Post rond de feestdagen heeft soms wat vertraging, maar maak je geen zorgen - jouw boeken komen nog steeds naar je toe!
Post rond de feestdagen heeft soms wat vertraging, maar maak je geen zorgen - jouw boeken komen nog steeds naar je toe!

Energievreters en energiegevers

energiegevers en energievreters

 

Ben jij bewust wat jou energie kost of wat je juíst energie oplevert? Belangrijk is om jezelf af te vragen wat jij nou eigenlijk wil. Wat jouw energie geeft, kan voor een ander juist weer stress opleveren. Om jouw batterij op te laden is het goed om te gaan ontdekken hoe jij gezond kunt genieten van het leven en je prioriteiten leert kennen. Zonder dat je weer in hetzelfde patroon valt. Vul het schema in als startpunt om erachter te komen wat jouw energienemers en energiegevers zijn en ga daarna aan de hand van de onderstaande tips kijken hoe jij de balans weer terug kunt vinden in jouw leven. 

Het schema

Om je te helpen hebben wij een mooi schema voor je waar je jouw energiegevers en nemers in kunt vullen. Het schema komt uit het boek Burn on van Ingrid Nieuwenhuijse, waardoor je met een eenvoudig 5 stappenplan gaat ontdekken wat je grenzen zijn en welke doelen je wilt bereiken.

Tip 1: Slapen slapen slapen...

Zorg ervoor dat je fysiek in balans bent. Bewaak je energiebalans, zorg voor een goede slaapkwaliteit gedurende de nacht. Ritme en structuur voordat je naar bed gaat helpen je voor een betere nachtrust. Probeer te vermijden dat je 's avonds nog gaat werken, op je telefoon zit of gaat snacken. 

 

In het boek Goede nacht benadrukken auteurs Aline Kruit en Irma Leijten het belang van structuur en ritme, ook wanneer je onregelmatige diensten hebt op je werk. 

Uit je hoofd komen

Tip 2: Durf te dromen

Wanneer bloei jij op? Wat is jouw droom? Focus op het positieve in het dagelijks leven en leer gelukkig te blijven! En wanneer je jouw gelukkige leven hebt gevonden, hoe zorg je er dan voor dat je je doel kunt blijven realiseren? 

 

In het boek Ik ga waar ik voor sta- jouw reis naar Ikigai, worden deze vragen beantwoord. Het boek biedt een stappenplan met praktische oefeningen waarmee je doelen naar de juiste eind­bestemming worden gebracht. 

Durf te dromen

Tip 3: Blijf in verbinding

Kijk met liefde naar jezelf, wat betekenen je relaties, wanneer kun je je met een ander verbinden en hoe bewaak je jouw grens?

 

Wil je meer connectie voelen met de mensen om je heen? Maar ook beter leren luisteren naar je eigen wensen en behoeften? In Vandaag nog meer verbinding lees je alles over het maken van écht contact, met jezelf en je omgeving. 

Zet jezelf op nummer 1

Tip 4: Wees niet te streng

Van wie is die kritische stem? Welke gedachten zijn waar? Hoe erg kan het zijn? Stimuleer het positief denken.

 

Wat je ook doet, hoe je hier ook mee omgaat, het zou goed kunnen zijn dat je belemmeringen ervaart bij dat gevoel van onzekerheid. Het is tijd om afscheid te nemen van dat minderwaardige gevoel, dat is de missie van Esmée van der Hagen met het schrijven van het boek Goed genoeg, weg met onzekerheid.

Kalmeer je geest

Tip 5: Je focus vinden

Hoeveel ballen houd jij in de lucht? Wat zijn jouw prioriteiten en hoe werk je aan je focus? Hoe organiseer je hulp? In ons drukke werkleven schieten de momenten voor rust en reflectie er al snel bij in. We weten dat dat niet gezond én niet echt effectief is. En echt leuk is het ook niet. 

Er zijn tools die je daarbij kunnen helpen, zoals de Daily Focusplanner. De planner zorgt ervoor dat je aan het eind van je werkdag voldaan voelt en hebt gewerkt aan de dingen die er in jouw werk echt toe doen.

Je doelen bereiken

Dit vind je misschien ook interessant