Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Een ster in solliciteren

Sommige sollicitatievragen vond hij echt lastig te beantwoorden. Ondanks een goede voorbereiding loopt het tijdens sollicitatiegesprekken lang niet altijd zoals je klant of jij zouden willen. Wil je meer weten of Het Grote Sollicitatiespel gelijk bestellen?
Klik dan hier.
Een ster in solliciteren
Je gunt het hem zó, die mooie baan. De klant die jij begeleid is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je helpt hem om zich goed voor te bereiden. Eenmaal na het daadwerkelijke sollicitatiegesprek neemt hij even contact met je op: hij ziet zijn kansen somber in. Hij viel af en toe stil of ging juist heel veel praten en wist daardoor zijn gesprekspartner niet te boeien. Hij had bepaalde vragen krachtiger of bondiger kunnen beantwoorden.
 

Solliciteren is ervaren en leren


Als trainer of begeleider kun je allerlei manieren bedenken om mensen te helpen in de voorbereiding naar een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld kennis en ervaringen uitwisselen, voorbeelden geven, do’s and don’ts bespreken en korte filmpjes laten zien.

Wij geloven ook in de kracht van het ‘oefenen’. Immers, oefening baart kunst! Dat kan bijvoorbeeld door vragen oefenen. Antwoorden oefenen. Uitgebreid. Kort. Onder tijdsdruk. En toch relaxt. Niet een keer, maar echt net zolang tot het soepel loopt. Solliciteren is namelijk ook een kwestie van ervaren en leren.
 
Zoals Confucius al zei:

Ik hoor en ik vergeet
Ik zie en ik onthoud
Ik doe en ik begrijp
 
Wij zetten regelmatig train- & coachingsspellen in tijdens onze trainingen en gesprekken. We ervaren het positieve effect hiervan en zien dat het dynamiek, interactie en sfeer bevorderd. Die positieve ervaring met deze spellen bracht ons op het idee van Het Grote Sollicitatiespel - bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het begeleiden en trainen van mensen naar werk.
Een spel waarbij je meer zelfinzicht krijgt, kennis opdoet over solliciteren en sollicitatievaardigheden ontwikkeld. Een spel om de STARR-methodiek goed te oefenen én om op verschillende manieren vaardiger te worden in het kort en bondig beantwoorden van sollicitatievragen. Kortom, een compleet en multi-inzetbaar spel.
 

Waaruit blijkt dat jouw klant die kwaliteit bezit?


De STARR-methodiek is een vrij bekende methode die werkgevers gebruiken als interviewtechniek, maar ook door begeleiders en trainers om deelnemers voor te bereiden op sollicitatiegesprekken. Door de STARR-methode eigen te maken, kan de sollicitant de werkgever overtuigen van zijn ervaring, kwaliteiten en toegevoegde waarde. Wij hebben, naast tal van sollicitatievragen, ook competentiekaarten en STARR Tegels toegevoegd. De STARR Tegels zijn losse ‘tegels’ die je kunt ophangen of op de grond kunt neerleggen. Op elke tegel staan handige tips waardoor jouw klant zich deze methode stapsgewijs eigen kan maken en zich goed leert presenteren.
 

Ben jij trainer, loopbaanbegeleider, re-integratieconsulent of docent?        

  
Wil jij mensen op een effectieve en ontspannen manier optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Deelnemers en klanten laten oefenen met de STARR-methodiek, met sollicitatievragen onder tijdsdruk? Herken je je in de spreuk van Confucius en vind je dat ‘doen’ en ‘oefenen’ een belangrijk onderdeel is in de voorbereiding naar een sollicitatiegesprek?
 

Dan hebben we Het Grote Sollicitatiespel voor jou ontwikkeld!


Het Grote Sollicitatiespel is een compleet spel met een blijvende waarde. Altijd zijn er wel mensen op zoek naar (ander) werk en kunnen zij hulp gebruiken. Het bevat ruim 140 sollicitatievragen, competentiekaartjes, STARR Tegels en 8 verschillende 

Door: Eldert Nieuwenhuize en Maaike Kersbergen
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: