• Op werkdagen vóór 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven €20,-
Terug naar het overzicht

Help jezelf mét je ikken de feestmaand door

Hoewel het tijdens de feestdagen vooral om gezellig samenzijn draait, kunnen relaties tijdens de feestdagen behoorlijk onder druk komen te staan. Hoe zorg jij voor een zorgeloze decembermaand?
 
Vermoedelijk loop je op het eind van het jaar op je tandvlees. Want we moeten nog zoveel: er moeten cadeaus worden gekocht, het huis moet opgeruimd en in kerstsfeer gebracht worden, op je werk wordt een eindejaarssprint verwacht, en o ja, je wilt eigenlijk ook nog even’ iedereen een persoonlijke kaart sturen voor 2018. De feestdagen zorgen bij veel mensen voor extra spanning. En dat legt druk op je relaties. Heelhuids het familiediner doorkomen is dan soms een hele opgave. Hoe los je dat op? Doorbreek oude vastgeroeste patronen en roep de hulp in van je ikken.
 
Grenzen bewaken
Misschien is het nog net op tijd: doorbreek de jaarlijkse kersttraditie door van tevoren een planning te maken. Wat wil je écht doen met de feestdagen? Wat niet? Bedenk van tevoren of en zo ja hoe je ‘nee’ kunt zeggen tegen dingen die je niet wilt. En breng dit ruim op tijd op een goede, niet kwetsende manier aan anderen over.
 
Pusher
Zet bij het plannen je Pusher even op afstand. Op het eind van het jaar is werkdruk bij veel mensen hoog. Je wilt alles snel afronden voor de feestdagen. Drúk moet je zijn, als je het verschil wilt maken! Meer uit je leven halen doe je níet door honderdduizendmiljoen dingen op een dag te plannen, maar juist door meer rust te nemen. En is het nou echt zo erg als er iets voor in het nieuwe jaar blijft liggen?
 
Humor
Toch een moeilijke situatie? Je kunt je humorkant inzetten. Je schoonzus maakt een denigrerende opmerking over jouw kookkunsten en jij zegt: ‘Ja, ik ben nou eenmaal veel beter in afhaalchinees.’ Vermijd sarcasme, dat kan nét de verkeerde uitwerking hebben, maar overdrijf met een knipoog. Dat haalt de angel eruit.
 
Pleaser
Nog een tip, hoe moeilijk ook: ga niet zitten sippen als je niet de erkenning krijgt die je zoekt. Zet je Pleaser in! Wil je dat je familieleden meer betrokkenheid tonen? Wil je van ze horen hoe trots zij op je zijn? Begin dan zelf met complimenten maken en zorg voor een warme sfeer. Doe leuk mee en blijf glimlachen. Zie het als een experiment: wie weet kun je inderdaad met jouw gedrag de hele sfeer veranderen.
 
Levensgenieter
Laat de levensgenieter aan het roer. Met of zonder glaasje op… Je levensgenieter windt zich minder op over dingen die je anders irritant zou vinden en je zult zien: de kans op conflicten wordt kleiner.
 
Weg met de perfectionist en de aanklager
Alles móét perfect zijn met Kerst. Toch? Accepteer dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken, hoe hard je dat ook probeert. Lopen dingen niet zoals je wilde, probeer dan je schouders op te halen. O, en als je partner degene is die in jouw ogen faalt, zet je Aanklager dan uit en confronteer je lief daar dan niet mee tijdens het familiediner zelf.
 
Innerlijk kind
Het meest zorgeloos waren natuurlijk de kerstdagen die je vierde als kind. Er lag sneeuw, het was vakantie, en in de kerstboom brandden lampjes. Dat magische gevoel terughalen is wel degelijk mogelijk: haal je Innerlijke Kind naar boven. Kinderen leven in het nu. Even weer helemaal kind zijn betekent: doen wat je leuk vindt en vooral niet te veel nadenken. Haal dat speelse en blije gevoel in jezelf terug.
 
Rust
Tot slot: wat is de sleutel tot jezelf niet gek te laten maken? Zet je Rustkant in. Sta jezelf eens toe om rustig te genieten. Even niks te doen. Het is een vaardigheid waar je goed in kunt worden, en die – wanneer je er echt tijd voor maakt – creatief denken stimuleert. Maak regelmatig een wandeling en zorg voor voldoende slaap. Work hard, rest hard – het werkt echt. Dus… vergeet niet die week voor oud en nieuw vrij te nemen, hè?
 
Fijne feestdagen!
 
 
Berry Collewijn
Berry Collewijn, mede-auteur van ‘Ik (k)en mijn ikken’,  geeft samen met haar partner Lex Mulder sinds 1995 opleidingen Voice Dialogue aan coaches en trainers in Amsterdam.

Berry was als trainer actief in het begeleiden van gedragsveranderende trainingsprogramma’s voor leidinggevenden en persoonlijke effectiviteit. Daarin maakte ze o.a. gebruik van de Theorie van de ikken. Ze staat in nauw contact met Hal & Sidra Stone, de grondleggers van Voice Dialogue, door wie ze geschoold is.

Ze is al 25 jaar gelukkig samen met Lex.
www.berrycollewijn.nl
Tango van de ikken
Bestellen
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij