Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

10 boeken die je op weg helpen met design thinking

Mocht je nu bij 'design' gelijk denken aan dure kleren en meubels... nee, daar gaat het hier niet over. Met 'design thinking' wordt een manier van oplossingen bedenken bedoeld, en het is niet meer weg te denken uit werkomgevingen waar lastige problemen getackeld moeten worden. En waar is dat eigenlijk niet? Je kunt er vraagstukken mee aanpakken die schijnbaar onoplosbaar zijn, zoals: we willen onze verpleeghuisbewoners meer aandacht geven maar hebben geen extra capaciteit. Maar je kunt design thinking ook gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Zoals een designer dus, maar dan een beetje anders.
10 boeken die je op weg helpen met design thinking

Voor wie er nog niet zo bekend mee is, nog even in één zin wat design thinking inhoudt: door het toepassen van verschillende stappen in probleemoplossing, namelijk empathize, define, ideate, prototype en test, verzin je effectieve oplossingen die voortkomen uit een diepgaand begrip van de behoeften, wensen en ervaringen van (toekomstige) gebruikers van jouw oplossing. In deze blogpost Design Thinking (Wat is het + Voorbeeld) lees je meer over hoe het werkt.

 

Design thinking is in de eerste plaats zo populair geworden omdat het zo mensgericht is. De gebruiker staat helemaal centraal in de probleemoplossing. Als het goed is kan je je door de empathize fase inleven in zijn behoeften en ervaringen, en daardoor zijn je oplossingen zinvoller en waardevoller. Bovendien is het een creatief en innovatief proces, waarin je, doordat je samenwerkt met mensen van verschillende achtergronden en expertise, met echt verrassende oplossingen komt. En doordat je steeds prototypes maakt, die je test en verbetert, loop je minder risico op een mislukking en wordt je oplossing almaar beter.

 

Klinkt goed toch? Als je echt aan de slag wilt met design thinking, dan is het wel even inlezen geblazen. Want de aanpak is, hoewel gevat in een eenvoudig 5-stappenschema, qua uitvoering wel even wat anders dan we meestal gewend zijn. Hieronder vind je onze 10 tips voor boeken die jou een pro maken in innoveren, creatief denken en problemen oplossen. Onthoud: innoveren is een must, en creativiteit is de basisvoorwaarde daarvoor. Welk boek is jouw eerste stap op weg naar je volgende creatieve oplossing?

 

1. 111 losbrekers voor meer plezier in het oplossen van problemen

Problemen oplossen kan voelen als een zware klus. Dat het niet zo hoeft te zijn, bewijst dit grappige kleine boekje met 111 verrassende manieren om eens heel anders naar je probleem te kijken. Echte losbrekers, die je sowieso opluchting én oplossingen gaan geven! We schreven er al eerder over in deze blog: 5 keer anders kijken naar je probleem.

 

2. Design Thinking 

Auteur Guido Stompff werkte mee aan de Losbrekers van nummer 1, maar schreef ook een wat lijviger boek over design thinking. Dit boek geeft inzicht in de kern van design thinking en geeft je een werkwijze die je kunt toepassen. Ook met kleine stappen kun je radicaal veranderen!

 

3. 30 Creatieve workouts

Jij denkt dat design thinking niets voor jou is, omdat je ervan overtuigd bent dat je niet creatief bent? Onzin! Creativiteit is een spier, en die kun je trainen. Dit boek is jouw sportschool, dus get a move on! De voorbeelden van beroemde kunstenaars helpen je op weg. Alvast een kleine challenge bekijken? Hier hebben we een 30-daagse serie mini-workouts voor je klaargezet. 

 

4. Aan de slag met Design Thinking

Design thinking is meer dan een methode, het is een mindset, zegt deze auteur. De hoofdstukken van dit praktisch ingestoken boek helpen je stap voor stap door de fasen van je denkproces heen. Als je het uit hebt, kun je zelfstandig met een vraagstuk aan de slag. Lekker kleurig en creatief vormgegeven boek voor de design thinking newbie.

 

5. Creativiteit. Hoe? Zo! 

Deze titel gaat al best een paar jaar mee; bijna een klassieker dus. In juni 2023 verscheen er weer een nieuwe versie met een opgefriste cover. Dit is een leer-, doe- en oefenboek voor als je de sleur wil doorbreken en anderen daarin wil meekrijgen. Bevat actuele cases en krachtige creatieve technieken.

 

6. Design denken & doen 

In Design denken & doen leer je hoe je flexibel kunt zijn in een wereld vol onzekerheid en krijg je alle tools en skills die je nodig hebt om te knallen met creatieve oplossingen. Dit boek zit boordevol praktijkvoorbeelden en handige canvassen die je helpen om snel inzicht te krijgen en de wereld van morgen te ontwerpen.

 

7. Design thinking voor managers

Ook de managers onder ons hebben het door: Design thinking is helemaal hot! Terecht natuurlijk. Maar hoe krijg je die design mindset in een organisatie die vastgeroest is in gewoontes, procedures en tradities? Dr. Steven de Groot laat met dit boek zien hoe jij als manager kunt leren van ontwerpers en hoe je design thinking kunt inzetten in alle hoeken en gaten van jouw organisatie.

 

Omdenken met Design Thinking

 

8. iDNA

Klaar om de creatieve kracht van jouw organisatie te ontketenen? Aan de hand van praktische tips en inspirerende verhalen wordt het innovatie-DNA de tweede natuur van je organisatie, en creativiteit je brandstof. Leer van de fouten van bekende bedrijven en laat je niet verrassen door verandering. Bestel het boek hier

 

9. Picture this!

Deze 54 unieke foto’s van het kaartspel zijn speciaal geselecteerd om je brein op een andere manier aan te spreken. Ze raken, maken nieuwsgierig en helpen je om een andere denklaag aan te boren. Metaforen en beelden zijn namelijk een krachtige manier om je letterlijk anders naar je probleem te laten kijken.

 

10. Design thinking

Dit is geen leesboek, maar een actieboek. De tweede herziene editie is uit 2023, dus nog helemaal up-to-date. Duik in de wereld van design thinking en leer door te doen. Geen theoretisch gedoe, maar praktische handvatten om jouw creativiteit los te laten en de wereld te veroveren met innovatieve ideeën. De tweede helft van het boek bevat allerlei tools die je kunt inzetten.
 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
5 keer anders kijken naar je probleem
5 keer anders kijken naar je probleem

‘Ik heb een probleem’, opende mijn collega gisteren het gesprek. Gealarmeerd keek ik haar aan. ‘Niets ernstigs hoop ik?’ ‘Nee’, lachte ze, ‘ik vroeg me alleen af of ik vandaag of morgen zal trakteren voor mijn verjaardag, omdat Gijs er vandaag niet is, maar morgen Marjo en Farid er niet zijn.’ Oef, gelukkig makkelijk op te lossen, dit vraagstuk. Maar er zijn problemen die het ons lastiger maken dan deze taartkwestie.


Lees meer
Design Thinking (Wat is het + Voorbeeld )
Design Thinking (Wat is het + Voorbeeld )
Je hebt er vast weleens van gehoord. Design Thinking. Bedrijven als Apple, Coolblue, IKEA en LEGO zweren erbij. Het helpt ze producten en diensten te ontwikkelen die perfect aansluiten bij de verlangens van hun klanten. Maar wat is Design Thinking nu precies? Je leest het in deze blog. Met een voorbeeld en overzichtelijk 5-stappenplan. Zo weet ook jij de Design Thinking methode in de praktijk toe te passen.
Lees meer