Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Help jezelf mét je ikken de feestmaand door

Tijdens de feestdagen draait het vaak om samenzijn. Dat brengt soms mee dat relaties behoorlijk onder druk komen te staan. Hoe zorg jij voor een zorgeloze decembermaand?

Help jezelf mét je ikken de feestmaand door

Mogelijk loop je op het eind van het jaar, net als velen, op je tandvlees. En we moeten nog zoveel: er moeten cadeaus worden gekocht, het huis moet opgeruimd en in kerstsfeer gebracht worden, op je werk wordt een eindejaarssprint verwacht, en o ja, je wilt eigenlijk ook nog iedereen een persoonlijke kaart sturen, juist dít jaar. De feestdagen zorgen bij veel mensen voor extra spanning. En dat legt druk op je relaties. Wel of geen familiediner? Het uitspreiden over meerdere dagen, of ook hierbij gaan voor onze nieuw verworven tools als Teams of Zoom. Hoe dan ook: doorbreek oude vastgeroeste patronen en roep de hulp in van je ikken.
 

Grenzen bewaken 

De jaarlijkse kersttraditie is door factoren van buitenaf al doorbroken. Hét moment om daar zelf actief iets mee te doen en te bepalen: Wat wil je écht doen met de feestdagen? Wat niet? Bedenk van tevoren of en zo ja hoe je ‘nee’ kunt zeggen tegen dingen die je niet wilt. En breng dit ruim op tijd op een goede, niet kwetsende manier aan anderen over.


Pusher

Zet bij het plannen je Pusher even op afstand. Op het eind van het jaar is werkdruk bij veel mensen hoog. Je wilt alles snel afronden voor de feestdagen. Drúk moet je zijn, als je het verschil wilt maken! Meer uit je leven halen doe je níet door honderdduizendmiljoen dingen op een dag te plannen, maar juist door meer rust te nemen. En is het nou echt zo erg als er iets voor in het nieuwe jaar blijft liggen?


Humor

Toch een moeilijke situatie? Je kunt je humorkant inzetten. Je schoonzus maakt een denigrerende opmerking over jouw strikte hantering van de regels: ‘Ja, ik ben nou eenmaal goed in het opvolgen van orders.’ Vermijd sarcasme, dat kan nét de verkeerde uitwerking hebben, maar overdrijf met een knipoog. Dat haalt de angel eruit.


Pleaser

Nog een tip, hoe moeilijk ook: ga niet zitten sippen als je niet de erkenning of aandacht krijgt die je zoekt. Zet je Pleaser in! Wil je dat je familieleden meer betrokkenheid tonen? Begin dan zelf met het stellen van vragen, toon interesse en zorg voor een warme sfeer (on- of offline). Zie het als een experiment: wie weet kun je inderdaad met jouw gedrag de hele sfeer veranderen.


Levensgenieter

Laat de levensgenieter aan het roer. Met of zonder glaasje op… Je levensgenieter windt zich minder op over dingen die je anders irritant zou vinden en je zult zien: de kans op conflicten wordt kleiner.


Weg met de perfectionist en de aanklager

Alles móét perfect zijn met Kerst. Toch? Accepteer dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken, hoe hard je dat ook probeert. Lopen dingen niet zoals je wilde, probeer dan je schouders op te halen. O, en als je partner degene is die in jouw ogen faalt, zet je Aanklager dan uit en confronteer je lief daar dan niet mee tijdens de feestdagen zelf.


Innerlijk kind

Het meest zorgeloos waren natuurlijk de kerstdagen die je vierde als kind. Er lag sneeuw, het was vakantie, en in de kerstboom brandden lampjes. Dat magische gevoel terughalen is wel degelijk mogelijk: haal je Innerlijke Kind naar boven. Kinderen leven in het nu. Even weer helemaal kind zijn betekent: doen wat je leuk vindt en vooral niet te veel nadenken. Haal dat speelse en blije gevoel in jezelf terug.


Rust

Tot slot: wat is de sleutel tot jezelf niet gek te laten maken? Zet je Rustkant in. Sta jezelf eens toe om rustig te genieten. Even niks te doen. Het is een vaardigheid waar je goed in kunt worden, en die – wanneer je er echt tijd voor maakt – creatief denken stimuleert. Maak regelmatig een wandeling en zorg voor voldoende slaap. Work hard, rest hard – het werkt echt. Dus… vergeet niet die week voor oud en nieuw vrij te nemen, hè?

Kan je nog wel meer tips gebruiken over hoe je ikken in te zetten in relaties? Lees dan Tango van de ikken


Fijne feestdagen!

 

- Door Berry Collewijn

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: