Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Familiespel: verrassende vragen in een kaartspel

Wij houden in ons gezin wel van een spelletje spelen. Toen de kinderen klein waren speelden we Kwartet, Memory, of Familie Poen. Tegenwoordig Kolonisten van Catan, Carcassonne of Machiavelli. We zijn er allemaal op gebrand te winnen en niet iedereen kan even goed tegen zijn verlies. We hebben ieder onze eigen strategie en de een gaat steeds harder schreeuwen als het spannend wordt, de ander slaat in stilte toe. Hoe we het spel spelen zegt wat over elk van ons en over onze gezinsdynamiek.

Familiespel: verrassende vragen in een kaartspel

Nu is er een kaartspel dat dát precies als doel heeft; boven tafel halen wat voor gezin je bent en hoe je elkaar ziet. Welke talenten hebben je kinderen, partner of ouders? Wat maakt je familie uniek? Wat is jouw rol daarin? Met het Familiespel leer je elkaar op een speelse manier beter kennen.

 

Wie doet wat in ons familiehotel?

‘Stel dat we een hotel zouden beginnen, wie krijgt dan welke taak?’, vraag ik tijdens het avondeten. ‘Jij maakt het ontbijt’, antwoordt een van mijn zoons. ‘Hmmm, ik heb helemaal geen zin om telkens vroeg op te moeten staan’, zeg ik. ‘Papa doet het management’, gaat hij verder. Vader trekt zijn wenkbrauwen op. Voor zichzelf ziet hij het verkennen van de omgeving als een mooie taak, zijn jongere broer laat hij met de koffers sjouwen. ‘Ik neem meteen ontslag’, zegt mijn oudste zoon. Hij ziet ons niet als gezin samen een hotel runnen. Ik denk dat ik hem daarin gelijk geef.

 

Dit is een voorbeeld van een van de opdrachten uit het nieuwe Familiespel van cultuurwetenschapper en trainer Axelle de Roy. Hoe speel je dit spel? Met wie? En waarom?

vragen familiespel

Kaartspel met prikkelende vragen

Het familiespel is een kaartspel met persoonlijke vragen, met opdrachten én met jokers. Een kaart met een vraag lees je voor en laat je door een ander beantwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een belangrijke prijs ontvangen. Voor een artikel in de krant komt een journalist enkele familieleden interviewen. Wat vertel jij over mij?’ Een opdracht als ‘noteer 2 positieve eigenschappen van degene die links van je zit’ voert iedere speler aan tafel uit en met een joker mag je je kaarten wisselen. Je speelt het spel zo lang als je zin hebt. Ben je competitief ingesteld (zoals mijn gezin), speel dan met een puntentelling en een tijdslimiet.

 

Dit spel kun je ook prima spelen met meer familieleden dan je gezin, met een vriendengroep of met (sport)teamgenoten. Het doel is om mooie gesprekken te voeren met elkaar en vooral om plezier te hebben. Zo kom je spelenderwijs meer te weten over jezelf, je familieleden of je vrienden.

 

Dat familiehotel runnen is voor mijn gezin dus geen goed idee, maar vaker samen een spelletje spelen wél. En mijn ontbijtjes zijn kennelijk wel oké.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: