Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Het is een kwestie van kiezen!

Als ik je nu zou vragen: ‘Wat wil je later worden?’ Wat is dan jouw antwoord? En is dat ook het antwoord wat je vroeger als kind gaf? En tien of vijf jaar geleden? Met andere woorden: doe je wat je het allerliefste zou willen doen? Lees: Krachtige keuzes.
Het is een kwestie van kiezen!

Tijd om de balans op te maken


Soms is er maar een kleine aanleiding nodig om je bewust te maken van de plek waar je nu staat in je loopbaan. Dat kan een gesprek zijn met iemand die de juiste vragen stelt of het vertrek van een collega dat je doet beseffen dat ook jij al best lang op je huidige plek zit. Of zelfs zoiets als een griepje waardoor er plotseling tijd is om na te denken. Of die aanleiding nu extern of intern is, het is goed om eens in de zoveel tijd de balans op te maken. Past het werk dat je doet nog bij jou? Krijg je de kans om je talenten voor je te laten werken? Vind je de verdeling tussen werk en privé (nog) in de juiste verhouding? Geeft óf neemt jouw werk energie? Het kan zijn dat de antwoorden op deze vragen vlot en eenvoudig te beantwoorden zijn en als dat dan ook nog eens allemaal ja’s zijn, dan ligt jouw huidige werksituatie aardig in lijn met jouw wens. Fijn!
 

Is het antwoord nee, nee, nee en nog eens nee. Wat nu?


Dan knaagt het waarschijnlijk al een tijdje, of niet? Het is tijd om keuzes te maken, dat valt nu niet meer te ontkennen. Behalve als je houdt van zelfkastijding of wanneer je salaris alle nee’s compenseert en dat voor jou afdoende is ;-)
 

Stappenplan


De oplossing is dan om een stappenplan voor jezelf te maken. Niet schrikken. Een verandering betekent niet direct ontslag nemen of het versturen van twintig sollicitatiebrieven. Jouw stap hoeft niet groots en meeslepend te zijn om het benodigde effect te hebben. Maar maak het wel concreet, want dat helpt je om in actie te komen. Daarbij is het nodig om je bewust te worden van jouw toekomstige wenselijke werksituatie.  Een handig instrument daarbij kan een mindmap van je talenten zijn.  Of het in kaart brengen welke waarden belangrijk zijn voor jou. Met deze inzichten kan je vervolgens haalbare doelen stellen die bijdragen aan jouw toekomstscenario. Hoe wil je jouw doel bereiken en welke middelen heb je daarvoor nodig?
 

Keuzes maken


Begint het al te kriebelen? Als je klaar bent om te kiezen voor jezelf, zet dan vandaag de eerste stap. Het boek Krachtige Keuzes begeleidt je op je weg: start met de online Krachtige Keuze Scan, laat je inspireren door inspirerende interviews en inzichten uit de wetenschap en kom aan de hand van concrete opdrachten doelgericht in actie. Het is echt een kwestie van kiezen!
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: