Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Hoe haal ik het beste uit mezelf?

Alles uit het leven halen wat er in zit. Weten wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past. Meer sturing geven aan je leven. Meer zelfvertrouwen. Minder stress en minder piekeren. Makkelijker communiceren. Je persoonlijkheid ontdekken en ontwikkelen. Wie wil dat nu niet?

Hoe haal ik het beste uit mezelf?

Volgens coach Ursela van Stekelenburg is het allemaal mogelijk, mits je stap voor stap je valkuilen aanpakt. Het begint met zelfcompassie, die je helpt om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve. Als als je jezelf betrapt op een gedachte als: ‘Wees eerlijk, je loopt een beetje de kantjes eraf. Straks word je nog ontslagen!’, probeer ‘m dan bewust te herformuleren naar iets als: ‘Wie zegt dat je zowel thuis als op het werk topprestaties moeten leveren? Niemand is perfect, al lijkt dat soms wel zo. Doe gewoon wat je kunt.’ Probeer die kritische innerlijke stem het zwijgen op te leggen en vraag je af: wat zou een goede vriendin tegen mij zeggen? Alles over deze innerlijke saboteurs en hoe je ze onschadelijk maakt vind je in Positieve Intelligentie.  

 

Naast zelfcompassie is het van belang dat je niet alles tegelijk wilt verbeteren. Kies, en kies vooral  verstandig wat je wilt aanpakken. Van jouw eigenschap die je nu een 7 geeft een 9 maken zal je meer opleveren en onderweg meer plezier en energie geven, dan te proberen om je 4 op te trekken naar een 6. Niet alles tegelijk dus!

 

Ten slotte weten we uit de positieve psychologie dat als je iets wilt verbeteren of veranderen aan jezelf, zelfvertrouwen een belangrijke bepaler is van succes. Het is dus belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten, bijvoorbeeld door vooral aandacht te geven aan de dingen waar je al goed in bent. Juist die potentiële talenten zijn je aandacht waard. Maar ja, ‘vergroot je zelfvertrouwen’ klinkt ook een beetje als ‘eet een olifant’. Hoe pak je dat nou concreet aan? Welke stappen kun je zetten? Wij geven je tips én bij iedere tip een boek om je op weg te helpen.

 

Tips voor meer zelfvertrouwen

  • Neem de tijd om jezelf te leren kennen. Het zou jammer zijn als je veel tijd en energie gaat stoppen in een doel dat je uiteindelijk niet echt zal vervullen. Dus begin met uitzoeken wie je bent en wat je eigenlijk wilt. Choosing me helpt je bij het beantwoorden van die vragen.
  • Gun jezelf uitdagende maar haalbare doelen, die je in kleine stapjes kunt bereiken. Stapje gezet? Alweer een doel bereikt, schouderklopje verdiend! De Daily focus planner helpt je om je iedere dag te doen wat je dichter bij je doel brengt en je tevreden te voelen over wat je bereikt.  
  • Je kunt elke dag opnieuw beginnen. Is gisteren mislukt? Je hele leven tot nu toe eigenlijk ook? Vandaag kan het anders gaan en niks ligt al vast. In Vrij zijn kun je leren lees je hoe je je verleden los kunt laten. 
  • Zorg goed voor je lijf. Voor wie weinig energie heeft, door slaapgebrek, stress, te weinig beweging of slechte voeding, is simpelweg de dag doorkomen al uitdaging genoeg. Werken aan verbetering krijg je dan niet voor elkaar. Wat jouw lichaam nodig heeft kun je ontdekken met behulp van Happy Recipe en Take a break.
  • En dan volgt natuurlijk: en zorg ook goed voor je geest. Je weet heus wat goed voor je is. Minder schermtijd, meer ontspanning en rust in de kop. Mindfulness kan je hier uitstekend bij helpen. Als je niet weet hoe je daaraan begint is Mindfulness, met bijbehorende audio-oefeningen, een goede keus.     
  • Focus op je sterke punten en positieve eigenschappen. Schrijf elke dag in een journal en benoem minstens één ding waar je trots op bent of dat je goed hebt gedaan. Wij vinden dit een mooie: De kracht van het NU journal. Maar er is echt heel veel keus, dus kies er één die jou blij maakt. De dagelijkse oefening zal je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en je focus te verleggen naar wat je kunt bereiken.

 

En de laatste tip: als je al een paar stappen hebt gezet naar meer zelfvertrouwen, hebben we de neiging om onderweg te gaan verslappen. Niet doen, nu volhouden! Het boek Dit keer lukt het! van coach Ursela uit het begin van deze blog helpt je om je nieuwe goede gewoontes vast te houden. Onthoud dat elke stap voorwaarts al een overwinning is. Iedereen kan veranderen en groeien. Je verdient het om het beste uit jezelf te halen, en de wereld verdient de beste versie van jou!

 

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: