Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Solliciteren: ervaren en leren

'Nou, dat was best een pittig gesprek! Op sommige vrij gebruikelijke sollicitatievragen wist ik, toen ze eenmaal gesteld werden, toch niet meteen een goed antwoord.' Ondanks alle voorbereiding verlopen sollicitatiegesprekken lang niet altijd zoals jij of je klant zouden willen.

Solliciteren: ervaren en leren

Sollicitatiegesprek voorbereiden

De klant die jij begeleidt is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je helpt hem om zich goed voor te bereiden. Je hoopt dat er een perfecte match inzit: jij weet dat die werkgever zit te springen om mensen en jouw klant heeft ze heel wat te bieden. Maar na het gesprek heeft hij jammer genoeg het gevoel dat hij niet goed uit de verf is gekomen. Hij had veel te veel woorden nodig en daar raakte hij zelf zó van van de wijs dat hij helemaal vergeten is om zijn zorgvuldig voorbereide vragen aan de werkgever te stellen. Van een goed gesprek was het niet gekomen.

 

Als trainer, coach of begeleider kun je allerlei manieren bedenken om mensen te helpen in de voorbereiding naar een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld kennis en ervaringen uitwisselen, voorbeelden geven, do’s and don’ts bespreken en korte filmpjes laten zien.

 

Maar wij geloven vooral in de kracht van het oefenen, het letterlijk trainen van je sollicitatiespieren. Want ondanks dat er op veel gebieden voldoende vraag is naar mensen, vinden de meesten sollicitatiegesprekken toch een spannend gebeuren. Logisch, want er hangt soms veel vanaf. En in een paar uurtjes ontdekken of die baan jou écht gelukkig gaat maken is niet niks. Die spanning kun je deels reduceren door bijvoorbeeld te oefenen met vragen beantwoorden. Uitgebreid. Kort. Authentiek. Of juist jezelf een beetje groter makend. Onder tijdsdruk. Enthousiast. Deskundig. En toch relaxt. Niet een keer, maar echt net zolang tot het soepel loopt. Solliciteren is namelijk ook een kwestie van ervaren en leren. Als je in ieder geval één deel van het gesprek onder de knie hebt, heb je meer aandacht over voor die allerbelangrijkste vraag: pas ik bij deze baan, en past die baan bij mij? 
 

Pak die baan!

Wij zetten regelmatig spellen in tijdens onze trainingen en gesprekken. We ervaren het positieve effect hiervan en zien dat het dynamiek, interactie en sfeer bevordert. Die positieve ervaring met deze spellen bracht ons op het idee van Pak die Baan!- bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het begeleiden en trainen van mensen naar werk. Deze kaartenset kun je inzetten op het moment dat mensen echt moeten trainen om vaardiger te worden in het krachtig én bondig beantwoorden van de meest gestelde sollicitatievragen. Oefen met een paar vragenkaartjes voor de hele groep, laat ze in tweetallen of drietallen werken (met één deelnemer als observant of secondant) of gebruik de vragen in je een-op-een coaching. 

 

Ben jij trainer, loopbaanbegeleider, re-integratieconsulent of docent?        

Wil jij mensen op een effectieve en ontspannen manier optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Deelnemers en klanten laten oefenen met sollicitatievragen onder tijdsdruk? Vind je dat ‘doen’ en ‘oefenen’ een belangrijk onderdeel is in de voorbereiding naar een sollicitatiegesprek? Dan is Pak die baan! Echt wat voor jou. 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: