Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Zijn er eigenlijk bijwerkingen van coaching?

 

Lente! Als de bomen in bloei schieten, haasten velen zich naar de winkel voor hun dagelijkse portie antihistamine - niemand wil immers dat vervelende gesnotter en jeukende ogen. Maar wist je dat dit wondermiddel ook vermoeidheid kan veroorzaken? Ach ja, soms moeten we wat ongemak voor lief nemen, toch?

Zijn er eigenlijk bijwerkingen van coaching?

En wat heeft dit te maken met coaching? Nou, net zoals antihistamine bijwerkingen heeft, kan coaching ook zo zijn eigen 'bijwerkingen' hebben. De meeste mensen raken tijdens of na hun coaching uit hun comfortzone. Als de coaching effect heeft, verlaat je immers meestal in meer of mindere mate je vertrouwde leef- en denkpatronen. En dat kan best wat ongemak met zich meebrengen. Misschien kom je jezelf tegen of moet je dingen aanpakken die je liever ontwijkt. Toch maar niet doen dan, die coaching? Welnee, je ging immers toch niet voor niks naar een coach?!

 

Geen medicijn zonder bijsluiter

 

Bijkomende ongemakken betekenen dus niet dat coaching ineens slecht is, net zoals antihistamine niet ineens een slecht medicijn is vanwege wat vermoeidheid. Coaching heeft gewoon zijn eigen bijsluiter. Daarom is het voor coaches goed om bij de start bewust aandacht te besteden aan die mogelijk minder gewenste effecten van de mooie stappen die de gecoachte wil gaan zetten. Realiseert de coachee zich wel dat de dingen tijdelijk of voor altijd overhoop gehaald kunnen worden? Ook tijdens de coaching, als de bijwerkingen daadwerkelijk de kop opsteken, is het belangrijk om het ongemak van de verandering te herkennen en de coachee te helpen ermee om te gaan. 

 

De wetenschappelijke kennis rondom coaching 


Over coaching wordt veel gezegd en geschreven, maar er wordt nog maar weinig gebruikgemaakt van wetenschappelijke kennis rondom coaching. Dat is zonde, want de wetenschap kan ons waardevolle inzichten verschaffen over uiteenlopende vraagstukken, zoals: kunnen er bijwerkingen optreden bij coaching? In het najaar 2024 te verschijnen boek Zin en onzin over coaching van Eefje Rondeel en Aveline Dijkman wordt met een wetenschappelijke bril gekeken naar deze en andere actuele vraagstukken binnen coaching. Dit boek bundelt belangrijke inzichten die je kunnen helpen om betere keuzes te maken als het om coaching gaat! Vanaf medio mei kan je je pre-order doorgeven op onze website! 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Coach jezelf (ook door de onderhandeling)
Coach jezelf (ook door de onderhandeling)
Je vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen. Of je bent bang afgewezen te worden terwijl je graag wilt dat iedereen je aardig vindt. Herkenbaar? Bestel het: HOE-boek voor de Coach
 
Lees meer
Uitgelicht: Top 3 boeken voor coaches
Uitgelicht: Top 3 boeken voor coaches

Wil jij je coachingsvaardigheden blijven ontwikkelen en precies weten wat je moet doen en zeggen om jouw cliënten in beweging te krijgen? Kijk dan naar ons aanbod van boeken en tools die jou helpen om de coach te zijn die je wilt zijn voor jouw cliënten. Bestel: Het HOE-Boek voor de coach, Het ACT Basisboek en het boek Oplossingsgericht coachen.


Lees meer
Het 50.000e HOE-boek voor de coach rolt van de pers
Het 50.000e HOE-boek voor de coach rolt van de pers

Wat verklaart het succes van deze bestseller voor coaches?

In 2008 schreven Joost Crasborn en Ellis Buis het HOE-boek voor de coach. Het is omarmd door verschillende coachopleiders, en het is een van de bestsellers van uitgeverij Thema. De nieuwste editie kreeg een nieuwe jas, en is aangevuld met een aantal nieuwe HOE’s. Joost en Ellis gaan in gesprek over het succes van het nog altijd relevante HOE-boek.
Lees meer