Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Netwerken

Netwerken is hot en helemaal van deze tijd. Maar is netwerken wel zo modern als het lijkt …? En: waarom zou je trouwens überhaupt netwerken? Netwerken is geen ‘modern’ fenomeen maar is van alle tijden. Alleen de middelen veranderen. Al eeuwen weten mensen dat het handig is om een kring mensen om je heen te hebben, bij wie je hulp en raad kunt vragen als het nodig is.
Netwerken

Waarom netwerken?

Wat is de essentie van netwerken? Waarom zoek je liever ‘via via’ iemand om in dienst te nemen, een opdracht te geven of op een andere manier mee samen te werken. Het sleutelwoord hier is vertrouwen. We werken allemaal het liefste samen met iemand die we kennen, van wie we weten wat we kunnen verwachten. Netwerken is een manier om daarvoor te zorgen en vervelende verassingen en teleurstellingen zo veel mogelijk uit te sluiten. Maar om dat goed te doen moet je het professioneel aanpakken.
 

Checklist Netwerkvaardigheden

Het is onterecht dat ‘netwerken’ soms een wat negatieve bijklank heeft. Netwerken is echt niet te pas en te onpas met je visitekaartjes strooien. Of alleen maar over je geweldige product praten. Zeker niet! Het vraagt juist dat je goed luistert naar de ander en graag iets voor die ander doet. Het mooie aan netwerken is juist de gelijkwaardigheid en wederkerigheid ervan. Bij het onderhouden van je netwerk zijn daarom een paar do’s & dont’s:

Do’s:
  • Ken de onderwerpen waarin de mensen uit je netwerk geïnteresseerd zijn.
  • Als je wat over die onderwerpen hoort, laat dat de ander dan weten.
  • Wanneer iemand uit je netwerk aangeeft hulp te kunnen gebruiken, wees dan bereid een dienst te leveren.
  • Stuur je gesprekspartners een bedankje na een (netwerk)gesprek. Doe dit zo snel mogelijk en refereer aan de besproken onderwerpen of gemaakte afspraken.
  • Zo veranker je het gesprek in de gedachten van je gesprekspartner(s).

Dont’s:
  • Laat niet alleen wat van je horen als je iemand nodig hebt.
  • Zet mensen niet onder druk je van dienst te zijn.
  • Resultaat uit netwerken vergt tijd.
  • Vertrouwen is een belangrijk beginsel bij netwerken. Doe niets dat het vertrouwen in jou kan beschamen.
  • Doe geen loze beloftes. Als je iets toezegt, kom dit dan na. Het liefst verbluffend snel. Zo profileer je jezelf als iemand op wie je kunt bouwen.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: