Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Ik heb de baan die bij mij past!

Wij kennen allemaal wel een of meer mensen die zijn of haar baan kwijt is, of werkt bij een bedrijf dat het momenteel heel lastig heeft. En we realiseerden ons ook direct dat het iedereen kan overkomen. Je buurman, je vriend, je zus. Jezelf. Raar idee. Heel raar idee. Maar wel reëel.

 
Ik heb de baan die bij mij past!
Laat het verlies van je baan nou eens goed op je inwerken. Nee, vrolijk word je er in eerste instantie niet van. Beetje bang misschien wel. En terecht, denk ik, want je hebt een gezin, een huis, je moet leven en daar is allemaal geld voor nodig. Maar misschien levert het ook nieuwe energie op. Want je kunt natuurlijk niet voorkomen dat je werkloos wordt, maar je kunt er wel wat aan te doen om te zorgen dat je in dat geval zo snel mogelijk weer aan de slag komt. En dat maakt dat je geen speelbal bent, maar zelf (een groot deel van) de regie kunt houden.

Ik hoor je bijna denken dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Dat is ook zo. Maar het is ook zo dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen loopbaan en je eigen ontwikkeling. Je moet bijblijven in je vak, nieuwe vaardigheden leren, nieuwe kennis opdoen. Want alleen als je je blijft ontwikkelen, blijf je aantrekkelijk voor  werkgevers. Blijf je duurzaam inzetbaar, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.

Van het woord op zich word ik een beetje moe, zo saai. Maar van het idee erachter krijg ik juist heel veel energie. Want wat is er leuker dan nieuwe dingen leren, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe mensen leren kennen en met hen sparren over hoe zij zaken oplossen? Zo heb ik zelf recent de premaster Psychologie in zeven dagen gevolgd, en een bootcamp Hogere bedrijfskunde. Iets langer geleden maar zeker niet minder inspirerend was Next Marketeer C.

Of ik met al die nieuwe kennis en inzichten nu snel een andere baan ga zoeken? Ik denk het niet. Want een baan die beter bij mij past dan mijn huidige ben ik nog niet tegen gekomen. Maar mocht ik op zoek gaan naar iets nieuws, dan weet ik zeker dat ik een nieuwe werkgever meer te bieden heb dan wanneer ik me niet ontwikkeld had. Al is het alleen maar door een andere mindset, een attitude  die open staat voor verandering en vernieuwing. En ik moet de eerste werkgever nog tegenkomen die dat niet als een voordeel ziet.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Hebbes! De juiste man op de juiste plaats!
Hebbes! De juiste man op de juiste plaats!
De afgelopen jaren zijn de manieren waarop mensen op een vacature kunnen reageren drastisch veranderd. De handgeschreven sollicitatiebrief heeft plaatsgemaakt voor andere en snellere middelen. En ging je vroeger op zoek naar advertenties in de grote landelijke kranten, tegenwoordig is internet de plek waar vraag en aanbod samenkomen. Hebbes! is een handig hulpmiddel voor het voeren van een effectief en goed selectiegesprek. In dit praktische handboek staan 44 competenties beschreven, met bijbehorende selectievragen. Voor zowel de sollicitant als de selecteur. Welke vragen kan ik stellen én welke vragen kan ik verwachten?
Lees meer