Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.

Systemisch

Wat is systemisch werken?

Iedereen maakt deel uit van een systeem. Zoals je eigen gezin, de organisatie waar je werkt of het team waar je in zit of waaraan je leiding geeft. Systemisch werken geeft inzicht in jouw plaats binnen zo’n systeem en in jouw handelen. Waarom doe je wat je doet? En hoe kun je beter verbinding maken met de mensen om je heen? Op deze pagina zie je een overzicht van boeken en artikelen die je meer achtergrond geven en leren werken met je eigen systemische wijsheid. 

Systemisch
#systemisch leverde 26 resultaten op

Betekenis systemisch werken

Bij systemisch werken gaan we ervanuit dat alles wat er binnen een systeem gebeurt, invloed heeft op jou. Vaak ben je je hiervan niet bewust. En toch zorgt deze dynamiek ervoor dat jij een bepaalde plek inneemt, hoe je handelt en op welke manier je dat doet. Verval je dus steeds in bepaald gedrag? Of vind je het lastig om stappen te maken in je ontwikkeling? Dan helpt systemisch werken om inzicht te krijgen.

 

Systemisch werken legt de groepsdynamiek bloot. Je wordt je bewust van de interactie tussen mensen, de emoties, patronen en geldende regels. Oftewel de onderstroom in bijvoorbeeld je team of organisatie. Je komt als het ware op een dieper niveau van ‘weten’. En dat maakt verandering mogelijk.

 

3 basisprincipes in systemisch werken

In systemisch werken zijn er drie basisprincipes. Deze dienen in harmonie met elkaar te zijn. Is dat niet het geval dan ontstaat er een bepaalde dynamiek in een groep. Het is dan zoeken naar een nieuw evenwicht.

 

 1. Systemen willen compleet zijn
  Iedereen in het systeem heeft recht op een plek. Waar ontbreekt de verbinding? Wie wordt er buitengesloten?
   
 2. Systemen willen een intrinsieke ordening
  In elk systeem is er sprake van een rangorde. Werkgerelateerd kun je denken aan de bijdrage aan de organisatie. Iemand die 25 jaar in dienst is, is meer verbonden dan een collega die er 6 maanden werkt. Is de rangorde binnen het systeem kloppend? Of grijpt er iemand naar een hogere positie?
   
 3. Systemen willen uitwisselen
  Er is altijd beweging in een systeem. Wel dienen geven en nemen met elkaar in balans te zijn. Gaat dit ergens mis? Is er misschien sprake van grensoverschrijdend gedrag?

 

Systemisch werken helpt mensen op de juiste plek te gaan staan. Dit zorgt voor een goede onderstroom. Mensen komen weer in hun kracht. En zo kan het systeem herstellen.