Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!

4 manieren om die stemmen in je hoofd weer rustig te krijgen

 

stemmen in je hoofd

 

Of ze nu elke dag heel hard tegen je aan praten, of dat ze zachtjes maar krachtig je overtuigen om toch iets níet te doen: stemmetjes in het hoofd hebben we allemaal. En ze houden ons met liefde (echt waar) tegen om nieuwe avonturen aan te gaan, stappen vooruit te zetten, of in het diepe te springen. Ze bedoelen het goed! Want al die stemmetjes willen maar een ding: je beschermen tegen pijn en trauma. Ze zien iets wat jij misschien niet ziet en de kleur is… die van gevaar. Helaas helpen ze je dus ook niet echt om verder te komen in je leven. Niet getreurd, er zijn methodes om de stemmetjes te behandelen zoals de mensen om je heen: naar sommige luister je, naar andere niet. 

Methode 1: Rationele Effectiviteitstraining 

Rationale Effectiviteitstraining of Rationeel-emotieve therapie geeft je handvatten om overtuigingen die je belemmeren te herkennen en te veranderen. We maken aan de lopende band inschattingen van situaties en mensen, op basis van wat we al kennen. Zie het maar als een filter over de werkelijkheid. Bij RET maak je een soort driehoek: links de aanleiding (A), een gebeurtenis die zich voordoet. Iets naar onder en in het midden heb je B, de overtuigingen en gedachten die je erover hebt. En dan rechts heb je C, de consequenties daarvan, dus hoe je je voelt, je gedrag. Dit overzicht helpt om B en C, je gedachten en emoties dus, zo te sturen dat je de situatie weer kunt zien als iets wat je prima aan kunt en prima kunt hanteren zonder alles erger te maken dan het is. In dit artikel lees je meer over RET. 

Methode 2: Voice dialogue

Luisteren naar al die schreeuwlelijken in je hoofd? Dat moet wel heel vermoeiend zijn. Toch niet! Met Voice Dialogue methode leer je welke stemmen het voor het zeggen hebben in je hoofd en welke stemmetjes er óók zijn, maar nooit gehoord worden. En vooral ook: waarom dat zo is. Daar heb je een stemmetjesmanager voor nodig, je Bewuste Ego. Dit wordt vaak onder begeleiding gedaan, maar je kunt een makkelijkere variant hierop ook zelf doen. In het kort: stel een vraag waar je mee zit centraal en plaats (al dan niet figuurlijk) 3 stoelen naast elkaar (zodat je een links en een rechts hebt). Ga in het midden zitten en voel of je meer naar ja of naar nee neigt. Ga op de nee-stoel zitten als die het sterkst aanwezig is en luister naar alles wat de nee-stem te zeggen. Totdat deze helemaal klaar is. Daarna op de ja-stoel luister je naar alles wat ja zegt. En dan pas ga je weer in het midden zitten en trek je je conclusie. In dit artikel lees je het nog in detail. 

Methode 3: Positieve Intelligentie

Je kunt de stemmen zien als beschermende ikken, maar je kunt ze ook zien als saboteurs. Ze helpen immers helemaal niet. Ze blokkeren alles wat je wilt doen en zorgen dat je je potentieel nooit bereikt. Met Positieve Intelligentie ontmantel je effectief de saboteurs. Het ontmantelen zorgt ervoor dat je blijvende verbeteringen in je prestaties kunt doorvoeren. Zo wordt je brein een vriend in plaats van een vijand. Je kunt (in het Engels) een test doen om je saboteurs te ontdekken. Daaruit volgt een PQ, een positieve intelligentie quotiënt, op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger hoe beter, dan is je brein vooral een vriend en geen saboteur. Meer weten? Lees dan het boek of luister naar de podcasts over Positieve Intelligentie. 

Methode 4: Acceptance & Commitment Therapy

Nu klinkt 'therapy' alsof je direct naar de psycholoog moet voor deze methode, maar gelukkig kun je ACT ook zelf toepassen. Het is een combinatie van verschillende oosterse wijsheden, zoals mindfulness en westerse therapievormen zoals Gestalttherapie en gedragstherapie. Je leert om het gevecht met nare emoties en gedachten te stoppen, en ander gedrag te gaan vertonen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor dingen die écht belangrijk voor je zijn. ACT bestaat uit heel veel oefeningen. Allemaal komen ze neer op stilstaan bij wat er nu is (acceptance) en kiezen waar je aandacht aan gaat geven en dat ook doen (commitment). Een fijne visuele oefening om te doen is de volgende: maak een gedachtenwolk van gedachten die vaak voorbij komen en waar je iets aan wilt doen. Maak ze eerst in een lijstje, bekijk ze dan eens goed en maak er daarna een gezellige wolk van. Die kun je kun ergens prominent ophangen, zodat je steeds eraan herinnerd wordt dat je een paar schreeuwlelijken hebt die je gewoon lekker daar kunt laten hangen. Je hoeft er niks mee! Kijk of het lukt om zo steeds meer afstand te nemen van deze gedachtes. Meer oefeningen kun je vinden op ACT in actie.
Dit vind je misschien ook interessant