• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Ik ben echt een trainer!

Vrijdag 26 september 2014. Ik zit in mijn "net nieuwe tweedehands" Ford Ka en rij vanuit Leiden naar Den Bosch. De Dag van de Trainer, ik heb er zin in! Terwijl ik vaak juist een beetje op zie tegen dit soort aangelegenheden: want weinig tot geen bekende mensen, steeds opnieuw jezelf "pitchen" en met een beetje pech sprekers die weinig nieuwe inspiratie geven. Maar deze keer niets van dit alles. Ik heb er gewoon, ongecompliceerd zin in! Mijn zin komt voort uit het thema van de dag: verbinding. Wat een mooi thema is dit voor mij als trainer. Vlak voordat ik mijn auto uitstap besluit ik vandaag ook echt verbinding aan te gaan. Geen kieskeurige verbinding, maar overal waar de verbinding ontstaat, laat ik hem toe. Het brengt mij een fantastische dag.  
 
Verbonden met inspiratiebronnen
Iets waar ik op hoopte voor deze dag gebeurde vanaf de eerste spreker: ik werd geïnspireerd. Bijvoorbeeld toen Eric van der Steen ons aan het knuffelen kreeg, Judith Budde over kwetsbaarheid sprak (het filmpje van de concertpianiste heb ik direct gedeeld met collega’s) en Anje-Marijcke van Boxtel vertelde over de communicatiepatronen binnen het zeilteam  van Bouwe Bekking.

Wat mij helemaal aan het denken (en doen) heeft gezet was de keynote en workshop van Jitske Kramer over Deep Democracy. De link naar mijn eigen trainingen was snel gelegd en het onderwerp werkt vijf dagen na de Dag van de Trainer nog steeds door in mijn hoofd. ‘Een groep is een ijsberg: wat bij één iemand speelt, speelt ook bij een ander’. Die zinnen hebben zich in mijn geheugen genesteld. Toen ik gisteren een training gaf, wist ik ook meteen waarom. Het is namelijk zo waar!
 
Verbonden met vakgenoten
Tussen de georganiseerde inspiratiebronnen door was er ook informele inspiratie: in de verbinding met vakgenoten. Ik was verrast over de diversiteit van trainers en soorten trainingen. Misschien heel naïef, maar ik realiseerde me toen pas dat er in zoveel werkvelden en over zoveel onderwerpen training wordt gegeven. Wat mij daarin raakte was dat we zoveel behoeftes en vragen met elkaar delen. Ondanks de grote verschillen in de context waarbinnen we training geven.

Ik heb meerdere keren de vragen gehoord: hoe werk je vanuit een stevige theoretische basis maar ben je ook praktisch? Hoe kun je als trainer een groep echt veilig maken? Hoe blijf je geïnspireerd in je werk? Hoe ga je om met deelnemers die gestuurd zijn? Hoe ga je om met opdrachtgevers die niet weten wat er bij hun medewerkers speelt? De gesprekken die deze vragen opleverden waren niet alleen inspirerend, maar ze verbonden mij ook aan mijn vakgenoten.
 
Verbonden met mezelf
Wat de dag mij naast verbinding met inspiratie en verbinding met vakgenoten nog het meest gebracht heeft, is een vernieuwde en verstevigde verbinding met mezelf als trainer. De dag heeft me doen beseffen wat ik in mijn onderbuik ook al wist: ik ben echt een trainer! Ik hou van het werken met groepen, ik hou van de dynamiek, de interactie en de minderheden.
 
Kortom: wat een prachtig thema en wat een prachtige dag! Dank sprekers en workshopleiders voor de inspiratie en dank Thema voor de verbinding.

Door: Grietje de Boer
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij