• Op werkdagen vóór 23.00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-

Goud

4.7 1 5
 • Potentieelontwikkeling voor mensen en de organisaties waar zij werken
 • Tweede druk!!
 • Gericht op drijfveren en talenten
Paperback
Gratis verzending
29,95
 • Nu besteld, dinsdag in huis
 • Gratis verzending boven €20,-
E-book

Samenvatting

Hoe haal je het beste in mensen naar boven? Hoe laat je mensen excelleren? Hoe zorg je ervoor dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en weten wat ze willen bereiken en vooral waarom? Hoe ontwikkel je hun potentieel en dat van de organisaties waar zij werken? Niet door te focussen op wat verbeterd moet worden, wel door dat wat wel goed gaat uit te bouwen!

Iedereen die op school heeft gezeten, weet hoe het werkt: er wordt vooral gelet op wat je niet goed kan, en dat moet je verbeteren. Al had je alleen maar achten op je rapport, de blik van je ouders en leraren bleef hangen op dat ene vijfje. Dat moest omhoog, koste wat kost. En dat is eigenlijk bizar: excellerende mensen, en de bedrijven waar zij werken, zijn nooit begonnen met de vraag: "Waar ben ik niet zo goed in, wat zal ik 's bij gaan leren? Dan kan ik daar leuk een zaak in beginnen...."

Je kunt alleen goed worden in waar je al goed in bent

Neem Usain Bolt of Johan Cruijff. Zij werden geen nummer 1 omdat hardlopen of voetballen een competentie was die bijgespijkerd moest worden. Nee, succesvolle mensen hebben iets gekozen waar ze goed in zijn, waar hun hart ligt. En dat hebben ze uitgebouwd. Ze keken niet naar die 5, maar maakten van een 8 een 10+.

De Kompasvisie sluit hier naadloos op aan. Want deze visie gaat uit van wat je drijft: "Waar kom jij je bed voor uit? Wat is het goud in jou? Welke talenten stellen jou in staat je waarden en ambitie waar te maken? En hoe bouw je die talenten uit?"

De vraag waarom

Weten waarom en waartoe je iets doet in je werk, blijkt belangrijker dan hoe. Want dat hoe en wat verandert snel in deze dynamische tijd. De vraag waarom je iets doet, die blijft. Die is niet afhankelijk van een klantvraag, een machine of een softwareproduct. Maar vanuit een sterk verlangen. Werken vanuit waarom is duurzamer. En levert goud op. Voor mensen én hun organisaties.

Dit boek is bij uitstek geschikt voor coaches en trainers die mensen begeleiden die met loopbaan- en andere werkvragen zitten, maar ook zonder coach/trainer kunnen die mensen prima met dit boek aan de slag. 

Webinar Anje Marijcke boek Goud


Bekijk de gratis webinar van Anje-Marijcke van Boxtel over Goud - klik hier

Over de auteur

Anje-Marijcke van Boxtel

Anje-Marijcke van Boxtel is organisatiepsycholoog, executive (team)coach en keynote speaker in business and sports.
Bekijk alles van Anje-Marijcke van Boxtel

Aveline Dijkman

Aveline werkt als coach in haar eigen praktijk, DAT Coaching. 
Bekijk alles van Aveline Dijkman

Reviews

Schrijf zelf een review
2 1 5

Matig

|
De omschrijving doet vermoeden dat je nieuwe inzichten krijgt aangerijkt. Maar het is ouwe wijn in nieuwe zakken.
5 1 5

Goud, een compleet boek voor de moderne coach

|
Fantastisch boek met alle benodigdheden voor een effectief coach traject. Met wetenschappelijke achtergronden, bruikbare oefeningen en een handzaam model. Coachen is een plezier met dit boek!
5 1 5

Laat je verder inspireren! Ook NA het lezen van het boek GOUD.

|
Geen recensie, wel een uitnodiging: Word lid van de LinkedIngroep "Coaching met GOUD" en laat je verder inspireren! Door meer GOUDzoekers met elkaar te delen, nog meer dan al in het boek staan. En door tips te krijgen van workshops, verdiepende opleidingen en wat al niet meer. Welkom!
5 1 5

Zet je weer op scherp!

|
Als je net als ik gelooft in het ontwikkelen van die dingen waar je goed in bent in plaats van ploeteren op het verbeteren van dingen waar je nooit echt in zult uitblinken, dan is Goud een boek dat je zeker moet lezen!

Hoe je het beste kunt (leren) varen op je eigen kompas staat door middel van de zogenaamde Kompasvisie in dit boek centraal. Je kunt dit model op 2 manieren inzetten: enerzijds als een praktisch stappenplan waarmee je kunt bepalen welke waarden voor jou belangrijk zijn, om vervolgens je ambitie te bepalen (hoe wil je zijn en doen) en daar die talenten bij te zoeken die je al hebt en die je verder helpen je ambitie te realiseren. Anderzijds kun je deze Kompasvisie zien als een visie op leren en ontwikkelen die je kunt vertalen in je houding, gedrag en manier van werken.

(Gaan) uitblinken in datgene waar je al talent voor hebt is dan wel veel leuker dan zwoegen op verbeterpunten waar je hart niet ligt, maar zeker niet makkelijker. Ook bij het positief ontwikkelen van je kennis en skills kun je interne belemmeringen ervaren of kunnen externe omgevingsfactoren je tegenhouden. Deze onderwerpen komen in Goud ook uitgebreid aan de orde en krijg je achtergrondinformatie, praktijkcasus en oefeningen hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Overigens is elk hoofdstuk op die manier opgebouwd dat hoe je ook graag leert, je er een vorm aantreft die je aanspreekt. Van basis uitleg tot verdiepende theorie, filmpjes, praktijkvoorbeelden en praktische oefeningen per onderdeel. Dit maakt dat Goud een boek is waar je doorheen kunt bladeren en die stukken kunt lezen of doen die je aanspreken, naast dat je het boek in chronologische volgorde kunt lezen.

Als coach geeft Goud mij verdieping op al bekende modellen en visies op ontwikkelen en leren en vooral ook nieuwe aanknopingspunten door de praktische voorbeelden en fijne oefeningen. Ook als mens heb ik er zelf veel aan; het zet me weer op scherp en geeft me structuur om ook zelf weer helder te maken waar ik elke dag mijn bed voor uit kom!
...
Lees meer
5 1 5

Een boek wat je Goud kan opleveren!

|
Iedereen die op school heeft gezeten, weet hoe het werkt: er wordt vooral gelet op wat je niet goed kan, en dat moet je verbeteren. Al had je alleen maar achten op je rapport, de blijk van je ouders en leraren bleef hangen op dat ene vijfje. Dat moest omhoog, koste wat kost. En dat is eigenlijk raar: succesvolle mensen hebben iets gekozen waar zij goed in zijn en waar hun hart ligt. Zij keken niet naar die 5, maar maakten van een 8 een 10+. Kijk bijvoorbeeld naar Johan Cruijff of Marianne Vos.
In ‘Goud’ wordt de kompasvisie beschreven. Het gaat daarbij niet over een zoektocht naar in het verleden gemaakte fouten maar het over versterken van je krachten en talenten vanuit je eigen belangrijke innerlijke waarden. In duidelijke en heldere taal wordt beschreven hoe het leven vanuit je waarden, vanuit jouw eigen innerlijke goudmijn, ondersteuning biedt in het ontwikkelen van je potentieel of om anderen daarin te begeleiden.
In dit boek staan veel voorbeelden, tips en opdrachten waardoor het een echt inspiratieboek is. Je leest hoe je je inspiratie en toegevoegde waarde kunt vinden en vergroten. Hoe jij kunt excelleren in jouw organisatie, in jouw leven. Namelijk, door je bewuster te zijn van waarvoor en waartoe je het allemaal doet. En van je – misschien nu nog verborgen – talenten. Als je dat weet, kun je krachtige keuzes maken en stijg je uit boven middelmatige prestaties. Zo buit jij je potentieel uit.
Het boek bevat stukken tekst met een verdieping of een wetenschappelijke onderbouwing van de voorgaande tekst. Je vindt ook verwijzingen naar filmpjes.
Tot slot vind je een hoofdstuk met Vragen en Antwoorden waarin je antwoorden vindt op vaker gehoorde opmerkingen bij de Kompasvisie.
Om tot een goede potentieelontwikkeling te komen, kun je ‘Goud’ op meerder manieren lezen. Het geeft inspiratie aan coaches, trainers of leidinggevenden. Daarnaast biedt het goede achtergrondinformatie om tot verdieping te komen voor de meer ervaren coach of trainer op het gebied van leren en ontwikkeling binnen organisaties.
Een boek wat je Goud kan opleveren!...
Lees meer
5 1 5

Schatkist voor ontwikkeling

|
Velen uit mijn generatie kunnen het zich nog goed voor de geest halen: je ouders zijn naar de tweejaarlijkse ouderavond op school en jij wacht thuis in spanning af. Ging het bij terugkomst ooit over die twee mooie achten op de talen? Je inzet bij tekenen? Jouw verbindende rol als klasse oudste? Bij mij in ieder geval niet! De focus lag altijd op die vier van wiskunde en het achterblijven op natuur- en scheikunde.
Lange tijd heeft leren – ook in coaching en training - in het teken gestaan van bijspijkeren wat onvoldoende aanwezig was. Goud legt een oorspronkelijke en nieuwe visie op leren en ontwikkeling neer. Met een fundament in de positieve psychologie en gebaseerd op persoonlijke waarden, vormt het gepresenteerde kompasmodel een prachtig richtsnoer voor persoonlijke groei. Talenten die reeds aanwezig zijn, worden gezien als krachtige motor voor keuzes en ontwikkeling.
Geboren klassieker

Goud is hiermee in mijn ogen een geboren klassieker die op het juiste moment verschijnt. We zijn hard toe aan nieuwe manieren van leren. Mensen moeten zich immers steeds sneller ontwikkelen in een wereld en in organisaties die steeds sneller veranderen.

Praktisch handboek
Het boek kent een stevige (leer)theoretische basis die wordt gecombineerd met een praktisch en zeer toepasbaar handboek. De vele concrete praktijkvoorbeelden en oefeningen zijn direct in praktijk te brengen. Het boek is erg mooi vormgegeven en met de vele opgenomen QR-codes, die je leiden naar relevante online-content, helemaal van deze tijd.

Goud in handen
Waar doe jij het allemaal voor? Goud moet hier antwoord op geven. Als inspiratieboek voor trainers en coaches in hun professionele rol, maar ook voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen.
Voor die laatste doelgroep zal het boek overigens best zware kost zijn. Het theoretische instapniveau en de informatiedichtheid beoordeel ik persoonlijk als best hoog. En hoewel de auteurs het boek als ‘bladerboek’ presenteren, is het ook allemaal veel. Het is daarom de vraag of een individu op zoek naar ontplooiing en ontwikkeling er volledig op eigen kracht mee uit de voeten kan.
Maar iedereen die zich professioneel met ontwikkeling bezighoudt – waaronder coachende managers -, die heeft met dit boek letterlijk goud in handen....
Lees meer
5 1 5

Goed geschreven, helder van opzet, het ziet er prachtig uit, is toegankelijk en bruikbaar

|
Bij ons in Groningen betekent ‘goud’ goed.
‘Hoe is’t?’
‘Goud.’
Dus een goud boek is een goed boek.
Klopt dat?

‘Goud’ is goed geschreven, helder van opzet, het ziet er prachtig uit, is toegankelijk en bruikbaar. Het beschrijft de Kompasvisie: een manier om vanuit een krachtige keuze je ambities te verwezenlijken. Het geeft links naar leuke en inzichtgevende filmpjes, samenvattingen van wetenschappelijke achtergronden, ballonnetjes met reflectieve vragen, spades om goud te delven en veel tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Dus van alles wat, voor de doeners, de bezinners, de denkers en de beslissers onder ons. Het leert hoe je vanuit je diepste waarden je ambities vorm kunt geven. Hoe je talenten kunt inzetten en belemmeringen overwint. Goud is een inspirerend boek dat een weg wijst in je werkende en je persoonlijke leven door te focussen op kracht in plaats van op belemmeringen.

Vraag Groningers wat ze vinden van een gouden boek, en ze zullen zeggen: ‘Doe maar gewoon.’
Gelukkig vinden de schrijfsters van ‘Goud’ dat ook: ze onderwerpen het model en zichzelf aan kritische vragen en brengen de boodschap waar nodig met een knipoog.
En als je de klemtoon in ‘doe maar gewoon’ net iets anders legt, kom je precies daar waar het in het boek om draait: doe maar gewoon waar je goed in bent! Want dan komt het goed, komt ’t goud. Daar kan je wat mij betreft niet genoeg boeken over schrijven, lezingen over houden, coachees in begeleiden en coaches, opvoeders en leraren in trainen. ...
Lees meer
5 1 5

Een interessant boek voor iedereen die meer wil weten over coachen

|
Waar kom jij je bed voor uit?
Dit boek geeft handvatten in je zoektocht naar het antwoord op bovenstaande vraag.
De aanjager bij deze zoektocht is de zogenaamde Kompasvisie, een visie op leren en ontwikkelen.
In deze visie op coachen ga je uit van wat je drijft. Welke waarden en ambities heb je in je leven en welke talenten stellen jou in staat deze waar te maken?
Het kompas wordt gezien als een tool om richting te geven aan je zoektocht, zelf te sturen en persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen. Uitgangspunt hierbij is dat er in ieder mens “Goud ” zit. Deze visie gaat - vanuit de positieve psychologie- uit van waar je goed in bent en wil de ander helpen groeien. Je start bij de zaken waar je al goed in bent, wat voor zelfvertrouwen en plezier in het leren zorgt. Daarbij is weten hoe je leert “Goud”!


Doelgroep
Dit boek is door vele mooie voorbeelden en onderbouwing vanuit de wetenschappelijke literatuur niet alleen een aanrader voor de beginnende en ervaren coach, maar zeer zeker ook, mede door het toegankelijk taalgebruik, voor iedereen die geïnteresseerd is in coachen en/of gecoacht worden. Ook degene die meer wil weten over persoonlijke ontwikkeling, leren, leerstijlen en de werking van het brein zal in dit boek aangenaam verrast worden door de wetenschappelijke informatie en argumentatie.


Tips en oefeningen
Het is positief dat in dit boek ook ruimte gecreëerd wordt voor het stellen van (kritische) vragen, opmerkingen en aanvullingen.
In de laatste 30 pagina’s worden voorbeelden gegeven waarmee je kunt oefenen.

Kortom mede door de vele wetenschappelijke informatie over de werking van het brein een interessant boek voor iedereen die meer wil weten over coachen....
Lees meer
5 1 5

Terecht een plaats op het erepodium

|
Fundament
“Alles wat van waarde is, is weerloos. Alles wat weerloos is, is zo fragiel”, zingt Peter Koelewijn met veel compassie. Dat zou betekenen dat het nemen van “waarden” als basis om je ambities waar te maken mogelijk zou leiden tot een fragiel fundament. Niets is echter minder waar. In heldere taal beschrijven Aveline Dijkman en Anje-Marijcke van Boxtel hoe het leven van je waarden, vanuit je innerlijke goudmijn, ondersteuning biedt in het ontwikkelen van je potentieel of om anderen daarin te begeleiden.

Kompasvisie
In Goud wordt de kompasvisie beschreven. Het gaat daarbij niet over een zoektocht naar in het verleden gemaakte fouten. Het versterken van je krachten en talenten vanuit je eigen belangrijke innerlijke waarden, is het uitgangspunt. Uitgaan van mogelijkheden tijdens het delven en laten renderen van je eigen goud. Bij ieder segment van de kompasvisie, wordt eerst het concept verhelderd en daarna voorzien van voorbeelden, onderbouwing en opdrachten. De segmenten worden aan het einde van boek samengevat. Vraag en antwoorden, coach-jezelf-activiteiten en inspiratieopdrachten in de vorm van goudzoekers, zorgen vervolgens voor verdieping en faciliteren transfer naar andere contexten.

Bruikbaarheid
Om tot potentieelontwikkeling te komen, is Goud op meerdere manieren in te zetten. De beschreven kompasvisie geeft inspiratie aan individuele lezers, trainers, coaches of leidinggevenden. Ook is het boek goed te gebruiken als achtergrondinformatie om tot diepere inzichten te komen over onderliggende processen op het gebied van leren en ontwikkeling. Ondanks dat het boek niet als stappenplan bedoeld is, is het wel zo te gebruiken. Dit geeft duidelijke handvatten voor beginnende goudzoekers. Meer ervaren lezers of coaches vinden inspiratie en handvatten in de gevarieerde casuïstiek, internetbronnen en zeker ook in de wetenschappelijke ondersteuning van de achtergrond van de kompasvisie. De kompasvisie maakt duidelijk dat (zelf)potentieelontwikkeling van grondstof is gewisseld: van ‘wollige vaagheden’ naar edelmetaal - “GOUD”. Terecht een plaats op het erepodium.
...
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Anje-Marijcke van Boxtel, Aveline Dijkman
 • ISBN9789058719805
 • UitvoeringHardback
 • Gewicht969 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum30-04-2015
 • Afmetingen229 mm x 226 mm x 22 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
 • Aantal bladzijdes264
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij