Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Vrijheid komt niet zomaar gezellig naast je op de bank zitten

We hebben laatst een boom in onze tuin verplaatst. Deze stond daar al jaren, maar moest wijken omdat het zijn plek niet meer was. We hadden een betere bestemming voor hem bedacht, met meer ruimte, meer zon, en meer mogelijkheden tot groei. 

Vrijheid komt niet zomaar gezellig naast je op de bank zitten

Het eerste jaar leek de boom meer stervend dan levend. De nieuwe grond was nog niet verbonden met zijn wortels. We zagen de boom letterlijk worstelen, zoeken naar houvast, en vaste grond onder zijn voeten. En we zagen ook dat hij het niet opgaf. 
 
Het duurde bijna twee jaar voordat de boom wortel schoot in de nieuwe, vruchtbare aarde. Nu lijkt er ineens geen houden meer aan, en groeit de boom alsof het een wedstrijd is. 
 
Vrijheid kost echt wat. Je krijgt het niet voor niets. Vrijheid komt niet zomaar gezellig naast je op de bank zitten. Je zou kunnen zeggen dat angst, onzekerheid en twijfel basiingrediënten  zijn van vrijheid. Als je écht vrij wilt zijn, dan is het vooral de vraag of je deze dingen op de koop toe wilt nemen. 
 
Je leert hoe je dit moet doen in mijn nieuwe boek Vrij zijn kun je leren, waarbij ik gebruikmaak van een nieuw model, dat gebaseerd is op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Het model heeft drie componenten: Hoofd, Lijf en Hart. Het boek heeft daarom ook drie gelijknamige delen. Het idee is dat je 
•    leert om afstand te nemen van de (strenge) programmering van je hoofd; 
•    met je lijf gaat voelen wat je voelt; en 
•    leert om te handelen vanuit je hart. 
 
Het uiteindelijke doel van dit boek is dat je gaat ervaren dat je vrijer bent dan je ooit hebt durven dromen. 

 

Meestal hebben we in de praktijk vooral last van de grenzen die we onszelf opleggen. Ik hoop dat je jezelf tijdens het lezen van het boek toestemming geeft om te gaan experimenteren met nieuw gedrag, waarbij je ook de moeilijke gesprekken en dappere daden niet uit de weg gaat. Misschien helpt het je om angst en onzekerheid te zien als een investering. Door ze op de koop toe te nemen, kun je uiteindelijk worden wie je wilt zijn. Beschouw iedere dag als een nieuwe kans om nieuw gedrag uit te proberen. Je kunt zoveel meer dan je hoofd je laat geloven. Je moet er alleen nog even zelf in de praktijk achter komen. 

 

Als je je programmering een beetje los kunt laten, als je bereid bent om op een open manier contact te maken met je verdriet en je pijn, en als je je hart spreekrecht durft te geven, wie weet ontdek je dan dat je diepste dromen wel degelijk werkelijkheid kunnen worden. 

 

Dit boek helpt je om je hart meer spreekrecht te geven, waardoor het leven helemaal van jou wordt, en je het verleden eindelijk achter je kunt laten.

 

- Deze blog is geschreven door Gijs Jansen. 

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
ACT
ACT
Iedereen is wel eens boos. Korte lontjes en lange tenen komen in de beste families voor. Gelukkig is het meestal zo weer over. Anders wordt het als mensen vastzitten in boosheid vanuit pijn, omdat ze zich gekwetst voelen. Boosheid vanuit angst, of boosheid bij het zien of ervaren van onrecht.

 
Lees meer