Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Onderhandelen doe je elke dag, maak het effectief!

Als ik aan het begin van een training onderhandelen aan een groep vraag ‘wie van jullie onderhandelt er weleens?’ dan steekt bijna niemand zijn hand op. Lees: Toponderhandelaars
Onderhandelen doe je elke dag, maak het effectief!
Als ik aan het begin van een training onderhandelen aan een groep vraag ‘wie van jullie onderhandelt er weleens?’ dan steekt bijna niemand zijn hand op. Mensen denken bij onderhandelen al snel aan Ministers, Ambassadeurs of CEOs van internationale bedrijven die formeel en met uitgestreken gezichten tegenover elkaar aan tafel zitten. Dát is onderhandelen.

Onzin!

Onderhandelen doen we allemaal, elke dag: om te bepalen wie thuis de afwas doet en hoe we op werk de taken verdelen. Zélfs als we met een paar mensen moeten besluiten wie vanavond de ‘Bob’ is, zijn we aan het onderhandelen. Gek dan, dat er zo weinig aandacht is voor hoe je effectief onderhandelt.
Mensen onderhandelen vaak zoals ze ‘het altijd doen’. De een wil graag winnen, iemand anders houdt er juist niet van om de relatie onder druk te zetten en geeft liever de ander zijn of haar zin. Anders gezegd, vaak zien mensen onderhandelen onterecht als een zero-sum game, met een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer.

Toponderhandelaars: tips van de experts
‘Toponderhandelaars’ laat zien dat onderhandelen meer kan zijn dan alleen dat. Het boek geeft antwoord op de vraag ‘hoe zorg je ervoor dat je opkomt voor je eigen belangen en tegelijkertijd investeert in de relatie met anderen?’ Dat doen wij niet alleen.

Voor dit boek hebben we 10 Nederlandse Toponderhandelaars (o.a. Mark Rutte, Neelie Kroes en Generaal Patrick Cammaert) bereid gevonden om praktische tips te delen die ervoor zorgen dat je voortaan met meer zelfvertrouwen onderhandelingen in gaat. Wist je bijvoorbeeld dat je tijdsdruk in kan zetten om meer te weten te komen over de prioriteiten van iemand anders? Of dat je als je last hebt van je eigen boosheid tijdens onderhandelingen daar in de voorbereiding al rekening mee kan houden door een keer te ontploffen?
Zo staan er nog vele andere tips van de onderhandelexperts in dit boek die hopelijk ook jou direct van pas komen. Door de praktische insteek van dit boek haal je voortaan meer uit iedere onderhandeling, zowel voor jezelf als voor anderen!

Door: Tim Masselink auteur van Toponderhandelaars 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: