• Op werkdagen vr 23.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Ontspannen op elk continent

Een tijdje in een ander deel van de wereld gaan wonen en werken. Voor sommigen is het een droom, voor anderen iets waar ze niet aan moeten denken..

Rixt Kuiper is expert op het gebied van stress en verminderen van spanning. Zij maakte voor Thema Op adem komen. Een cd met ontspanningsoefeningen. In een interview met Thema Magazine vertelt ze hoe het is gesteld met stress en ontspanning op de verschillende continenten.

Rixt Kuiper is ervaringsdeskundige want in 2003 vertrok zij met haar man naar New York. Daar zette zij haar eigen coachingsbureau op. In 2007 verhuisde het paar naar Hongkong.

Gaan mensen in Amerika en Azië op dezelfde manier met spanning en stress omgaan als in Europa?
‘Overal ter wereld schieten mensen om dezelfde reden in de stress; examenvrees, deadlines, werkdruk. In New York en Hong Kong is vooral de werkdruk hoog. Het leven is er erg duur dus je moet een goed salaris hebben en daarvoor lange dagen maken. Amerikanen nemen niet echt de tijd om te lunchen. Het liefst even snel met een sandwich achter de computer en dan weer verder. Daarentegen regelen ze wel veel privézaken op het werk. Boodschappen bestellen via internet, met vrienden bellen en naar de kapper gaan. Het haar groeit per slot van rekening ook in de tijd van de baas.'

China is toch het land van de Tai Chi en meditatie? Het moet met hun cultuur toch niet zo moeilijk zijn om te ontspannen?
‘Ik zie ’s ochtends in het park meest ouderen, de niet-werkende mensen hun Tai Chi oefeningen doen. Het lijkt wel of de jongere generatie daar veel minder aan meedoet. Het is geen onderdeel meer van hun leven, het is niet westers genoeg. Hier in Hong Kong is de sfeer: Gucci, Dior, Prada, hoe duurder hoe beter. Er is groeiende aandacht voor materiële zaken en de ‘buitenkant’. Chinese meisjes willen er zo westers mogelijk uitzien. L’Oreal heeft zelfs een whitening cream op de markt gebracht. In Europa komen Boeddhisme en yoga steeds meer op, hier in Hong Kong lijkt een tegenbeweging te ontstaan.’

Ontspanningsoefening uit Op adem komen
VOLG JE ADEM

Doel: ontspanning door het volgen van je adembeweging
Houding: liggen, zitten of staan

Ademen is meer dan lucht verplaatsen – de oude Romeinen beschouwden adem al als brug tussen lichaam en geest. Je herkent vast dat stress onmiddellijk weerslag heeft op je manier van ademen: het wordt oppervlakkiger en sneller. Bovendien adem je hoger in je borstkas. Bij ontspanning kun je de adem onder in je buik voelen, het tempo is rustig en de beweging ruim. Dit gevoel ervaar je vlak voordat je in slaap valt. Deze ontspannen manier van ademen kun je ook bewust oproepen. Luister naar mooie muziek en volg je adembeweging aandachtig, deze focus geeft rust.

Suggestie - Adem als het ware naar elk deel van je lichaam ‘toe’. Begin bij je hoofd, vervolgens naar je gezicht, je keel, je borst, armen en handen, tot aan je tenen. Adem naar elk lichaamsdeel toe en volg in gedachten de weg die je ademhaling aflegt.

 
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij