• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

De grootste vooroordelen over verkopers

Wetenschappers zijn verstrooid, bestuurders van grote bedrijven zijn zakkenvullers en verkopers zijn tot in de puntjes verzorgde aalgladde slijmjurken. Vooral dit laatste beroep heeft het flink te verduren als het om vooroordelen gaat.

Vooroordelen zijn moeilijk uit te roeien. Ook al is een verkoper 100% integer, en zijn zijn bedoelingen heel oprecht, dan nog zijn wij geneigd om te denken dat hij ons koste wat kost iets aan wil smeren. Verkopers hebben geen goed imago. Waarom hebben de meeste mensen al heel snel hun oordeel klaar over verkopers? En op welk moment vormen wij dit (voor)oordeel?

Geen tweede kans voor de eerste indruk
Net als bij iedere andere willekeurige kennismaking, start verkopen altijd ergens met contact maken. En dat begint altijd met een eerste indruk. Die moet dus goed zijn. Een verkoper moet in enkele seconden in staat zijn letterlijk, en vooral figuurlijk, een goed visitekaartje af te geven aan zijn mogelijke klant.

Wat beïnvloedt de eerste indruk?
De mimiek, de kleding, of hij groot of klein is, zwart of wit, of de taal die iemand gebruikt, geeft direct een mening over een persoon. Deze gewoonte is waarschijnlijk een erfenis uit de prehistorie. Voor onze voorouders was het van levensbelang in een milliseconde te bepalen of een ontmoeting gevaar inhield of niet. Wij doen er volgens onderzoek inmiddels iets langer over: in 0,25 seconden bepalen wij of we iemand eerlijk, saai, arrogant of aardig vinden. Vervolgens beslissen we dan razendsnel hoe we reageren.

Lichaamshouding
Lichaamstaal (gezichtsuitdrukking en lichaamshouding) en stemklank zijn doorslaggevend bij de eerste indruk: een schichtig kijkende en gebogen lopende vrouw maakt een heel andere indruk dan een zelfverzekerde en fiere vrouw. Maar onze eerste indruk wordt niet alleen beïnvloed door iemands algehele aantrekkelijkheid, maar ook door specifieke uiterlijke kenmerken.

Hoe beïnvloed ik mijn eerste indruk?
Nu weet je dat je mensen met name beoordeelt op basis van je eerste indruk (en dat je maar heel moeilijk van die indruk afkomt). Hoe kun je die eerste indruk positief beïnvloeden? Dit doe je door:
  • een vrolijke gezichtsuitdrukking
  • een 'fiere' lichaamshouding
  • echt oogcontact (tip: onthoud de kleur van de ogen van de ander!)
  • een verzorgd uiterlijk
  • een stevige droge hand te geven
  • met de ander te ‘spiegelen’, overeenstemmend gedragen
  • dress to impress
  • lef te tonen.
De Thema Sales Serie bestaat uit:
De kracht van zacht
Als warme broodjes
Met gepaste trots


 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij