• Op werkdagen vóór 18:00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-

Deep democracy

Onderwerp: Leiderschap
4.5 1 5
 • Nieuwe manier voor leidinggevenden om tot duurzame besluitvorming te komen
 • Zo voorkom je weerstand bij je werknemers
 • Een doeltreffende en praktijkgerichte methode waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen
Paperback
Gratis verzending
25,95
 • Vóór 18:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-
E-book

Samenvatting

Deep Democracy

Dit boek is geschreven voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing. Dit kan met behulp van Deep Democracy, een besluitvormingsmethode die na de Apartheid is ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven en op dit moment in meer dan twintig landen wordt toegepast.

Boek Deep Democracy:

... is geen oude wijn in nieuwe zakken. Het biedt een werkelijk andere manier van kijken naar groepsprocessen en een verrassend doeltreffende aanpak om deze zienswijze ook echt in de praktijk te brengen.

... gaat over besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Tegenstellingen worden niet gezien als belemmering, maar vormen de start van een creatief proces.

... biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan. Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren om zonder al te veel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat krachtige besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.

... geeft handen en voeten aan termen als: verbindend leiderschap, co-creatie, participatief leiderschap, inclusie, 'nieuw organiseren' en sociale innovatie.

Lees hier het eerste hoofdstuk van het boek Deep Democracy.

Lezersrecensie

Lees de uitgebreide recensie van Carla Raben over Deep Democracy
Lees de uitgebreide recensie van Anouk Folstar over Deep Democracy

 
We willen allemaal bij de kudde horen
Jitske Kramer

Video

Over de auteur

Jitske Kramer

Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers.
Bekijk alles van Jitske Kramer

Reviews

Schrijf zelf een review
5 1 5

Een aanrader voor besluitvorming met draagvlak, zonder polderen!

|
Deep Democracy
Op zoek naar de wijsheid van de minderheid

Het moet de wens zijn van alle schrijvers van managementboeken. De toon en het ritme vinden in je schrijfstijl waardoor de methode die je uiteenzet meteen al voelbaar wordt. Zo’n boek dat je met plezier pakt en in een adem uitleest. En waarbij je meteen snapt waar het om gaat.

Dat is precies wat Jitske Kramer is gelukt. In Deep Democracy beschrijft zij een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen. Sterker, er wordt bewust gezocht naar de stem van de minderheid.

Kramer begint met een korte uitleg over het ontstaan van Deep Democracy. En die ontstaansgeschiedenis is bijzonder. In het begin van de jaren negentig vraagt het elektriciteitsbedrijf Eskom het echtpaar Lewis de raciale en op apartheid gestoelde organisatie om te vormen naar een niet – raciale organisatie. De methode die zij ontwikkelden om binnen groepen met een grote diversiteit conflicten op te lossen en besluiten te nemen noemen zij Deep Democracy.

Het boek beschrijft helder de vijf stappen die de methode omhelst. Ook de niet in Deep Democracy opgeleide trainer kan hier inspiratie uithalen voor praktische toepassingen in de eigen praktijk. Voor opgeleide trainers biedt het een handzaam naslagwerk.

De methode is ingebed in inzichten uit onder andere de kwantumfysica. Het beschrijft hoe niveaus van (groeps) bewustzijn zich manifesteren, het belang van het zien van het hand in hand gaan van chaos en orde. En fractale patronen. Ook in deze complexe materie blijft Kramer haar lichte schrijfstijl hanteren. Niettemin zal de lezer hier de behoefte voelen tot herlezen en herkauwen. En dat is terecht, juist deze inzichten maken Deep Democracy tot meer dan een techniekje.

In het verdiepende hoofdstuk voor begeleiders gaat Kramer in op de drie metaskills. Superluisteren, het vermogen om signalen uit de verschillende bewustzijnsniveaus op te nemen. Neutraliteit, het vermogen om onpartijdig te zijn en tegelijkertijd veelzijdig partijdig. Het besef dat alles is en alles elkaar nodig heeft om te zijn. Yin en Yang, Zon en Maan, Man en Vrouw. En als laatste skill Compassie. Compassie voor alles dat zich aandient, in welke vorm dan ook. De metaskills gaan hand in hand en versterken elkaar.

De tools en technieken van Deep Democracy zijn even effectief als dynamisch. Met spitsvondig taalgebruik: het gesprek op voeten, de check - in / check - uit, het weerbericht en het niet – gevoerde gesprek.

Deep Democracy, een aanrader voor besluitvorming met draagvlak, zonder polderen!
Van A tot Z ademt het boek de energie van de schrijfster en haar droom: mensen verbinden en inspireren. Dat is meer dan gelukt!
____

Carla Raben
Oprichter en eigenaar van Organisatie21
Ondersteunt professionals en managers in het (verder) ontwikkelen van hun leiderschap,
verbeteren van samenwerking, effectieve en duurzame besluitvorming en conflicthantering.
...
Lees meer
4 1 5

Luisteren naar de minderheid

|
Als manager is het goed om vaker naar professionals op de werkvloer te luisteren. Het liefst naar medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben. De methode van luisteren naar de minderheid, is na de Apartheid ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven. De methode wordt in meer dan twintig landen toegepast. Dit boek biedt praktische technieken en handvatten om tot het beste resultaat te komen Vanuit de visie dat de sterkste besluiten worden genomen door een diversiteit aan talenten, ervaringen en emoties. Dit alles heeft te maken met het echt naar elkaar luisteren. De taal en visie zijn gericht hybride samenwerkingsvormen, waarbij de leider gebruikmaakt van de verschillen om tot en resultaat of oplossing te komen. De auteur is helder in haar taalgebruik. Voorzien van duidelijke schema's. Met opdrachten en in de bijlagen vedere tools en technieken. De praktische inhoudsopgave helpt de gebruiker om snel te kunnen kiezen waar het meest behoefte aan is. Een prettige, nog redelijk onbekende methode, die bij veel organisaties ook in het klein toepasbaar is is.

Recensent: Karin van Wylick...
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Jitske Kramer
 • ISBN9789058719324
 • UitvoeringHardback
 • Gewicht560 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum06-10-2014
 • Afmetingen218 mm x 215 mm x 18 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
 • Aantal bladzijdes200
Copyright 2019 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand ge�nspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij