Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

5 Boeken over burn out

Er zijn tal van boeken geschreven over burn-out en het voorkómen ervan. Misschien zie je daarom door de bomen het bos niet meer. We zetten 5 boeken voor je op een rij, allemaal met een andere insteek en aanpak. Hun overeenkomst is dat ze je helpen met stress verminderen, burn-out voorkomen en meer energie te krijgen. Welk boek kies jij?
5 Boeken over burn out

 

Welk burn out boek helpt jou?

1. Burn on! – Ingrid Nieuwenhuijse

Een complete gids om een burn-out te voorkomen, vol met oefeningen, voorbeelden en tips. Met het vijfstappenplan uit dit boek zet jij jezelf op de eerste plaats. Ontdek hoe je grenzen en prioriteiten kunt stellen en weer dichter bij je lijf, je hoofd en je hart komt. Al binnen 10 weken heb jij weer meer energie en regie over je leven. Burn On! heeft al veel lovende recensies ontvangen. Lees meer over de 5 stappen van ‘Burn on!’ en de oefeningen die daarbij horen in de blog ‘Burn out voorkomen: volg de 5 stappen’

 

2. Druk, druk, druk – Carry Petri, Jolanda Bouman

Dit boek biedt je een praktische vijfsporenaanpak om spanningsverschijnselen te voorkomen of te verminderen. Je leert irrationele, stressverhogende gedachten, om te buigen naar reële gedachten die minder heftige emoties losmaken. ‘Druk, druk, druk’ helpt je zelfstandig, zonder hulp van buitenaf, meer grip op je eigen vitaliteit te krijgen. Een praktisch boek met oefeningen, voorbeelden en checklists.

Een overzicht van (grote) veranderingen in je leven – negatieve én positieve – die stress kunnen veroorzaken vind je in het artikel ‘Ervaar je spanning?’

 

3. Je partner heeft een burn-out – Jolanda Bouman

In dit praktische boek over burn out bij je partner lees je hoe je positief bijdraagt aan het herstel van je levensgezel. Wat doet een burn-out met iemand en wat doet het met jou? Wat zeg of doe je wél en wat kun je beter laten? Kortom, hoe werk je samen zinvol aan hetzelfde doel: zo snel mogelijk weer gezond worden.

Lees het ervaringsverhaal 'Je partner heeft een burn-out. Wat nu?’.

 

4. Enjoy your life, f*ck the stress – Willem Schouten, Jan Schouten

Herken stress bij jezelf en lees wat je kunt doen om die stress tegen te gaan en je leven weer leuker te maken. Je vindt in dit boek slimme programma’s en oefeningen, ansichtkaarten en inspiratiekaartjes om jezelf in korte tijd weer op te laden. Je leert anders tegen oude gewoonten, gebaande paden en vaste regels aankijken. Er is niks mis met een druk en vol leven, zolang je er van geniet. Dit boek helpt je erbij.

 

5. Grip op je stress – Annemiek Tigchelaar

Met dit werkboek ga je actief aan de slag om je werkdruk en stress te verlagen. De enige die iets aan jouw stress kan doen, ben je namelijk zelf. Je hebt zelf de keuze hoe je je leven en werk wilt indelen. Je leert je werk te organiseren, grenzen aan te geven en je minder druk te maken.

 

Wil jij meer tijd besteden aan de juiste dingen? Doe dan de 100-punten-oefening 

 

Deze blog is geschreven door: Lidian Klabbers 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Ziek van verveling? Het bestaat en heet bore-out
Ziek van verveling? Het bestaat en heet bore-out
In onze maatschappij lijkt drukte een statussymbool te zijn geworden. Wie heeft er nu tijd om zich te vervelen? Er is altijd wel iets wat onze aandacht vraagt, toch? Het tegendeel is waar. Steeds meer mensen vervelen zich op het werk en lijden aan een bore-out. In dit blogartikel lees je wat een bore-out is, hoe je het herkent en kun je met een zelftest ontdekken of jij vatbaar bent voor een bore-out.
Lees meer
Je partner heeft een burn-out. Wat nu?
Je partner heeft een burn-out. Wat nu?
We hebben het overleefd! Met heel wat watertrappelen, dat wel. Het was af en toe echt ‘kiele kiele’. En het had heel anders af kunnen lopen.
Lees meer
Burn out voorkomen: volg de 5 stappen
Burn out voorkomen: volg de 5 stappen

Je voelt je uitgeblust en ook na een paar nachten goed slapen - als dat al lukt - houdt dat gevoel aan. Je bent kribbig tegen je huisgenoten, je lontje is kort. Het lukt je niet om je aandacht ergens bij te houden en je vergeet van alles. Je hebt het gevoel dat je het allemaal niet meer aankunt en de grip verliest. De gewone dagelijkse bezigheden zijn al een opgave. Verschillende symptomen van een burn-out, die geleidelijk aan erger worden. Dat wil je voorkomen.


Lees meer