Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Van graaierig naar groen

Halogene minioventjes, elektrische schuimkloppertjes, kaasmolentjes, automatische blikopeners, kruimeldieven, haarstraighteners, aqualaser vloermoppen, popcornmachines, steamblasters … Staat jouw huis ook zo tjokvol met ‘nuttige’ gadgets?
Van graaierig naar groen
Je bent niet alllen! Het is een typisch euvel van de eeuw. Wij zijn een generatie van shopaholics die permanent gebombardeerd wordt met reclame die ons aanpraat: hoe meer je koopt, hoe gelukkiger je wordt. We winkelen voor ons plezier, onze status en onze eigenwaarde. Noem het de tredmolen van de bevrediging: hoe meer opties we tot onze beschikking hebben, hoe meer we het idee krijgen dat maar één van die keuzes de ideale is. We streven naar perfectie, maar weten niet hoe en zo zijn we weer terug bij af. Heel frustrerend. Bovendien zet dat dwangmatige consumeren onze planeet onder zware druk want al die apparaten verbruiken waardevolle grondstoffen en veel energie.

The best things in life are free!


Maar worden we nou, zoals de reclames ons vertellen, echt gelukkiger van al die spullen? Het antwoord is nee. Kijk maar eens naar al die ontevreden gezichten op zaterdagmiddag in het winkelcentrum! Ook onderzoek laat zien dat de meeste dingen die je werkelijk gelukkig maken, niet uit een doos, fles of pakketje komen. Verre van dat zelfs, the best things in life are free!

Wegdoen van wat overbodige consumptiegoederen staat je geluk dus niet in de weg. Integendeel zelfs. Duurzamer leven betekent wel dat je hier en daar wat comfort moet opgeven. Maar dat wil echt niet zeggen dat je er een Spartaanse levenswijze op na moet gaan houden. Het gaat gewoon om meer bewustwording en het besef dat je niet altijd alles kunt krijgen wat wilt, laat staan dat je dat ook allemaal nodig hebt.

Staat je huis tjokvol met ‘nuttige’ gadgets? Maak eens een lijstje van alle ‘handige’ elektrische apparaten. Dan heb ik het niet over de grote dingen, maar zaken als elektrische schuimkloppertjes, kaasmolentjes, automatische blikopeners, kruimeldieven, haarstraighteners, halogene minioventjes, aqua laser vloermoppen, popcornmachines, steamblasters, en dergelijke. Al die apparaten verbruiken waardevolle grondstoffen en veel energie. Wat is er mis met een beetje handkracht? Dus verzamel ze als je in een ascetische bui bent en geef ze aan een liefdadige instelling of recycle ze.