Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Hebbes! De juiste man op de juiste plaats!

De afgelopen jaren zijn de manieren waarop mensen op een vacature kunnen reageren drastisch veranderd. De handgeschreven sollicitatiebrief heeft plaatsgemaakt voor andere en snellere middelen. En ging je vroeger op zoek naar advertenties in de grote landelijke kranten, tegenwoordig is internet de plek waar vraag en aanbod samenkomen. Hebbes! is een handig hulpmiddel voor het voeren van een effectief en goed selectiegesprek. In dit praktische handboek staan 44 competenties beschreven, met bijbehorende selectievragen. Voor zowel de sollicitant als de selecteur. Welke vragen kan ik stellen én welke vragen kan ik verwachten?
Hebbes! De juiste man op de juiste plaats!
De veranderingen gelden niet alleen voor de werkzoekenden, maar ook voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie van personeel binnen een organisatie. Recruitmentsites matchen de ideale partners.
 

Gedegen voorbereiding


Ondanks de vele veranderingen op dit gebied, is het belangrijkste gedeelte van de selectie nog altijd het oude vertrouwde sollicitatiegesprek. Een goed gesprek voeren vraagt echter om een gedegen voorbereiding. De werkgever wil van de sollicitant weten of hij de juiste kandidaat is voor de functie, en kan daar alleen maar achter komen door het stellen van essentiële vragen. Aan de andere kant zal de sollicitant de antwoorden willen geven waarmee hij overtuigend aannemelijk maakt dat hij is wie hij zegt te zijn.
 

Selectievragen bij de competentie stressbestendigheid

  • Wanneer zag je op tegen een bepaalde taak die je moest uitvoeren?
  • Kun je een voorbeeld noemen van een hectische situatie waarin je ondanks alles toch rustig bent gebleven? Wat maakte de situatie lastig?
  • Wat was de laatste keer dan anderen aan jou merkten dat je geïrriteerd was?
  • Waar kwam dat door?
  • Welk aspect van je werk levert je de meeste spanning op? Wanneer heeft zich voor het laatst een dergelijke situatie voorgedaan?