Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Geef de liefde een boost zonder moeilijke gesprekken

Klaar om je relatie een impuls te geven en de liefde een boost? Het relatiespel is een leuke manier om de liefde te versterken, elkaar nog beter te leren kennen of conflicten bespreekbaar te maken. En dat op een lichte, positieve wijze. Psycholoog Pieternel Dijkstra heeft het spel op basis van jarenlange ervaring ontwikkeld.
Geef de liefde een boost zonder moeilijke gesprekken
Als alles tussen jou en je partner lekker loopt heb je er nauwelijks behoefte aan. Gaat het even stroef, dan is een gesprek vaak niet de ultieme manier om samen weer in een positieve flow te komen. Kortom, praten over je relatie is bij veel vrouwen (en zeker bij mannen!) niet een favoriete bezigheid. De oplossing? Het gezellige, leuke, luchtige relatiespel. Zet een pot thee of pak een flesje wijn, zet een goede (Spotify-)playlist op, speel het spel en… laat het gewoon gebeuren! En dat kan heus ook als het geen Valentijnsdag is.
 
Het kaartspel bevat 48 kaarten, opgedeeld in de thema’s communicatie, intimiteit, toekomst, tijd voor elkaar, smaak, conflicten, verleden en toekomst. Ze bevatten individuele en gezamenlijke opdrachten, stellingen en tips. De vragen die je kunt verwachten zijn erg uiteenlopend. Je wordt getriggerd om goed nieuws met elkaar te delen, je verwachtingen over intimiteit te bespreken, irritaties te benoemen, te vertellen over je dromen of over dingen uit het verleden die je dwarszitten. Enkele voorbeelden:
 

Smaak


Van welk object in huis zou je het liefst vandaag nog afscheid nemen? Deze kaart geeft je de kans om te vertellen welk object in huis je het liefst vandaag nog ziet verdwijnen. In de prullenbak, kringloop of naar de zolder, dat bepaal je samen. En koop samen iets nieuws waar jullie allebei blij van worden. Heeft het object veel emotionele waarde voor je partner? Strijk dan met je hand over je hart, maar maak slim gebruik van de situatie. Je partner mag natuurlijk ook een object kiezen.
 

Communicatie


Aan welke drie dingen van je partner erger jij je  (de afgelopen tijd)? Spreek ze uit (zo kalm mogelijk) en buig ze daarna om in iets positiefs. Een voorbeeld: ‘We gaan nooit uit’ wordt ‘Ik heb zin om vaker samen uit te gaan’.
 

Verleden


Noem allebei twee punten waarop jullie relatie beter is dan een jaar geleden. Probeer ook aan te geven waardoor dat is gekomen. Is er iets gebeurd of hebben jullie iets structureels veranderd?

Is een vraag of stelling voor jullie beiden voldoende beantwoord? Mooi! Dan pak je de volgende kaart van de stapel. Het aardige van dit relatiespel is dat je niet kan winnen of verliezen. Er is geen plek voor competitie en juist wel voor samenwerken. Het maakt niet uit of je elkaar zes maanden kent of twintig jaar. Je wordt er beide wijzer van. Plus het is de perfecte manier voor wat extra qualitytime en de relatie extra aandacht geven. Speel dit spel een keer per jaar, als een soort APK en je weet precies waar de ander staat en wat de ander op dat moment belangrijk vindt.
 

Wat vinden anderen?


Praten met je partner kan best moeilijk zijn. Hoe begin je? Je wil je partner niet bang maken met “ik wil graag met je praten”. En hoe laat je de emoties niet te hoog oplopen? Je wil niet dat er ruzie ontstaat terwijl je intentie juist positief was. Gelukkig zijn al veel koppels je voorgegaan. Een aantal gebruikers van het relatiespel vertellen over hun aanpak en ervaring met het spel:
 
“Wisselende soorten vragen is erg leuk, je kan een hele avond praten over één vraag. Je praat over onderwerpen waar je misschien anders niet over zou praten. Wij doen af en toe een avondje, spreken dan een uurtje af om met de vragen en opdrachten bezig te zijn. Wij zijn al heel lang bij elkaar en toch we voor verassingen. Erg leuk spel.”
 
“Mijn vriend is geen favoriet van spellen en ik wilde graag iets kopen wat we samen konden doen. Dit is een middenweg tussen “gezellig kletsen” en een spel doen. Heel erg leuk, en heeft ook zeker meerwaarde als je relatie al goed is :).”
 
“Dit spel is super voor elke relatie, je stelt elkaar vragen die je niet zomaar 1-2-3 onder het afwassen stelt zeg maar. Of je nu nog maar kort of al lang bij elkaar bent, dit spel is altijd interessant, met soms wat zwaardere vragen maar die dan een positieve draai krijgen. Je blijft het "spelen"!”

Praten mét je relatie óver je relatie, hoe vaak doe je dat nu eigenlijk? Met het relatiespel raak je niet uitgepraat
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Heb jij al kennisgemaakt met al je ikken?
Heb jij al kennisgemaakt met al je ikken?
Gekke vraag? Nee hoor! Ieder mens heeft verschillende kanten, subpersonen, ikken, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken.  Die ikken nemen vaak de regie van je over en beïnvloeden op een zeker moment tot wie je je aangetrokken voelt, en tot wie juist niet. Bestel het boek: Tango van de ikken 
Lees meer
Help jezelf mét je ikken de feestmaand door
Help jezelf mét je ikken de feestmaand door

Tijdens de feestdagen draait het vaak om samenzijn. Dat brengt soms mee dat relaties behoorlijk onder druk komen te staan. Hoe zorg jij voor een zorgeloze decembermaand?


Lees meer
Zo geef jij je relatie een boost!
Zo geef jij je relatie een boost!
Hoe staat het met jouw relatie? Wees eens eerlijk naar jezelf en naar je partner. Is je relatie eigenlijk een soort van gewoonte geworden?
Lees meer