Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

‘Een provocatieve coach leert de waarheid los te laten’

Word je ook weleens moe van cliënten die maar niet in beweging willen komen? Vraag je je af of er niet een andere, vrolijkere manier is om je cliënt te helpen? Meer lezen? Bestel Provocatief coachen van Anneke Dekkers en Karin de Galan
‘Een provocatieve coach leert de waarheid los te laten’
Heb jij als coach al eens geprobeerd om je cliënt letterlijk een spiegel voor te houden, want is dat niet dé manier om de waarheid onder ogen te komen? Het is een methode die vaker wordt toegepast bij provocatieve coaching. Spiegelen kan mensen meteen uit hun patroon halen. Probeer maar eens uit: zodra jij het gedrag van iemand heel sterk overdrijft, verandert hij zijn gedrag. Het ontregelt, verwart en dwingt tot een keuze. 
 

Signalen spotten


Welke signalen kun je spiegelen of anderszins provoceren? Een provocatieve coach is erg gevoelig voor signalen waaruit blijkt dat de cliënt niet congruent is. Het taalgebruik bijvoorbeeld (‘probleempje’, ‘eigenlijk’), handbewegingen, opgetrokken wenkbrauwen, het inslikken van woorden, het feit dat de cliënt je niet aankijkt of lacht om zijn probleem. Je leert hier op gespitst te zijn en kunt er meteen op reageren. Je bent dus ook goed in contact met je eigen gevoel.
 

Spannend


De crux bij provocatief coachen is om de cliënt wel serieus te nemen, maar het probleem niet, zo is te lezen in Provocatief coachen. De warmte en humor waarmee je de cliënt benadert, is daarom cruciaal. Je zegt verbaal iets heel anders dan je non-verbaal uitstraalt. Verbaal daag je de cliënt uit, terwijl je non-verbaal laat merken: ik vind je de moeite waard. Verwarrend! Probeer maar eens op een warme toon te zeggen dat je iemand een sukkel vindt. Als je iemand echt mag, wordt het een stuk gemakkelijker om ‘harde’ dingen te zeggen. Als die onderstroom van warmte maar klopt, kan je dus gerust spannende dingen zeggen.
 

Wipwappen


En dat hoeft echt niet altijd de waarheid te zijn. Een provocatieve coach leert juist om de waarheid los te laten. Er zijn allerlei waarheden en daar mag je prima tussen wipwappen. Doe eens een ferme bewering. Vul in hoe de cliënt doet en denkt. Prik en kijk of het raakt. Zit dit nog niet zo in je natuur?
 

Uitdagen leer je in vier stappen:


1. Voer de spanning op
Breng jezelf in ‘provocatieve staat’. Je zit alert en je spieren zijn klaar om in actie te komen. Je ademhaling is geconcentreerd. Je gedachten zijn gefocust op de cliënt.
2. Goed kijken en luisteren
Zet je ogen en oren open en je gevoel aan. Je hoort wat de cliënt zegt, hoe hij het zegt, hoe hij kijkt, zit beweegt. Hoe zit de cliënt zichzelf dwars? Wat zou daar de reden voor kunnen zijn?
3. Durf te klooien en raak te schieten
Durf te experimenteren. Als je aanklooit en het eerste zegt dat in je opkomt, kun je ook zomaar raak schieten en opeens bij de kern zijn. Sta jezelf dat toe.
4. Laat de waarheid los

Elk probleem en elke oplossing heeft een andere kant van de medaille. Soms zit daar de echte uitdaging. Welke ‘waarheid’ belemmert jouw cliënt? Misschien kun je die uitvergroten. Merk je dat je cliënt verbaasd reageert of jou maar raar vindt? Ga met volle overgave door, zo luidt het advies van auteurs Anneke Dekkers en Karin de Galan. Overdrijf nog wat meer. Juist dan moet de cliënt alsnog lachen. Als je de schaamte voorbij durft te gaan, is het effect van je boodschap groter. Ontdek de kracht van provocatief coachen: een speelse aanpak waarmee je het beste uit je cliënt haalt.  
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: