Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Over bore out en burn out

Het is belangrijk alert te zijn op stresssymptomen. In hun boek Opgebrand zetten Jaap van der Burgh en Hans Reijnen, de een psycholoog en de ander arts, hun bevindingen en inzichten van tientallen jaren praktijkervaring op papier. Het boek toont hoe je je stresshuishouding beter op orde kunt brengen.
Over bore out en burn out

Wat is een bore out?

Een grote groep mensen verveelt zich op het werk. Zij worstelen zich door kantoordagen die zich voortslepen en tellen de uren af totdat ze weer naar huis mogen. Het zijn vooral mensen die jarenlang in hun werk weinig uitdaging hebben, onder hun niveau werken of simpelweg te weinig werk hebben. Er is zelfs een term voor: bore-out, als tegenhanger van burn-out.  

De symptomen van bore-out zijn nagenoeg hetzelfde als van burn-out: je bent vermoeid, snel geïrriteerd, lusteloos en soms zelfs depressief. Wie een burn-out heeft, voelt zich uitgeblust en gestresst van te veel werk; wie een bore-out heeft, heeft juist stress van het nietsdoen
  
15% van de kantoorwerkers verveelt zich
Deze ‘vervelingsziekte’ treft meer mensen dan je zou denken. Dat blijkt uit onderzoek van Peter Werder en Philippe Rothlind, twee Zwitserse organisatieadviseurs. De resultaten van hun onderzoek verschenen in het boek Boreout! Zij stellen dat maar liefst 15 procent van de kantoorwerkers zich verveelt. Zo erg zelfs dat ze er ziek van worden.

Volgens Peter Werder is stress de norm op de werkvloer. ‘Als je het niet druk hebt, dan ben je dus ook niet belangrijk. Mensen die zich eigenlijk vervelen, willen dit verbergen en doen dan maar alsof ze het druk hebben. Ze voeren privégesprekken, staren uren naar een dossier of computerscherm en schrijven tijdens de vergadering driftig mee. Zij zijn vaak degenen die als eerste op het werk zijn en als laatste de deur uit gaan. Het gaat meestal om ambitieuze mensen die meer uit hun werk willen halen.’

 

ZELFTEST: ben jij vatbaar voor een bore-out?


1.    Doe je privé-zaken op het werk?
2.    Voel je je niet uitgedaagd en verveeld?
3.    Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
4.    Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk zonder dat je een drukke dag heb gehad?
5.    Ben je ontevreden met je werk?
6.    Vind je je werk zinloos?
7.    Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
8.    Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
9.    Verstuur je privé-mails naar collega's in werktijd?
10.  Heb je weinig interesse in je werk?

Heb je vier of meer vragen met ‘ja' beantwoord, dan kun je een bore-out hebben... 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: