Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Ziek van verveling? Het bestaat en heet bore-out

In onze maatschappij lijkt drukte een statussymbool te zijn geworden. Wie heeft er nu tijd om zich te vervelen? Er is altijd wel iets wat onze aandacht vraagt, toch? Het tegendeel is waar. Steeds meer mensen vervelen zich op het werk en lijden aan een bore-out. In dit blogartikel lees je wat een bore-out is, hoe je het herkent en kun je met een zelftest ontdekken of jij vatbaar bent voor een bore-out.
Ziek van verveling? Het bestaat en heet bore-out

Wat is een bore-out?

Een bore-out is meer dan een dagje verveling op het werk. Mensen met een bore-out ervaren jarenlang weinig uitdaging in hun werk, werken onder hun niveau of hebben simpelweg te weinig werk. Ze slepen zich door hun werkdag heen en tellen de uren af totdat ze weer naar huis mogen. Dit maakt een bore-out de tegenhanger van een burn-out.

 

Deze ‘vervelingsziekte’ treft meer mensen dan je zou denken. Uit onderzoek van Peter Werder en Philippe Rothlind, twee Zwitserse organisatieadviseurs blijkt dat maar liefst 15 procent van de kantoorwerkers zich verveelt, met ernstige gevolgen voor hun gezondheid. De resultaten van hun onderzoek verschenen in het boek Boreout!.

 

Volgens Peter Werder is stress de norm op de werkvloer. ‘Als je het niet druk hebt, dan ben je dus ook niet belangrijk. Mensen die zich eigenlijk vervelen, willen dit verbergen en doen dan maar alsof ze het druk hebben. Ze voeren privégesprekken, staren uren naar een dossier of computerscherm en schrijven tijdens de vergadering driftig mee. Zij zijn vaak degenen die als eerste op het werk zijn en als laatste de deur uit gaan. Het gaat meestal om ambitieuze mensen die meer uit hun werk willen halen.’

 

Oorzaken van bore-out

Gebrek aan werk en uitdaging zijn de primaire oorzaken van een bore-out. Er ontstaat vaak een vicieuze cirkel: te weinig of routinematig werk leidt tot verveling, wat weer zorgt voor verlies van interesse en uitdaging. Dit vermindert je zelfvertrouwen, waardoor het moeilijker wordt om initiatief te nemen en verandering te zoeken. Omdat verveling als persoonlijk falen voelt, proberen mensen dit te verbergen, waardoor de vicieuze cirkel in stand blijft.

 

Symptomen van bore-out

Waar herken je een bore-out aan? De symptomen lijken sterk op die van een burn-out: vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en soms zelfs depressie. Wie een burn-out heeft, voelt zich uitgeblust en gestrest van te veel werk; wie een bore-out heeft, ervaart stress door verveling en nietsdoen.

 

Hoe voorkom je een bore-out?

Een bore-out lijkt eenvoudig te bestrijden met meer werk of een uitdagend project, maar zo simpel is het niet. Het is belangrijk om proactief te zijn. Hoe kun je je werk leuk en uitdagend maken? Hoe kun je je talenten inzetten en waar krijg je energie van? Welke mogelijkheden krijg je vanuit je werk? Misschien passen jij en je werkgever toch niet zo goed bij elkaar? Dit zijn belangrijke vragen om te onderzoeken om te voorkomen dat je ziek wordt van verveling. Een coach of begeleider kan je goed helpen in dit proces.

 

Zelftest: ben jij vatbaar voor een bore-out?

Verveel jij je regelmatig op het werk? Doe de test en check of je kans hebt op een bore-out.

 

  1. Doe je privézaken op het werk?
  2. Voel je je niet uitgedaagd en verveeld?
  3. Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
  4. Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk zonder dat je een drukke dag hebt gehad?
  5. Ben je ontevreden met je werk?
  6. Vind je je werk zinloos?
  7. Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
  8. Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
  9. Verstuur je privé-mails naar collega's in werktijd?
  10. Heb je weinig interesse in je werk?

 

Heb je vier of meer vragen met ‘ja' beantwoord, dan kun je een bore-out hebben.

 

Verder lezen

Wil je meer weten over een bore-out? En onderzoeken welke volgende stap je kunt zetten? De volgende boeken bieden je verdieping en zijn verkrijgbaar in de Thema webshop: Bore-out, Stress is een kunst en Ik ga waar ik voor sta!.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Hoe haal ik het beste uit mezelf?
Hoe haal ik het beste uit mezelf?

Alles uit het leven halen wat er in zit. Weten wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past. Meer sturing geven aan je leven. Meer zelfvertrouwen. Minder stress en minder piekeren. Makkelijker communiceren. Je persoonlijkheid ontdekken en ontwikkelen. Wie wil dat nu niet?


Lees meer
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Kon ik mezelf maar in tweeën splitsen', schrijft auteur Annemiek Tigchelaar. 'Of op zijn minst vier armen hebben. Eigenlijk kom ik altijd tijd en energie te kort voor alles wat ik wil doen.' Herkenbaar? In dit blog ontdek je de oplossing: kiezen waar jij je uren aan besteedt. 
 
Lees meer
Burn out voorkomen: volg de 5 stappen
Burn out voorkomen: volg de 5 stappen

Je voelt je uitgeblust en ook na een paar nachten goed slapen - als dat al lukt - houdt dat gevoel aan. Je bent kribbig tegen je huisgenoten, je lontje is kort. Het lukt je niet om je aandacht ergens bij te houden en je vergeet van alles. Je hebt het gevoel dat je het allemaal niet meer aankunt en de grip verliest. De gewone dagelijkse bezigheden zijn al een opgave. Verschillende symptomen van een burn-out, die geleidelijk aan erger worden. Dat wil je voorkomen.


Lees meer
Hoe jij de held wordt in je eigen leven
Hoe jij de held wordt in je eigen leven

Valt het jou ook op? De nieuwsberichten op mijn telefoon en het journaal zijn veelal negatieve gebeurtenissen. Soms lijkt het alsof alleen de duistere kant van de mensheid wordt belicht. Terwijl het ook belangrijk is om positieve verhalen te horen en te lezen. De verhalen van schitterende prestaties, moed en doorzettingsvermogen. De lichtpuntjes die ons eraan herinneringen hoe wij als mensen zelf onze wereld beter kunnen maken.


Lees meer