Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Tips voor een goede sollicitatie en CV

Een sollicitatiebrief is een verkoopbrief waarin je jezelf gaat verkopen. Bouw de brief op met de AIDA-formule
Tips voor een goede sollicitatie en CV

Attention


Je beginzin moet de aandacht van de lezer trekken, zodat hij verder leest. Het is hier dus belangrijk dat je afwijkt van de standaardopeningszinnen.
 

Interest


In de eerste alinea zorg je ervoor dat de lezer in jou geïnteresseerd raakt. Laat hier zien waarom je belangstelling hebt voor een functie bij deze organisatie.
 

Desire


In dit deel zorg je voor ‘verlangen’ naar meer. Je laat hier zien wie je bent en wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is.
 

Action


Uiteindelijk is je doel uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Geef in deze slotalinean aan dat je graag langskomt om je motivatie toe te lichten.
 

Het cv op maat


Een cv heeft een kernachtige telegramstijl en bevat alleen feiten. Motieven en uitleg horen in de brief. Het is gebruikelijk om te starten met je meest recente ervaringen. Net als je brief moet je cv maatwerk zijn. Bij de ene functie zul je immers meer nadruk leggen op bepaalde werkervaring of een gedeelte van je opleiding dan bij de andere.
 

Checklist voor je cv


Je cv moet in één oogopslag een goede indruk geven van wie je bent en wat je kunt. In je cv is te vinden:
 

 1. Persoonlijke gegevens


Voornaam, achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en burgerlijke staat.
 

 2. Opleiding:


Start bij de middelbare school, maar besteed vooral aandacht aan die opleidingen die relevant zijn voor de functie.
 

3. Werkervaring:


Noem hier de bedrijven waar je gewerkt hebt. Vermeld de functie die je daar had en geef aan welke verantwoordelijkheden je had of welke competenties je hebt ontwikkeld.
 

4.Referenties:


Je kunt aangeven dat je referenties op verzoek zult verstrekken.

 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Online aan het werk
Online aan het werk
Graag geven wij een uitgebreid stappenplan om in tien weken je droombaan te vinden. Uiteraard speelt internet daarbij een belangrijke rol. Misschien is tien weken in deze tijd niet echt realistisch, het 10 weken stappenplan is dat zeker wel!
Lees meer
Een ster in solliciteren
Een ster in solliciteren
Sommige sollicitatievragen vond hij echt lastig te beantwoorden. Ondanks een goede voorbereiding loopt het tijdens sollicitatiegesprekken lang niet altijd zoals je klant of jij zouden willen. 
Lees meer
Solliciteren? Geef jezelf een voorsprong.
Solliciteren? Geef jezelf een voorsprong.
Ben je aan het solliciteren? Dan weet je dat er om verschillende competenties gevraagd wordt. Een goede voorbereiding is het halve werk. 
Lees meer
Sollicitatie competentiegerichte vragen en interview
Sollicitatie competentiegerichte vragen en interview

Gevraagd: kandidaat met de juiste competenties (m/v/x)

 

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe, er zijn meer banen dan werkzoekenden. Misschien ben je al lang blij als er überhaupt mensen op jouw openstaande vacature solliciteren. Het aantal cv’s dat voor je ligt, is dan ook bescheiden. Je zou er wanhopig van worden, want je hebt dringend iemand nodig. Toch is het belangrijk de juiste kandidaat voor de functie te kiezen en geen genoegen te nemen met minder. Maar hoe doe je dat? Door in sollicitatiegesprekken vragen te stellen over competenties.


Lees meer