen zijn.

Het boek is echt bedoeld voor rollenspellen waar het intrainen van gedrag centraal staat. Niet voor rollenspelen om persoonlijke thema’s boven water te krijgen zoals in intervisie. In het hoofdstuk over lastige siuaties geeft ze wel enkele tips hoe je ook overtuigingen kunt beïnvloeden met gedrag. Een uitgebreide beschrijving en checklist hiervoor zou een interessante aanvulling kunnen zijn.

Na het lezen van dit boek kijk je geheid met andere ogen naar de volgende vragen/uitspraken: “Wie wil dit oefenen? Wie heeft een situatie waarin hij het lastig vind om assertief te zijn? Aan het begin ging het goed, daarna... Ik zag dat je de ander echt wilde begrijpen! Wat hebben jullie gezien? Wat zijn jullie tips en tops?”

Benieuwd waarom je deze zinnetjes niet snel meer gebruiken zal? Koop dan vooral dit boek!
...
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Karin de Galan
 • ISBN9789058719799
 • UitvoeringPaperback
 • Gewicht424 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum31-05-2015
 • Afmetingen240 mm x 171 mm x 14 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
 • Aantal bladzijdes192
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij