Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

‘Oh dat stelde niet veel voor. Ik had gewoon geluk dat het goed uitpakte.’ Is dit jouw standaard antwoord wanneer iemand je een compliment geeft over je werk? Ben je bang voor dat moment waarop iedereen ontdekt dat je helemaal niet geschikt bent voor een taak of functie? En stel je jezelf weleens de vraag: ben ik een bedrieger? Dan herken je je vast in het imposter sydroom.

Het impostor syndrome - Ben ik een bedrieger?

Het imposter syndroom wordt ook wel het ‘bedriegerssyndroom’ genoemd. Mensen die hier last van hebben zijn ervan overtuigd een bedrieger te zijn en vroeg of laat door de mand te vallen. Ze zijn bang dat anderen erachter zullen komen dat ze eigenlijk niets kunnen. En twijfelen dan ook aan hun eigen kwaliteiten. Successen worden toegeschreven aan omstandigheden en geluk. Want het kan nooit zo zijn dat zij het aan zichzelf te danken hebben dat ze zover zijn gekomen.

 

Hoeveel imposters zijn er?

Zowel mannen als vrouwen hebben last van het imposter syndroom. Uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1.500 lezers blijkt dat 24% vaak last heeft van het gevoel de boel te bedriegen. Toch houden we het liever voor ons als we ons onzeker of dom voelen. Het is eenvoudiger om in de comfortzone te blijven en te doen wat je altijd deed, toch? Maar is het wel verstandig om altijd voor de veilige weg te kiezen? Levert het niet meer op wanneer je over dit vervelende gevoel heen stapt?

Esmée van der Hagen besloot dat het tijd werd om het taboe op kwetsbaarheid en minderwaardigheidsgevoel te doorbreken. Ze veranderde haar eigen frustratie in fascinatie en ging op onderzoek uit. Hoe kon ze haar onzekerheid voor zich laten werken? De waardevolste inzichten bundelde ze in haar boek Goed genoeg, weg met onzekerheid. Een boek met laagdrempelige en eenvoudige opdrachten, zodat je constructief met je onzekerheid kunt omgaan.

 

Meer zelfvertrouwen door Goed Genoeg?

Wanneer je jezelf herkent in gevoelens van onzekerheid vraag je je misschien af of je na het lezen van een boek meer zelfvertrouwen zult krijgen. Wees gerust. Wanneer je deze gevoelens ervaart, is dit een voordeel. Mensen die zich geregeld afvragen of ze niet ‘dom’ zijn geweest, zijn namelijk beter in staat zichzelf te ontwikkelen. Als je niet aan jezelf twijfelt, zul je ook niet snel iets veranderen. De eerste stap heeft dus alles te maken met motivatie.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk of bestel Goed genoeg, weg met onzekerheid

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: