Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Leren leven in het hier en nu.

Vervelende gedachtes, gevoelens en situaties kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Acceptance and Commitment Therapy, kortweg ACT, helpt je afstand te nemen van deze gedachtes en terug te keren in het hier en nu. Zo kun jij je weer richten op dat wat echt belangrijk is in je leven.

 

Wil jij meer weten over ACT? Bij THEMA vind je een uitgebreid aanbod aan ACT boeken. Toegespitst op thema’s uit het persoonlijke leven of juist voor coaches en trainers die zich willen verdiepen.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy

ACT is een wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie. Het helpt je om meer flexibel om te gaan met alles wat je tegenkomt in het leven. Feit is namelijk dat we niet overal controle over hebben. Er zijn gebeurtenissen die we niet kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, het overlijden van een dierbare of het verlies van werk.

 

Waar we geneigd zijn om negatieve ervaringen, gedachtes en emoties weg te drukken, leert ACT ons dat het er allemaal mag zijn. Door bewust stil te zijn en te voelen, creëer je juist meer rust en ruimte voor je zelf. Het stelt je in staat om ondanks de gebeurtenissen en je gevoelens je aandacht te richten op wat jij belangrijk vindt in het leven. Dat maakt je veerkrachtiger.

Waar helpt ACT bij

Het ACT gedachtegoed kun je eigenlijk op alle thema’s in het leven toepassen. Je leert los te laten en je te focussen op dat wat je wel graag wilt in het leven. Acceptance and Commitment Therapie helpt bij:

 

  • Stress

  • Angst

  • Depressie

  • Burn-out

  • Chronische klachten

  • Dwang

  • Verslaving

  • Rouw

  • Levensfase problematiek

  • Werkgerelateerde problematiek

wandelpad ACT Acceptance and Commitment Therapy

ACT en mindfulness

Een van de onderdelen van ACT is mindfulness. Mindfulness helpt je uit het hoofd te komen, terug in het hier en nu. Het doen van mindfulness oefeningen helpt goed wanneer je veel last hebt van piekeren. Het zorgt voor ontspanning, vergroot je lichaamsbewustzijn en laat die radartjes in je hoofd even voor wat het is.

 

Ook wanneer je meer wilt genieten van de kleine dingen in het leven is mindfulness de way to go. Het helpt je brein tot rust te brengen waardoor je je meer bewust wordt van de wereld om je heen. Probeer het eens. Het beoefenen van mindfulness is absoluut de moeite waard.

 

Photo by Inga Gezalian and Mario Dobbelmann on Unsplash