Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Overtuigingskracht verbeteren

Verbeter je overtuigingskracht door sprekend jezelf te zijn

In deze blog geen trucjes om overtuigender over te komen of jezelf beter te presenteren. Die zorgen namelijk niet voor meer geloofwaardigheid, vertrouwen en autoriteit zolang het trucjes blijven en ze je niet eigen zijn. We adviseren je ook niet om lekker jezelf te blijven en stuntelen, kwetsbaarheid en ongemak voor lief te nemen als je voor publiek moet spreken. Je moet je namelijk wel staande kunnen houden in je rol. Wat kun je wél doen om authentiek te presenteren zonder trucjes of te veel kwetsbaarheid?

Overtuigingskracht verbeteren

Boek over overtuigingskracht

Om verbinding en contact te maken met je publiek is het belangrijk dat je ontspannen bent. Ontspanning geeft namelijk ruimte in je hoofd voor verbinding en voor de inhoud van je boodschap. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het trainen. Josanne Toussaint - expert op het gebied van stem, spraak, presentatie en communicatie - vertaalde hiervoor in haar boek Sprekend jezelf zijn the Circles of energy van Patsy Rodenburg en maakte hiervan een eigen doorontwikkeling. 

 

Er zijn 3 cirkels van contact en verbinding

Cirkel 1: Je zou het liefst door een luikje in de grond zakken. Je maakt jezelf kleiner, neemt minder ruimte in en bereikt je publiek niet. Je gaat mompelen, praten met een hogere stem en vluchtige bewegingen maken. Je beweegt eerder naar achteren dan naar voren en je gezicht verstrakt.

 

Cirkel 2: Je bent sprekend jezelf en dat ziet er dus bij iedereen anders uit. Je bent in contact met jezelf en het publiek. Je ademt rustig, bent geaard, ontspannen en actief. Je kunt makkelijk variëren in tempo, ritme en positie.

 

Cirkel 3: Je blaast jezelf op en werkt hard om gezien en gehoord te worden. Je gaat harder praten en neemt meer ruimte in, je beweegt eerder naar voren dan naar achteren. Je bewegingen, intonatie en ritme zijn kort, stotend en met veel nadruk.

 

cirkels sprekend jezelf zijn

 

Het is geen verrassing dat je het beste zo veel mogelijk in cirkel 2 kunt blijven als je overtuigend wilt presenteren. Je verbindt je dan makkelijker met je toehoorders, de focus blijft op je boodschap en het kost je de minste energie. Waarom schieten we onder druk dan toch uit cirkel 2 naar cirkel 1 of 3?

 

Dat heeft 3 oorzaken:

1. Je eigen aannames en gedachten. Bijvoorbeeld de gedachte ‘straks val ik door de mand’, ofwel het impostor syndroom of vanwege perfectionisme; ‘het kan zoveel beter’.

2. De reactie van de ander. Iemand trekt zijn wenkbrauw op en jij denkt hij vindt het vast niks, of een ander zit op haar telefoon te kijken. Dit duurt te lang, denk je dan.

3. Haast en tijdsdruk. Ik moet sneller praten, want over 5 minuten is de pauze. Of de vergadering is bijna afgelopen en ik moet mijn punt nog maken.

 

Je krijgt hierdoor meer spanning in je lijf en dat zorgt – logisch - voor minder ontspanning. Je stapt uit cirkel 2. Naar welke cirkel je dan gaat is afhankelijk van de situatie en je persoonlijke voorkeur. Je kunt dit voorkomen als je je bewust bent van wat er gebeurt.

 

Overtuigingskracht ontwikkelen - hoe blijf je in cirkel 2?

Roep jezelf tot de orde: krijg grip op je adem, je houding en je stem. Adem langer uit dan in, neem pauzes en las stiltes in. Adem voor je gaat spreken lang uit. Voel wanneer je tijdens het spreken naar adem hapt en probeer rustig te ademen tijdens je stiltes. Ga rechtop en ontspannen staan, voel je tenen in je schoenen. Train het lagere bereik van je stem en leer resoneren. Bekijk hiervoor de video Een stem vol autoriteit en geloofwaardigheid van Josanne Touissant. Kies daarnaast je kleding zorgvuldig uit.

 

Door deze fysieke aanpassingen lukt het je in cirkel 2 te blijven of er weer in te stappen. Sprekend jezelf zijn gaat uitgebreid op elk onderdeel in, zodat je ermee kunt oefenen.

 

Oefening met de 3 cirkels van contact en verbinding

Oefen de komende tijd met wat er gebeurt als jij onder druk komt te staan. Schiet je naar cirkel 1 of 3? Of is dat niet altijd hetzelfde?

  • Beschrijf de situatie: …
  • In welke cirkel stond je? 1 / 2/ 3
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: