Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Beeldkracht: breng jezelf in beeld

In coaching en therapie wordt nog weinig gewerkt met 3D beeld. Jammer, want werken met beeld is een krachtig middel om jezelf, je gedachten en gedrag op een diep niveau te leren kennen. Het boek Beeldkracht gaat over hoe je dat werken met beeld op een bijzondere manier kunt aanpakken, en wat dat oplevert.
Beeldkracht: breng jezelf in beeld
De methode is even speels als verfijnd: je cliënt zet poppetjes op tafel die voor hem of haar de subpersoonlijkheden en delen van de omgeving representeren. Door buiten zichzelf te zien wat zich van binnen afspeelt, heeft de cliënt letterlijk een ander perspectief. Dat geeft ruimte om los te komen van de identificatie met bepaalde delen van zijn of haar persoonlijkheid. De cliënt heeft weer toegang tot de complete persoonlijkheid en kan ontspannen en effectief leiding geven aan zichzelf.
 
De doorgewinterde coach of therapeut herkent direct twee methodieken in bovenstaande beschrijving. In Beeldkracht combineren we systemisch werk (Satir, Hellinger) en praktische psychologie (Miller, Stone). Met het systemisch werk heffen we verstrikkingen op. We kiezen uit praktische overwegingen in de coachingspraktijk voor de tafelopstelling. Maar een opstelling alléén geeft een cliënt meestal geen handvatten voor het eigen gedrag. Terwijl cliënten snakken naar het gevoel dat ze zelf regie kunnen hebben over hun gedrag en hun leven. Vandaar dat ook de subpersoonlijkheden, of kwaliteiten, worden opgesteld. Het neerzetten van poppetjes voor bijvoorbeeld het eigen perfectionisme, please-gedrag en ambitie maakt dat de cliënt naar zichzelf kan kijken in plaats van over zichzelf na te denken. Gevoel en verstand komen bij elkaar door de concrete manier van werken. Letterlijk aan de slag gaan met delen van hun (innerlijke) leven helpt mensen om een bodem te ervaren onder hun bestaan en de regie te nemen.
 
Neem bijvoorbeeld Eva (38), die is opgegroeid in een gezin waar nooit ruzie was. Ze heeft nu een conflict op haar werk. Er wordt over haar heen gelopen en het lukt haar niet om in harmonie tot een oplossing te komen. Het wordt tijd dat ze breekt met het harmonieuze verleden en leert om de kracht van haar woede in te zetten om duidelijk grenzen aan te geven. Ze kiest de driekoppige hellehond uit voor haar oerwoede. Als ze daar contact mee heeft en woedend mag zijn als dat noodzakelijk is, kan ze ook een poppetje opstellen dat op een meer verfijnde manier grenzen kan aangeven. Er komt een vrouw met een zwaard bij die helder en vanuit ontspanning grenzen stelt.
 
In het boek biedt auteur Carolien Franssen een toegankelijk en toepasbaar kader voor de methode. Na de theoretische uitleg neemt zij de begeleider ook bij de interventies stap voor stap mee. Zo geeft zij voorbeelden van ‘helende zinnen’ die ervoor zorgen dat er zowel mentaal, gevoelsmatig als energetisch verschuivingen plaatsvinden. Woorden luisteren nauw, voor je het weet bevestig je als begeleider de oude situatie in plaats van dat je ruimte biedt aan nieuwe ontwikkelingen. Naast de uitleg over de opstellingen, geeft het boek ook heldere handvatten voor het omgaan met bijvoorbeeld bindingsangst en verlatingsangst, dader- en slachtoffergedrag en hoe je iemand uit de reddersdriehoek haalt.  
 
Om te zorgen dat je meteen aan de slag kunt met Beeldkracht zijn in het boek 24 archetypische poppetjes opgenomen. Knip ze uit, en ervaar zelf hoe een beeld echt meer kan zeggen dan duizend woorden.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: