Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Systemisch werken: boeken die je wilt lezen

Niets zo interessant als systemisch werken. Want of we het willen of niet, we maken allemaal onderdeel uit van verschillende systemen. Van familie, vrienden en werk tot de sportvereniging. Hoe werken deze systemen? En hoe kunnen we onszelf of anderen helpen door daar meer inzicht in te krijgen? We zetten de boeken over systemisch werken op een rij.

Systemisch werken: boeken die je wilt lezen

Systemisch werken

Binnen een systeem gebeurt er van alles. En dat heeft invloed op jou, op de mensen om je heen en op je zogenoemde plek binnen het systeem. Onder systemisch werken verstaan we dat je inzicht krijgt in de dynamiek van het systeem en wat voor effect dat heeft op jouw handelen. En de verbinding met de mensen om je heen. Waarom doe je wat je doet? En hoe doe je dat? Dit inzicht maakt de weg vrij voor verandering.

 

Heb je te maken met persoonlijke belemmeringen? Terugkerende patronen? Een schurende dynamiek? Of wil je écht een keer verandering teweeg brengen? Dan is het interessant om met systemisch werken aan de slag te gaan. Voor je persoonlijke ontwikkeling of als leidinggevende voor je team en organisatie. Bekijk de top 5 boeken systemisch werken voor je persoonlijke ontwikkeling of scroll even door en vind daar de top 5 boeken systemisch werken voor leiders. 

 

Top 5 boeken systemisch werken voor je persoonlijke ontwikkeling

Wil jij inzicht krijgen in je persoonlijke systemen? En dan vooral je familiesysteem? Heb je te maken met belemmeringen, problemen of angsten? Dit zijn onze top vijf boeken over systemisch werken voor je persoonlijke ontwikkeling.

 

#1 De verborgen dynamiek van familiebanden 
Veel van onze overtuigen en patronen vinden hun oorsprong in het gezin waarin we zijn opgegroeid. De verborgen dynamiek van familiebanden helpt je te kijken naar je eigen familiesysteem. Je maakt kennis met de methode van familieopstellingen en leert hoe dit helpt om dynamiek zichtbaar te maken. En vervolgens ook het evenwicht te kunnen herstellen.

 

#2 Leef vrij
Wist je dat je bij je geboorte niet alleen een set fysieke kenmerken hebt meegekregen? Zo ook geërfde emoties en gedachten. En die kunnen behoorlijk belemmerend werken. In Leef vrij leer je familiepatronen te doorbreken met behulp van praktische oefeningen. Zodat je een buitengewoon leven voor jezelf kunt creëren.

 

#3 Persoonlijk systemisch leiderschap
Ervaar je zaken in je leven die je meer energie kosten dan dat ze opleveren? In Persoonlijk systemisch leiderschap ontdek je dat die energievreters vooral in jezelf verborgen liggen. Met behulp van de tien systemische sleutels weet je meer kracht, focus, plezier en energie terug te krijgen in je werk en in je leven.

 

#4 Rake vragen
Wanneer je steeds terugkerende problemen wilt oplossen dan is Rake vragen het antwoord. Het boek helpt los te maken wat vast zit. Door rake vragen te stellen komt er beweging in situaties. Zoals ‘Van wie is dit probleem?’ en ‘Waar moet de toestemming voor beweging vandaan komen?’. Ook leer je hoe zelf rake vragen kunt formuleren.

 

#5 Het is niet met jou begonnen
Wanneer je last hebt van angst, trauma, depressie, pijn of problemen komt het misschien niet in je op dat je het weleens van je voorouders kunt hebben geërfd. En zolang onopgeloste trauma’s in stilte bewaard blijven kunnen gevoelens en angsten die niet bij jou horen, blijven opduiken in je leven. Met behulp van Het is niet met jou begonnen is het mogelijk om de cyclus te doorbreken.

 

Top 5 boeken voor leiders die willen leren kijken naar het hele systeem

Wil jij meer inzicht krijgen in de dynamiek van teams? En ontdekken hoe je verandering aanbrengt binnen bestaande systemen? Dit is onze top vijf voor leidinggevenden en organisaties.

 

#1 Systemisch wijzer
Systemisch wijzer is het eerste boek waarin de kennis uit familie- en organisatieopstellingen op een praktische manier wordt vertaald naar de werkvloer. Je leert fijngevoeliger te worden voor signalen en krijgt zicht op wat er écht speelt in je team of organisatie. Je bereikt een dieper niveau van ‘weten’. Zo wordt het nemen van besluiten een stuk makkelijker.

 

#2 Deep democracy
Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Of dat je sneller resultaat had bereikt als je naar minder zichtbare medewerkers had geluisterd? Dan is Deep democracy voor jou. Het helpt je besluiten te nemen waarbij de minderheid wordt meegenomen. Ook wanneer je te maken hebt met twee uitersten van elkaar.

 

#3 Systeem geïnspireerd leiderschap
Het boek Systeem geïnspireerd leiderschap biedt je een alternatief voor het klassieke model van de top-down gedreven leider. Namelijk een bewezen en praktische aanpak die gebruikt maakt van de collectieve wijsheid van de organisatie. Je leert te luisteren naar het gehele systeem. Met als resultaat gezamenlijke groei, verandering en succes.

 

#4 Het Onderstroomspel
We weten het. Het is geen boek, maar dit spel mag gewoon niet ontbreken in deze lijst. Het spelen van Het Onderstroomspel is een praktische en speelse manier om inzicht te krijgen in de behoeftes van een team. Van ieder teamlid afzonderlijk en van het team als geheel. Oftewel, de onderstroom. Het punt waarop een samenwerking vastloopt of flowt.

 

#5 Verborgen verbanden
Wil je systemisch leren kijken? Ontdekken wat er echt onder de oppervlakte speelt? Verborgen verbanden helpt je mensen te doorgronden en verbanden te herkennen. Ook krijg je inzicht in je eigen handelen en de effecten daarvan op een ander. Pas dan ga je écht verschil maken. Voor manager, directeur of professional.

 

Meer weten?

Wil je verder lezen over systemisch werken of over kijken naar het hele systeem? Ontdek welke boeken en spellen we nog meer hebben om te werken aan je persoonlijke groei. Of lees een van de vele artikelen die we online hebben staan. Zoals Systeem Geïnspireerd Leiderschap: aanrader voor leiders van de toekomst.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Managen van transities
Managen van transities
Mensen zijn gewoontedieren: ze hebben het niet zo op veranderingen. Sterker nog; ze hebben er een natuurlijke weerstand tegen. Onze weerstand tegen veranderen werkt vandaag de dag een ernstig probleem in de hand: veranderen is namelijk nog nooit zo belangrijk geweest als nu. De manier waarop we zaken doen is voortdurend aan veranderingen onderhevig door nieuwe technologieën, organisatievormen en fusies. En nog nooit hebben mensen zo weinig tijd gekregen om eraan te wennen. Veranderen en reorganiseren zijn schering en inslag. 
Lees meer
Groene en rode interactiepatronen
Groene en rode interactiepatronen
Als je in een organisatie zou kunnen zien welke interactiepatronen er allemaal spelen, zou je in één uur al een enorm spinnenweb van lijntjes zien die voortdurend veranderen. Als dan de soepele, vruchtbare interactiepatronen groen zouden zijn en de stroeve, lastige patronen rood, zou je kunnen waarnemen waar het lekker loopt en waar niet. Lees: de Roos van Leary
Lees meer
Systeem Geïnspireerd leiderschap: aanrader voor leiders van de toekomst
Systeem Geïnspireerd leiderschap: aanrader voor leiders van de toekomst

Wéér een boek over leiderschap? Ja! Tussen de veelheid aan leiderschapsboeken is dit boek er een dat ik elke leider zou gunnen. Een boek dat leiderschap op een heel vernieuwende manier benadert. En dan ook nog eens zó praktisch geschreven is, dat je er meteen iets mee kunt doen.


Lees meer