• Op werkdagen vóór 23.00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-

Projectmatig werken anno nu

Onderwerp: Projectmanagement
3.5 1 5
 • Kies de juiste methode van projectmatig werken in deze snelle wereld
 • Inzicht in verschillende methodes
 • Met praktijkvoorbeelden
Paperback
Gratis verzending
22,95
 • Nu besteld, dinsdag in huis
 • Gratis verzending boven €20,-
E-book

Samenvatting

De planning van het project dreigt uit te lopen, het budget wordt overschreden, de opdrachtgever wil toch net iets anders en ondertussen loopt de projectleider zich de benen uit het lijf om de deadline nog enigszins te halen. Hoewel het project goed is voorbereid, de opdrachtgever akkoord heeft gegeven en het projectteam zich gecommitteerd heeft aan de activiteitenplanning, gaat het toch niet lukken! Herkenbaar?

Projectmatig werken in een snelle wereld

Het lijkt erop dat de 'traditionele' methode in veel gevallen niet meer werkt. En dat is niet gek. Want die methode gaat uit van een overzichtelijke, analoge wereld, een wereld waarin alles minutieus kan worden voorbereid en keuzes van tevoren kunnen worden gemaakt. Maar die wereld bestaat niet meer. Er verandert nu zo veel en zo snel dat je je heel vaak geen lange voorbereiding en vooraf gemaakte keuzes meer kunt veroorloven. Je kunt bij een project geen maanden meer vooruit kijken: een tijdspanne van twee weken is al veel. Zo'n wereld vraagt steeds vaker om een andere manier van Projectmatig Werken.

De traditionele methode of scrum

Dit boek leert je wanneer je voor welke methode kiest: de traditionele methode of de nieuwe scrummethode. De praktijkvoorbeelden helpen je die keus te maken. Want natuurlijk is niet alles wat nieuw en in de mode is per se beter: bij bepaalde projecten is de traditionele methode nog steeds de beste, maar bij andere juist niet. Uiteraard leer je ook wat beide methodes inhouden en hoe je ermee werkt. Kunnen werken met 'oud 'en 'nieuw' maakt je flexibeler, en geeft je een nog steviger basis om projecten te managen!

Over de auteur

Patries Quant

Patries studeerde Criminologie en trainde projectleiders. 
Bekijk alles van Patries Quant

Floris Quant

Floris studeerde Econometrie.
Bekijk alles van Floris Quant

Reviews

Schrijf zelf een review
3 1 5

Mooie compacte samenvatting

|
Handig boekje om informatie over projectmanagement en diens methodieken op te zoeken, hoewel het af en toe beschreven wordt als iets 'nieuws', terwijl het items beschrijft die al enige tijd op de markt zijn. Het is compact en overzichtelijk, doch niet super diepgaand (naar mijn mening).
4 1 5

Projectmatig werken anno nu

|
Op naar een nieuwe aanpak! Zo luidt de ondertitel van het nieuwste boek van Patries en Floris Quant. Een welkom boek. Ik verzorg trainingen rond innoveren, agile werken en Scrum. In de nieuwe Scrum training van Schouten & Nelissen stellen deelnemers vaak de vraag wat nu toch precies het verschil is tussen de vertrouwde waterval-methode en de Scrum-methode.

In “Projectmatig werken anno nu” worden de overeenkomsten en verschillen op een mooie manier op een rij gezet. Het boek is extra interessant door de koppeling aan een gerichte casus: Fastpack in China. Hierdoor wordt goed zichtbaar waarin waterval en scrum verschillen.

Je kunt er niet meer omheen. Overal wordt op nieuwe manieren gewerkt.

De waterval-methode werkt niet altijd goed (meer) in omstandigheden waarin snelheid, flexibiliteit en voortdurend nieuwe aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp plaatsvinden. Het is dus logisch dat gekeken wordt naar nieuwe wendbare aanpakken. En de Scrum-methode lijkt daar zeer geschikt voor. Maar Scrum vraagt een behoorlijke andere manier van kijken en denken van de organisatie. En als er bijvoorbeeld sprake is van veel verschillende managementlagen in het besluitvormingsproces is ook de Scrum-methode niet zaligmakend. Een project kan niet sneller gaan dan de organisatie aankan. Scrum is voor zo’n organisatie gewoonweg (nog) te vooruitstrevend.

De auteurs plaatsen het boek in mijn ogen op een mooie manier in deze tijd. Ze citeren Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam:

“We zitten niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk,”

De panelen schuiven, maar hoe schuif je in het werken aan grillige wereldwijde projecten op de juiste manier mee?

De Quant’s wijzen goed op de voordelen en gevaren van het Agile werken nieuwe stijl. Ze zijn ook realistisch: als de waterval-methode werkt: blijf het dan gewoon zo doen! Dit geldt vaak voor de meer voorspelbare projecten en voor projecten waarbij de macht aan de top van de organisatie geconcentreerd is. Scrum vraagt namelijk een ander machtsevenwicht. De auteurs wijzen op zes specifieke Scrum-principes:

1. Constante veranderingen in eisen en wensen zijn welkom (voortschrijdend inzicht)
2. Projecten steunen op gemotiveerde mensen die elkaar vertrouwen (teamsturing)
3. Het directe gesprek tussen teamleden die bij elkaar werken is de beste manier van communicatie (open communicatie)
4. Eenvoud is belangrijk. (Wat doen we en wat is er klaar na afloop?)
5. De teams organiseren zichzelf (zelfmanagement)
6. Men past zich aan de omstandigheden aan. (flexibel werken)

De Scrum-methode met de bijbehorende rollen, ceremonies en lijsten wordt helder uitgelegd. Een mogelijk kritiekpuntje vormen de bijbehorende infografics. Die kunnen wat beeldender, maar verder een handzame aanrader.

In de praktijk zien we dat de Scrum-methodiek een aanvulling vormt op de waterval-methode. De auteurs vergelijken de waterval-methode met een tanker en de Scrum-methodiek met een licht zeilschip. Afhankelijk van de vracht die je moet afleveren, kun je kiezen welke methodiek je gebruikt. Mijn ervaring is dat mengvormen de toekomst hebben. Daarvoor is het wel belangrijk dat je Agile werken en Scrum gaat ervaren. Het boek geeft je een goede basis en is daarom zeker een aanrader. Door ook een gerichte training te volgen, vergroot je je inzicht en krijg je de tools om je eigen vervoermiddel vorm te geven.

Tijm Corporaal

www.sn.nl/opleidingen/agile-en-scrum-in-projecten/
...
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Patries Quant, Floris Quant
 • ISBN9789462720879
 • UitvoeringPaperback
 • Gewicht204 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum14-09-2017
 • Afmetingen214 mm x 156 mm x 8 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij