• Op werkdagen vr 23.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Leren loslaten verrijkt je leven

Laat het los. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het voor de meesten van ons niet. Dagelijks krijgen we de indirecte boodschap dat we niet goed genoeg zijn. Reclames die zeggen dat bepaalde producten je slank maken, impliceren dat je te dik bent. Glossy tijdschriften spetteren jong, glamourous en strak. Dat dat allemaal gefotoshopt is, vergeten we voor het (on)gemak. Mooi zijn moet, vindt de maatschappij. En gelukkig is er overal een oplossing voor.  
 
Want: je zit zelf aan het stuur. Jouw gedachten scheppen je realiteit en alles is binnen handbereik, als je maar positief denkt. Toch? Volgens psycholoog Gijs Jansen is dat onzin. In zijn boek Laat los zegt hij dat er geen bewijs is dat gedachten positieve veranderingen veroorzaken. Het idee dat mensen met hun gedachten controle krijgen over hun leven is misleidend.  
 
Positief denken 
Positief denken kan op de lange termijn zelfs negatief uitpakken. Het maakt je onrealistisch en de realiteit haalt je vroeg of laat in. Of je dat nu wilt of niet. Positief denken werkt alleen als de gedachten voortvloeien uit gedrag. En niet andersom. Je neemt jezelf dan flink in de maling. Leren loslaten, daar begint het mee.  
 
Geen rozengeur en maneschijn  
Gijs Jansen vindt dat we onszelf niet voor de gek moeten houden. Het is de hoogste tijd om te leven. Het leven is prachtig, maar niet alleen rozengeur en maneschijn. Negatieve gedachten, angsten, onzekerheden en twijfels horen erbij. Vrijwel alles in het leven heeft een keerzijde. Tegenstrijdigheden als onafhankelijkheid-verbondenheid, mooi-lelijk, dik-dun, samen-alleen, denken-doen of verstand-gevoel horen bij elkaar. Het ene bestaat bij de gratie van het andere.  
De truc is synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteer dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij jou horen. En dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef. Dit accepteren betekent ook dat je kiest voor ervaren. Ons gedrag bestaat immers ook uit twee tegenpolen: je doet iets wel óf je doet iets niet. 
 
Vermijden  
Kies je voor vermijden, dan oefen je controle uit en onderdruk je angst en pijn. Je gaat moeilijke situaties uit de weg, door bijvoorbeeld in een relatie te blijven die je niet wilt. Op de korte termijn werkt dit goed. Op de lange termijn maakt het je eenzaam, nutteloos en onzeker. De meeste mensen vullen dit op met verslavingen, hard werken of door zichzelf weg te cijferen.  
 
Geef je over  
Het kan ook anders. Geef je over aan het leven en laat alles wat op je pad komt op je afkomen. Kies voor je dromen en verlangens op de lange termijn. En neem daarbij alles wat je onderweg naar die dromen en verlangens tegenkomt voor lief. De positieve, maar ook de negatieve dingen. Dat is loslaten. Gijs Jansen staat zelf op deze manier in het leven. Zijn belangrijkste reden: hij wil leven. Dat klinkt dramatisch. En dat is het ook. Want je kunt je hele leven passief wegleven als je niet oppast. De meeste mensen moeten eerst oud worden voordat ze beseffen hoe weinig tijd ze hebben om te doen waar ze van dromen. Dat laat jij je toch niet gebeuren? 
 
Tik tak, tik tak  
We kennen allemaal het gezegde dat je vaker spijt hebt van dingen die je niet hebt gedaan dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Niemand weet hoe lang hij te leven heeft. Mensen worden gemiddeld zo’n 78 jaar. Reken op basis van die verwachting uit hoeveel jaren je nog te gaan hebt. Stel dat jij nog 42 jaar de tijd hebt. Dat klinkt lang. Toch is dit het enige wat je hebt in dit leven. Vergis je niet: de tijd tikt door! 
 
Leren loslaten  
Ben jij die piekeraar of dromer die het leven echt wil ervaren? Wil je leren de controle los te laten? En het leven ten volle te gaan leven? Bestel het boek Laat los van Gijs Jansen en ontdek hoe jij je leven kan verrijken door los te laten. 

En THEMA Trakteert deze maand: Je krijgt het halve boek cadeau. 
 
Laat los
Bestellen
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij