Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

3 redenen waarom aanmoediging voor iedereen belangrijk is!

Leven is leren. Gelukkig gaat dat leerproces bij de meesten van ons min of meer moeiteloos. Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je voor het eerst met een computer aan de slag ging of dat je jezelf waagde aan koken. Een beetje experimenteren hier, wat lezen daar, misschien wat inspiratie opdoen bij anderen, en voilà: weer een nieuwe vaardigheid erbij!

3 redenen waarom aanmoediging voor iedereen belangrijk is!

Maar af en toe kom je die complexere uitdagingen tegen. Dan heb je een serieuze opleiding nodig, bewust oefenen en herhalen in een gestructureerde training, of misschien zelfs een diepgaand coachingstraject om iets écht onder de knie te krijgen. Dat vergt wat meer toewijding en motivatie, als een soort 'extra schepje erbovenop.' En laten we eerlijk zijn, op dat punt in de reis kunnen we allemaal wel wat aanmoediging gebruiken. Het is als de steile helling tijdens een bergbeklimming - soms hebben we een vriendelijke duw in de rug nodig om de top te bereiken.

 

Power up!

Wist je dat aanmoediging eigenlijk een soort superkracht is? Het is als een toverdrank die mensen een instant extra boost geeft. Denk maar aan atleten die nog nét een tandje kunnen bijzetten als er bij de finish mensen staan te juichen en te klappen. Maar ook voor studenten in een zware examenperiode of collega’s of vrienden die het zwaar hebben,  is een hartelijke aanmoediging het geheime ingrediënt dat de dag een beetje lichter maakt.

 

  

 

Laten we eens kijken naar waarom aanmoediging zo belangrijk is:

• Het geeft een boost aan het zelfvertrouwen: Als je iemand aanmoedigt, geef je hen het gevoel dat ze iets kunnen bereiken. Het is als een kleine duw in de rug die hen helpt om obstakels te overwinnen en hun doelen te bereiken. Wanneer je zelfvertrouwen groeit, kun je bergen verzetten!

• Het versterkt relaties: Aanmoediging verbindt mensen op een dieper niveau. Het laat zien dat je om iemand geeft en dat je bereid bent om hen te steunen in goede en slechte tijden. Het versterkt werkrelaties en maakt vriendschappen en familiebanden sterker dan ooit tevoren.

• Het maakt de wereld een mooiere plek: Er is al genoeg negativiteit in de wereld. Een simpel bemoedigend woord kan iemands dag compleet veranderen. Laten we de wereld een beetje veiliger en liever maken, één aanmoediging tegelijk!

 

Juich voor elkaars inzet

Er is simpelweg geen argument tégen meer aanmoediging. En vergeet niet, aanmoedigen is geen eenrichtingsverkeer. Het is wederzijds. Als je anderen aanmoedigt, zul je merken dat zij jou ook aanmoedigen wanneer je het nodig hebt. ‘De gave van de gans’ werd dat genoemd in de managementklassieker 'Gung Ho!': elkaar luidkeels aanmoedigen als ganzen in de lucht is een belangrijke bepaler van succes. Samen kunnen we bergen verzetten, lachen om de meest absurde dingen en elke dag als een leerzaam avontuur beschouwen.

 

Wel nog één belangrijke kanttekening voor we beginnen: een aanmoediging werkt het best als hij niet zozeer focust op het resultaat of de prestatie, maar juist gericht is op inzet en volharding. Dus ‘Ik weet zeker dat jij alles uit jezelf gaat halen tijdens deze training’ werkt beter dan ‘Ik weet zeker dat jij dit examen gaat halen’. Dat weten we uit Carol Dwecks onderzoek naar de growth mindset. In deze blog lees je daar meer over.

 

Geef elkaar een extra duwtje in de rug met onze: 'Ik vind jou geweldig!' ansichtkaartenset. 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: