Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Natuurlijk leiderschap is te leren

Zoals Brené Brown zegt: ‘who we are, is how we lead’. En dat is gelijk de kern van natuurlijk leiderschap. Ieder persoon, ieder team en iedere organisatie is weer anders. En vraagt om ander leiderschap. Bij natuurlijk leiderschap gaat het erom dat je leiding geeft vanuit jouw eigen kracht. In dit artikel delen we hoe je dat doet.

Natuurlijk leiderschap is te leren

Wat betekent natuurlijk leiderschap?

Onder natuurlijk leiderschap verstaan we leidinggeven op een manier die het beste bij jou past als persoon. Een natuurlijk leider durft zichzelf te zijn. Hij durft los te laten wat van hem als leider wordt verwacht. Het is iemand die handelt vanuit zijn eigen kernwaarden en die zichzelf goed kent. Want pas dan kun je je deze manier van leidinggeven eigen maken.

 

Jouw zelfbewustzijn en zelfliefde hebben invloed op jouw leiderschapskwaliteiten. Want, een geboren leider hoeft nog geen goede leider te zijn. Iemand die bijvoorbeeld altijd initiatief neemt, is misschien geen goede luisteraar. En gaat zo voorbij aan de behoeften van het team. Ook een geboren leider dient dus te werken aan zijn leiderschapskwaliteiten.

 

Ben je geen geboren leider? Dan geldt gelukkig dat leidinggeven te leren valt. Denk aan kwaliteiten als communiceren, luisteren, coaching en verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is allemaal te ontwikkelen. Wanneer je over voldoende zelfreflectie beschikt en een onvoorwaardelijk vertrouwen hebt in jezelf, dan kan iedereen een goede leider zijn.

 

Kenmerken van natuurlijk leiderschap

Hoe natuurlijk leiderschap eruit ziet is voor iedereen anders. Je handelt immers vanuit je persoonlijke kernwaarden. Toch zijn er een aantal kenmerken te noemen. Focus je hierop als je een natuurlijk leider wilt worden.

 

Authentiek
Authentiek, open en transparant. Een natuurlijk leider weet wat zijn kernwaarden zijn en handelt daarnaar. Ook is hij niet bang om zich kwetsbaar op te stellen.

 

Verbinding
Het is belangrijk om verbinding te kunnen maken met de mensen om je heen. En uit alle lagen van de organisatie. Een natuurlijk leider ziet een organisatie als geheel en weet dat alles met elkaar is verbonden.

 

Vertrouwen
Heb vertrouwen in jezelf en in de mensen om je heen. Wees benaderbaar en niet bang om fouten te maken. Durf open te staan voor nieuwe ideeën en de controle los te laten. Op deze manier laat je de creativiteit bij jezelf en anderen stromen.

 

Zelfbewustzijn
Ben je in staat tot zelfreflectie? Weet je patronen te herkennen en deze te doorbreken? Als natuurlijk leider ben je je bewust van je sterke punten en werk je aan je verbeterpunten.

 

Zelfliefde
Je accepteert jezelf zoals je bent en hebt zelfvertrouwen. Dit straal je ook uit naar de mensen om je heen. Accepteer iedereen zoals hij is en oordeel niet. Door mensen je vertrouwen te geven, kunnen er mooie dingen ontstaan.

 

In het nu
De wereld is continu in beweging. Er gebeuren dingen waar we niet op voorbereid zijn. Natuurlijke leiders zijn goed in staat om in het hier en nu te handelen. Accepteer de situatie zoals hij is en maak gebruik van je intuïtie.

 

Verlangen
Jouw verlangen naar natuurlijk leiderschap dient groots te zijn. Motiveer jezelf iedere dag weer en blijf leren. Of je nu wel of geen geboren leider bent, natuurlijk leiderschap kun jij je eigen maken.

 

Boeken over natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap staat centraal in de nieuwste leiderschapsboeken van Thema. Wil jij leren hoe je een team aanstuurt op een manier die bij jou past? De volgende boeken helpen je.

 

Persoonlijk leiderschap
Wie ben je en waar sta je voor? Als mens en als leider? Persoonlijk leiderschap is voor iedere leidinggevende, beginnend of al met ervaring. Want persoonlijk leiderschap is nooit klaar.

 

Beginnen met leidinggeven
Vind een manier van leidinggeven die bij je past. Beginnen met leidinggeven bied je alle modellen, theorieën en tips die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken.

 

De verborgen dimensie van leiderschap
Functioneer optimaal, ook in lastige situaties, door lichaam en geest op elkaar af te stemmen. De verborgen dimensie van leiderschap is voor leiders die hun hart volgen.

 

Navigeren in de mist
Wat gebeurt er als je van niet-weten juist je kracht maakt? Navigeren in de mist helpt je als leider effectief te navigeren in een complexe en onvoorspelbare omgeving.

 

De vrijheid om voluit te leven
Een pleidooi voor natuurlijk leiderschap. De vrijheid om voluit te leven helpt je ontdekken wie je van nature bent en hoe je richting en kleur geeft aan je leven.

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Persoonlijk leiderschap, dat heb ik toch niet nodig?
Persoonlijk leiderschap, dat heb ik toch niet nodig?
Naast theorie en opdrachten lopen de verhalen, quotes en waardevolle lessen van mensen met uiteenlopende achtergronden en rollen als een rode draad door het hele boek. Onder andere in de vorm van ‘advies aan je jongere zelf’. Mijn advies aan mijn jongere zelf? ‘Vertrouw op de toekomst. Durf klein én groot te zijn, en grijp je kansen om te blijven leren!’. Lees:  Persoonlijk leiderschap 
Lees meer