Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Zie de wereld door jouw gekozen kleurenpalet

Van binnenuit beïnvloeden

Neem iemand in gedachten die je niet mag. Bedenk welke eigenschappen je vervelend vindt. Draai nu de zaken om. Denk aan alle goede eigenschappen van deze persoon. Merk je op dat jouw aversie vooral wordt veroorzaakt door je gedachten? Dezelfde persoon wordt wellicht door anderen als sympathiek ervaren.

 

Zie je hoe eenvoudig het is om je denken te sturen? Uiteraard is dit niet altijd gemakkelijk, vooral niet na nare ervaringen met die persoon. Stel je nu voor dat jullie intensief moeten samenwerken. Hoe mooi zou het zijn als je jouw aversie kunt omzetten in een positievere kijk op wie die ander werkelijk is?

Zie de wereld door jouw gekozen kleurenpalet

Denk eens na over hoe interacties zouden veranderen als je de wereld zou zien door een ander kleurfilter, zoals begrip, empathie, of vriendelijkheid. Het kiezen van jouw kleurfilter beïnvloedt niet alleen jouw perspectief, maar ook de dynamiek van jouw interacties.

 

In de wirwar van onze dagelijkse interacties is het niet alleen wat we doen of zeggen dat er toe doet. Eerlijk gezegd lijkt dat de meeste mensen weinig te schelen; 'doe maar wat je wilt.' Wat echt van belang is, is het effect van onze woorden en daden op anderen, omdat dat is wat zij ervaren en waar ze op reageren.

 

Wat je doet, kleurt de ervaring van anderen. Onze handelingen hebben invloed op de mensen om ons heen. Je pakt een koekje en je kinderen roepen in koor: ‘wij ook!’ Je hebt met jouw gekozen denkpatroon een idee bij hen opgeroepen. Of wanneer je iemand in de weg staat en die persoon zegt: ‘ga aan de kant,’ omdat jouw handeling hun voortgang belemmert.

 

Ditzelfde geldt voor wat je zegt. Een vriendelijk compliment kan een glimlach ontlokken, terwijl een opmerking tijdens een vergadering met spanning wordt afgewacht: wordt jouw voorstel geaccepteerd, of heb je wellicht je baas boos gemaakt?

 

Wat we doen en zeggen komt voort uit onze gedachten en gevoelens die direct ons gedrag beïnvloeden. Onze gedachten beïnvloeden direct ons gedrag. Hier komt het goede nieuws: we hebben directe invloed op de kleur van onze gedachten en daarmee op de interactie met de wereld om ons heen!

 

Neem de regie en leid je gedachten

In het boek Begin bij jezelf staat het nemen van regie over je eigen denken centraal. Je krijgt vijf gekleurde denkframes aangereikt die je kunnen helpen je gedrag te sturen door middel van jouw denken. Net zoals je door dagelijkse oefening beter wordt in het maken van muziek, handig klussen in huis, of het schrijven van teksten, zul je merken dat je na verloop van tijd de baas wordt over je denken, en niet andersom.

 

Ben je momenteel niet de baas over je denken? Ontdek het door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Laat je je weleens op een negatieve manier leiden door je emoties, bijvoorbeeld in relaties, het verkeer of op het werk?
  • Pieker je weleens, waardoor je niet in slaap kunt komen of je niet kunt concentreren?
  • Ervaar je stress zonder duidelijke oorzaak?

 

Dit zijn willekeurige voorbeelden van situaties waarin je denken de regie heeft overgenomen. Wil je deze situaties beheersen, of laat je je liever op een negatieve manier leiden door je emoties, lig je graag wakker, of geniet je van onverklaarbare stress? De vraag is het antwoord: natuurlijk niet.

 

Bekijk de situatie eens met een ander perspectief

In Begin bij jezelf krijg je inzicht in jouw denkpatronen. Door nieuwe denkframes toe te passen, kun je doen wat je wilt, zelfs als emoties je proberen af te leiden. Een denkframe kun je vergelijken met een roze bril als je verliefd bent, of een rood waas als je boos bent. Je bekijkt de wereld door een bepaalde kleur.

 

De vijf denkframes

De vijf denkframes uit: Begin bij jezelf

 

Dit alles kun je bereiken met een One Word Intervention (OWI). Door deze toe te passen, kun je in enkele seconden alle negatieve gedachten loslaten en precies doen wat je van plan was te doen, wat niet alleen beter is voor jou, maar ook voor je omgeving.

 

En er is meer: Beïnvloed anderen, begin bij jezelf is het vervolg op Begin bij jezelf. Hierin beschrijft de auteur wat je kunt doen om je invloed op de interactie positief te beïnvloeden. Het advies: begin eerst bij jezelf.

 

Deze blog is geschreven door auteur Bert van Dijk.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: