Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Persoonlijk leiderschap, dat heb ik toch niet nodig?

Naast theorie en opdrachten lopen de verhalen, quotes en waardevolle lessen van mensen met uiteenlopende achtergronden en rollen als een rode draad door het hele boek. Onder andere in de vorm van ‘advies aan je jongere zelf’. Mijn advies aan mijn jongere zelf? ‘Vertrouw op de toekomst. Durf klein én groot te zijn, en grijp je kansen om te blijven leren!’. Lees:  Persoonlijk leiderschap 
Persoonlijk leiderschap, dat heb ik toch niet nodig?
‘Ik ben geen leidinggevende, dus een boek als Persoonlijk leiderschap is niet voor mij bedoeld.’
Dat dacht ik toen dit boek verscheen. En nee, misschien ben ik niet de eerste persoon aan wie Charlotte Staats dacht toen ze het boek schreef. Maar leidinggeven aan jezelf, dat moet iedereen, leidinggevend of niet.

Er zijn genoeg situaties en omstandigheden te bedenken, binnen én buiten werk, waar het nodig is jezelf echt te kennen. Te weten waar je staat, waar je voor staat, wat je mee brengt en wat je (thuis) laat. Dat alles neem je mee in het bepalen waar je naar toe wilt en hoe je dat doet. Daar gaat dit boek over.

Dein je met de golven mee, of ben je een golfbreker?
In de vele rollen die ik vervul, als teamlid, projectleider, partner, ouder, contactouder op school, bestuurslid, groepsleider op een ouderparticipatiecrèche, maak ik steeds weer deel uit van andere groepen. Met een andere dynamiek tussen de mensen onderling. Ik heb verschillende verantwoordelijkheden, ik moet soms leiden en soms volgen. En al die rollen brengen andere verwachtingen en wensen met zich mee, bij de ander en bij mijzelf. Hoe nuttig is het dan om te weten wanneer je mee wilt deinen en wanneer je dwars door de golven heen moet breken om iets te bereiken. Wanneer je moet accepteren dat je ‘cirkel van invloed’ een grens heeft en wanneer je de strijd tóch aangaat. Persoonlijk leiderschap dus, dat echt uit jezelf komt, en waar jouw pad als vanzelf uit voortkomt.

Maar ik weet al waar ik voor sta. Wat mijn toegevoegde waarde is.
Gelukkig heb ik in mijn route naar hier, waar ik nu ben, al een goede dosis zelfkennis opgedaan. Weet ik best wat ik wil, en nog beter wat ik niet wil. Veel daarvan is als ‘vanzelf’ gegroeid door ervaring en gewoon doen. Dat maakt dit boek juist zo prettig om te lezen. Een aanvulling op dat wat ik al weet en al deed. Het geeft op een hele concrete manier nog meer duiding aan wat ik voor sta. Het maakt me bewust van dat wat ik van nature inbreng, en dat wat nog bijgeschaafd kan worden.

Haal er uit wat er in zit.
En nog een voordeel: je hoeft Persoonlijk leiderschap niet van A tot Z te lezen. Iedere keer haal ik iets anders uit het boek. Zo heb ik bijvoorbeeld door de beknopte samenvatting van de bekende theorieën over leiderschap en de persoonlijkheidsmodellen mijn kennis weer op kunnen frissen.
En ter voorbereiding op mijn maandelijkse overleg met mijn leidinggevende heb ik de opdracht Kernkwadrant gemaakt. Het bleek direct een goede onderbouwing van mijn motivatie om een bepaalde training nu toch echt te gaan volgen. Met als uitkomst dat ik volgende week mag gaan beginnen aan een mastermodule.

Leren van de lessen van anderen.
Naast theorie en opdrachten lopen de verhalen, quotes en waardevolle lessen van mensen met uiteenlopende achtergronden en rollen als een rode draad door het hele boek. Onder andere in de vorm van ‘advies aan je jongere zelf’. Mijn advies aan mijn jongere zelf? ‘Vertrouw op de toekomst. Durf klein én groot te zijn, en grijp je kansen om te blijven leren!’.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Natuurlijk leiderschap is te leren
Natuurlijk leiderschap is te leren

Zoals Brené Brown zegt: ‘who we are, is how we lead’. En dat is gelijk de kern van natuurlijk leiderschap. Ieder persoon, ieder team en iedere organisatie is weer anders. En vraagt om ander leiderschap. Bij natuurlijk leiderschap gaat het erom dat je leiding geeft vanuit jouw eigen kracht. In dit artikel delen we hoe je dat doet.


Lees meer