Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Systeem Geïnspireerd leiderschap: aanrader voor leiders van de toekomst

Wéér een boek over leiderschap? Ja! Tussen de veelheid aan leiderschapsboeken is dit boek er een dat ik elke leider zou gunnen. Een boek dat leiderschap op een heel vernieuwende manier benadert. En dan ook nog eens zó praktisch geschreven is, dat je er meteen iets mee kunt doen.

Systeem Geïnspireerd leiderschap: aanrader voor leiders van de toekomst

De kracht van het systeem
De titel van het boek is best een mond vol. En als je nog nooit van een ‘systemische benadering’ hebt gehoord, kan het woord ‘systeem’ wat verwarrend zijn. Misschien wel handig om eerst uit te leggen wat Frank Uit de Weerd en Marita Fridjhon bedoelen met dat woord. Met ‘systeem’ bedoelen zij een relatiesysteem. Dat is een groep van mensen die samen aan een gemeenschappelijk doel werken en daarbij ook een bepaalde afhankelijkheid van elkaar hebben. Een systeem kan bijvoorbeeld een team zijn, of een afdeling. Een hele organisatie kun je ook als systeem beschouwen. De essentie van een systeem is dat er meerdere ‘onderdelen’ zijn waartussen relaties bestaan. Systeem Geïnspireerd Leiderschap (SGL) legt de nadruk op het web van relaties. Het gaat er daarbij niet zozeer om wie precies wat doet, maar om de onderliggende patronen te zien en daarvan te leren. In dat web van relaties zit volgens de schrijvers een groot potentieel aan wijsheid.

 

Hoe werkt die wijsheid van de relatie dan?
Ik weet nog dat ik tien jaar geleden zelf met ‘systemisch leiderschap’ in aanraking kwam. Ik vond de ‘wijsheid van de relatie’ wat vaag en conceptueel klinken. Toen het kwartje bij mij begon te vallen, ging er echter een compleet nieuwe wereld voor me open. Mijn werk als organisatieadviseur en teamcoach is er fundamenteel door veranderd. En ik merk vaak dat het net zulke eye-openers oplevert bij managers en bestuurders in organisaties waar ik mee werk.

De kunst van dit boek, is dat Frank en Marita het onderwerp op een hele toegankelijke, vlot geschreven wijze hebben ontrafeld. Bovendien is het echt op de praktijk gebaseerd, wat tot leven komt doordat het boek doorspekt is van uitspraken van leiders die al door een SIL-bril naar hun organisatie kijken. Het boek geeft daarbij ook nog eens talloze checklists, reflectievragen, tips en werkvormen die je als leider direct toe kunt passen in je eigen team. 

 

Is het een aanrader?
Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld. Voor mij vormt systeem-geïnspireerd leiderschap al tien jaar het fundament onder mijn werk met organisaties. Ik zie hoe veel het brengt. Sterker nog: ik denk dat er met de groeiende complexiteit in de samenleving en in organisaties heel veel behoefte is aan meer systemisch leiderschap. Het boek Systeem Geïnspireerd Leiderschap, zou ik daarom zeker aanraden. Voor leiders, voor HR-medewerkers en voor teamcoaches. Voor mensen die dagelijks bezig zijn met verandering in organisaties. En eigenlijk voor iedereen die in de complexiteit van vandaag het verschil wil maken.

 

- Deze blog is geschreven door Yvet Beckers, organisatieadviseur en teamcoach bij TeamTrots.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Wat is agile werken: 7 valkuilen en 7 tips
Wat is agile werken: 7 valkuilen en 7 tips

'Ik ben echt agile bezig’, zegt mijn zoon als hij de tafel afruimt. Onze borden en het bestek legt hij in de ovenschaal waarin aangekoekte restjes zuurkoolschotel in de hoekjes zijn achtergebleven. Zo brengt hij alles in een keer naar de keuken. ‘Dit is juist niet agile’, beweert zijn vader. Hij houdt zijn glas water vast, anders verdwijnt het ook al naar de keuken voor het leeg is. ‘Je moet eerst een bord meenemen, naar de keuken brengen en in de vaatwasser zetten. Het hele proces van een onderdeel afronden.’ Mijn zoon blijft erbij dat zijn strategie agile is. Wie heeft gelijk? Moeilijk te zeggen, want wat is agile eigenlijk?


Lees meer
Systemisch werken: boeken die je wilt lezen
Systemisch werken: boeken die je wilt lezen

Niets zo interessant als systemisch werken. Want of we het willen of niet, we maken allemaal onderdeel uit van verschillende systemen. Van familie, vrienden en werk tot de sportvereniging. Hoe werken deze systemen? En hoe kunnen we onszelf of anderen helpen door daar meer inzicht in te krijgen? We zetten de boeken over systemisch werken op een rij.


Lees meer